Dünya

Richard Nixon, 1959'daki Moskova ziyaretinde radyasyona maruz kalmış

Ortada: Sovyetler lideri Kruşçev ve Nixon

23 Eylül 2022 12:44

T24 Dış Haberler

Gizli Servis belgelerine göre 1969-1974 arasında ABD Başkanlığı, 1953-1961 yılları arasında da Başkan Yardımcılığı yapan Richard Nixon ve eşi Pat, 1959'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin başkenti Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nde potansiyel olarak zararlı olabilecek seviyede radyasyona maruz kaldı. 

Nixon'ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde yaptığı ziyarette radyasyona maruz kaldığını 1976 yılında Gizli Servis ajanı James Golden'ın kullandığı cihazın odasında yüksek seviyede radyasyon tespit etmesiyle öğrendiği belirtildi.

The Guardian'ın aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı daha sonra Golden'a radyasyona Sovyetler'in dinleme cihazlarında kullandığı bataryaların sebep olduğunu söyledi. Golden ise bu açıklamayla ilgili şüpheleri olduğunu belirtti. 

Nixon Başkanlık Kütüphanesi'nin talebiyle gizliliği kaldırılan belgelere göre 23 Temmuz 1959'da Nixon'ın heyetinde yer alan üst düzey askeri yetkili Adm Hyman Rickover, radyasyon seviyelerinin aniden yükselmesi nedeniyle nükleer bir kaza olduğunu düşündü. Rickover ve dönemin ABD Büyükelçisi, Nixon'a bir şey söylememe kararı aldı.