Kültür-Sanat

"Papagenolar" çocukları müzik, doğa ve insan sevgisiyle dolu yolculuğa davet ediyor

"Papagenolar" çocukları müzik, doğa ve insan sevgisiyle dolu yolculuğa davet ediyor

25 Mart 2025 11:35

Güncelleme: 25 Mart 2025 12:43

Klasik müziğin dahilerinden Wolfgang Amadeus Mozart'ın ölümsüz eseri "Sihirli Flüt"ten ilhamla sahneye taşınacak "Papagenolar Çocuk Operası", 23 Nisan'da Zorlu PSM Platinum Sahnesi'nde çocuklarla buluşacak.

Gösteri, genişleyen kadrosu ve yenilenen sahne tasarımıyla çocukları müzik, doğa ve insan sevgisi dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Papagenolar Çocuk Operası Müzik Direktörü Ramis Sulu,  Mozart'ın başyapıtlarından "Sihirli Flüt"ten esinlenerek yazılan operanın hazırlık aşamasının oldukça keyifli ve güzel geçtiğini söyledi.

"Papagenolar, Türkiye'de eşi, benzeri görülmemiş bir proje"

Sulu, eserin operayla ilgili ön yargıları giderecek bir değeri olduğunu belirterek, "Karşımızda opera kavramının taşıdığı ağırlığı ortadan kaldıran bir eser var. Papagenolar, çocuklar için yazılan bir opera olarak, Türkiye'de eşi, benzeri görülmemiş bir proje. Mozart gibi büyük bir bestecinin en önemli operalarından birisini, çocukların anlayacağı bir dille sahneye uyarlamak bizler için çok büyük bir onur." diye konuştu.

Eserin uyarlanmasında önemli destekler aldıklarını aktaran Sulu, "Çocuklara bir şeyleri aşılamak gerçekten de çok zor. Provalarda onların oyuna büyük bir ciddiyetle yaklaşmaları çok önemliydi. Öte yandan İstanbul Gençlik Orkestrası olarak yoğun akademik eğitim aldık. Bizim için çocuklarla birlikte olmak, bu akademik süreçten sonra çok verimli ve neşeliydi. Provaları yaparken gülmediğimiz, eğlenmediğimiz bir anımızın da olmadığını belirtmem gerekiyor. Temsilin de böyle neşe içinde geçmesi en büyük dileğimiz." ifadelerini kullandı.

Ramis Sulu, hayatında Mozart'ın çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

"19 yaşındayım ve müziğe başlamam Mozart'la birlikte oldu. Mozart, en sevdiğim besteci ve onun eserlerinden birisinin 'çocuk operası' olarak yapılması bana çok keyif veriyor. 16 yaşında İstanbul Gençlik Orkestrası'nı kurdum. Geldiğim noktada kendim için koyduğum hedeflere yavaş yavaş ulaştığımı söyleyebilirim. Türkiye'nin en önemli salonlarında konserler veriyoruz. Bütün bunlar da gelecek için bana büyük bir ilham ve güç veriyor."

Operanın müzik türleri içinde çok farklı bir anlama sahip olduğunun vurgulayan Sulu, sadece klasik müzik değil diğer alanlar için de zirveyi temsil ettiğini söyledi.

"Opera çok boyutlu ve katmanlı bir tür"

Ramis Sulu, operanın diğer sanat dallarıyla yakın bir ilişkisi olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Opera çok boyutlu ve katmanlı bir tür. Edebiyattan mimariye, müzikten tiyatroya kadar birçok alanı içinde barındırıyor. 'Sanat nedir?' sorusuna dair cevap arıyorsanız, bir operaya gitmeniz yeterli olacaktır. Orada, sanatın bütün dallarının en üst şekilde icrasının gerçekleştiğini görecekseniz. Bütün bunları, hayatının başlangıcındaki çocuklarla deneyimlemek ise çok özel bir duygu. Henüz ilk sahne performanslarını bu operayla yaşayan çocuklarla bir arada olmak bizim için hem önemli hem de ihtiyacımız olan bir haldi."

Papagenolar Çocuk Operası'nın, hayatını sanatla geçirmek isteyen çocuklar için de ilham kaynağı olacağına dikkati çeken Sulu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir işi tutku ve arzuyla yapmak, onu sevmek, gitmek istenilen yoldaki en büyük destek anlamına geliyor. Bir insan için tutku ve aşk, en büyük yol göstericidir. Yetenekli, disiplinli olmak, çalışmak elbette önemli ama eğer tutkunuz yoksa gerçek başarıya erişmek mümkün değildir. Ben klasik müziği bir insan gibi görüyor ve ona her şeyimi emanet edebiliyorum. Böyle olunca da her şey kendi yolunda ve doğal akışında ilerleyebiliyor. Yolun başındaki arkadaşlara en büyük tavsiyem, aşkı ve tutkuyu hiç kaybetmemeleri çünkü tutku ve aşk, her şeyin ilacıdır."

"Eserde, çok önemli konuları ele aldık"

Papagenolar Çocuk Operası Yapımcısı Begüm Başbuğ ise ekibe bu yıl dahil olan Sulu'nun esere büyük dinamizm getirdiğini vurgulayarak, şunları anlattı:

"Ramis'in hem sürece dair hakimiyeti hem de çocuklara yakınlığı bizim için çok kıymetliydi. Onunla beraber aramıza katılan İstanbul Gençlik Orkestrası üyeleri de bu sürecin özel bir parçası oldu. Ekibimiz arasında gözle görülmeyen çok önemli bir aile bağı var. Tan Sağtürk Akademi Genç Bale Topluluğu ve Papagenolar Çocuk Korosu da bizlere eşlik edecek. Kadromuz önceki yıllara göre büyüdü ve ekip içindeki çocuklar daha aktif bir rol üstlendi. Bu yeni versiyonumuz herkes için yeni bir macera olacak."

Eserin hazırlık sürecinde çok büyük emek verdiklerini ve hassas şekilde meseleyi ele aldıklarını aktaran Başbuğ, şöyle devam etti:

"Başlangıçta fikir bizim için çok güzeldi. Bir hayali gerçekleştirecektik ama sorumluluğumuzun da farkındaydık. Bu noktada Mozart'ın müziği, en büyük yol göstericimiz oldu. Rejisörümüz Caner Akın, bu ölümsüz eseri yeni bir kurguyla hayata geçirdi. Eserimizi sunarken 'Sihirli Flüt Operası' yerine 'Sihirli Flüt Operası'ndan ilhamla' diyoruz. Çünkü oradaki karakterlerden hareket ederek çocukların çok seveceği sevimli bir aile hikayesi kurmaya çalıştık. Bunun için de çok büyük bir gayret gösterdik. Eserde, çok önemli konuları ele aldık ama bunu didaktik bir şekilde yapmadık. Papagenolar Çocuk Operası ile doğanın öneminden aile sevgisine kadar önemli mesajları Mozart'ın müziğiyle çocuklara sunuyoruz."

Büyülü karakterlerle zenginleşen hikaye

Papagenolar, Mozart'ın Sihirli Flüt Operası'nın en renkli karakterlerinden biri olan "Papageno" etrafında şekilleniyor.

Papageno'nun ailesi, "Gece Kraliçesi", "Sarastro" ve "Ağaç Adam" gibi büyülü karakterlerle zenginleşen hikaye, "Sihirli Orman"da doğa ve insan sevgisinin birlikte nasıl güzellikler oluşturulabileceği, en olumsuz görünen kişilerin bile içinde bir iyilik kırıntısı taşıdığını ve bu iyiliğin sevgiyle açığa çıkarılabileceğini anlatıyor.

Müziğin, dansın ve tiyatronun iç içe geçtiği opera, her yaştan izleyiciye hitap ediyor.

Büyüyen kadrosuyla seyircilerini karşılamaya hazırlanan eserin reji koltuğunda Caner Akın oturuyor.

Yapımcılığını Duende Global'in üstlendiği esere, İstanbul Gençlik Orkestrası, Tan Sağtürk Akademi Genç Bale Topluluğu dansçıları ve Papagenolar Çocuk Korosu eşlik edecek.​​​​​​​

Üç yaş ve üzeri izleyicilerin katılabileceği 23 Nisan'da Zorlu PSM Platinum Sahnesi'ndeki etkinliğin biletleri, Zorlu PSM internet sitesi ve passo.com.tr adresinden temin edilebilecek.

(AA)


8 yaşındaki iki mucit, deprem için geliştirdikleri projeyle ödül kazandı


 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir