Gündem

PTT'nin kargo için sakıncalı bulduğu "Kürt kıyafetleri" TBMM gündeminde

"Van’dan Avusturya’ya PTT aracılığıyla gönderilen kargonun içinde yer alan Kürt ulusal kıyafetleri nedeniyle reddedildiği doğru mudur?"

20 Aralık 2024 15:15

Güncelleme: 20 Aralık 2024 15:21

PTT Kargo’nun Van’dan Avusturya’ya gönderilmek üzere teslim alınan ancak "sakıncalı içerik" gerekçesiyle alıcıya ulaştırılmayan Kürt kıyafetleri büyük tepki topladı. Konu, DEM Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı.

Vanlı bir vatandaşın 30 Ekim 2024'te Avusturya'daki ağabeyi için göndermeye çalıştığı geleneksel Kürt kıyafetleri olan “Kiras-fistan”, “Şelûşepik” ve “cemedanî” isimli eşyalar, gönderi gümrükten "sakıncalı içerik" denilerek geri çevrildi. PTT yetkilileri, gönderinin alıcıya ulaştırılmamasının varış gümrüğü tarafından alınan bir karar olduğunu ifade etti, ancak Avusturya’daki yetkililer bu kargonun kendilerine hiç ulaşmadığını belirtti.

Amida Haber'in aktardığına göre, olayın ardından, DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit konuyu parlamentoya taşıdı. Sayyiğit, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na olayla ilgili soru önergesi verdi. Soru önergesinde, Kürtlerin ulusal kıyafetlerinin "sakıncalı" olarak nitelendirilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı ve bu durumun tahammülsüzlük olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Sayyiğit, önergesinde şunları sordu:

"Van’dan Avusturya’ya 30 Ekim 2024 tarihinde PTT ile gönderilen kargonun “sakıncalı içerik” gerekçesiyle alıcıya ulaştırılmadığı iddiası hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

Van’dan Avusturya’ya PTT aracılığıyla gönderilen kargonun içinde yer alan Kürt ulusal kıyafetleri nedeniyle reddedildiği doğru mudur?

Van’dan Avusturya’ya PTT aracılığıyla gönderilen kargonun akıbeti nedir?

Kürtlerin ulusal renk ve kıyafetlerine yönelik PTT’nin kurumsal bakışı nedir? Sakıncalı kategoride değerlendirilmekte midir?

PTT’nin teslim aldığı kargoların içeriklerine yönelik uyguladığı prosedür nedir? Son 5 yıldan önerge tarihine kadar sakıncalı görülerek reddedilen kargoların illere göre dağılımı nedir?"