Gündem

Polimetre: İstanbul'da 16 ilçede AKP ve MHP lehine 35 bin normalden fazla oyu hesaplandı

"Cumhur İttifakı'nın seçimi kaybetme riski olan yerlerde normalden fazla oy artışı yaşandı"

23 Mayıs 2019 19:34

Siyasi veri analizi kuruluşu Polimetre, 31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın oy dağılımını baz alarak “normal olmayan sonuçları” mercek altına aldı. Polimetre çalışmasına göre, AKP ve MHP’nin oy toplamı, CHP tarafından yönetilmekte olan belediyelerin çoğunda, Cumhur İttifakı’nın seçimi kaybetme riski olan yerlerde ve seçmen sayısı göreceli olarak düşük olan ilçelerde “normal olmayan şekilde” arttı.

2011 genel seçimlerinden bu yana AKP ve MHP’nin toplan oy oranlarının “Azalma-Artma-Azalma-Artma-Azalma” şeklinde bir eğilim gösterdiğini belirten kuruluş, bu eğilimin dışında kalan yerleri “normal olmayan” olarak niteledi.

“Normal olmayan” şekilde oy artışı yaşanan yerlerin ortak özelliği şöyle sıralandı:

Tümünde 2014 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin kazanması

2019 Seçiminde yüzde 99 olasılıkla CHP’nin kazanacağının öngörülmesi

Seçmen yoğunluğu bakımından İstanbul’un en az kalabalık ilk 10 ilçesi arasında

olmaları. [Adalar (1), Çatalca (3), Silivri (4), Bakırköy (6), Büyükçekmece (10)]

“İstanbul’un 239 mahallesinde, Türkiye ve İstanbul’daki genel davranışın tersine, AKP+MHP oy oranı artmaktadır” tespitine yer veren Polimetre, 16 ilçede AKP+MHP’ye “normalden fazla” olarak 35 bin oy gittiğini öne sürdü.

Veri analisti M. Günal Ölçer: İstanbul’da 42 binden fazla normalden fazla oy hesaplıyoruz

Polimetre’nin kurucusu veri analisti M. Günal Ölçer, “Son 6 seçimde AKP+MHP oy oranı değişimi”, “Büyükşehirlerde son 6 seçimde AKP+MHP oy oranı değişiminin irdelenmesi” çalışmasını sadece T24’le paylaştı ve çalışmaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Son 6 seçimde AKP ve MHP’nin Türkiye genelindeki oy oranları toplamının değişimini inceledik. Bu incelemeni sonun da gördük ki, Türkiye genelinde AKP artı MHP oy oranları toplamı azalıyor. İstanbul’da azalıyor, Ankara’da çok azalıyor, bu karşılık İstanbul’un belli ilçelerinde artış olduğunu gördük. Bu ilçelerin ortak özelliği de CHP’li belediyle başkanları tarafından 2014 yılından bu yana  yönetilen belediyeler  olması veya bizim yaptığımız  hesaplamalarda büyük  ölçüde CHP’lilerin  kazanacağını öngördüğümüz belediyeler. Bir adam daha ileri gittik ilçe düzeyinden mahalle düzeyinde çalışma yapalım istedik.

Şunu gördük; İstanbul’un 961 tane mahallesinin 239’unda AKP-MHP’nin oy oranı artıyor. Bu mahallelerin hangi ilçelerde olduğuna baktığımız zaman 220 tanesinin 16 ilçede yoğunlaştığını gördük. Bu 16 ilçenin tümü de CHP’li ve CHP’nin kazanması beklenen yerler. Bunlar içinde Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Ataşehir ve Avcılar’ı sayabiliriz.

Biz buralarda, mahallelerde, AKP’nin genel İstanbul ve genel Türkiye davranışının dışında oylarında artışlar olduğunu saptadık ve bunların normal olmadığını düşünüyoruz. Normal davranış nedir, İstanbul’da azalıyorsa,  genellikle mahallelerinde de azalması, ilçelerinde de azalması ya da artmalar bir miktar olabilir ama bunlarında ilçeler arasında eşite yakın orantılı olarak dağılması gerekirken böyle bir orantıyı görmüyoruz.

“Zeytinburnu’nda Sultangazi, Sultanbey’li de AKP artı MHP’nin oy oranlarının toplamı artmıyor”

AKP artı MHP’nin oy oranının arttığı yerlerin CHP’li yerler olduğunu görüyoruz. Örneğin Zeytinburnu’nda Sultangazi, Sultanbey’li de AKP artı MHP’nin oylarının oranlarının toplamı artmıyor, azalıyor.

“Büyükçekmece, Silivri, Çatalca ve Adalar’ın mahallelerinde normalden fazla AKP artı MHP oy oranları tespit ettik”

İstanbul’un 23 ilçesinde azalıyor, 16 ilçesinde artıyor. Daha sonra bir adım daha  ileriye gidip normalden ne kadar  farklı olduğunu hesap ettiğimiz zaman  toplamda İstanbul’da  42 binden fazla normalden fazla oy  hesaplıyoruz. Bu 42 binin oyun 35 bin tanesinin de bu sözünü ettiğimiz 16 ilçede olduğunu görüyoruz. Büyükçekmece, Silivri, Çatalca ve Adalar’ın mahallelerinde normalden fazla AKP artı MHP oy oranlarının oransal olarak ve sayısal fark olarak verdik. Adalar çok önemli, ilçesinin mahalleleri çok önemli. Toplam 5 tane mahallesi var. Bunun 5’inde de AKP artı MHP ‘nin oy oranı en azı yüzde 3 en fazlası yüzde 9 olacak şekilde artıyor. Halbuki İstanbul’dan beklenen neydi yüzde 2.1 oranında eksilme bekleniyordu. Buradan Adalar’da 887 tane fazladan AKP’ye oy hesap ediyoruz.

İstanbul’un 39 ilçesi için hesapladığımız normal olmayan oy sayısını 42 bin. 16 ilçesinde yoğunlaşan 220 mahallede normal olmayan oy sayısı 35 bin olarak hesaplandı.