Politika

Özgür Özel: Partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talibim; genel başkanlıksa da genel başkanlık

"Adam yoksul, işsiz, perişan edilmiş bir esnaf... Ama biz onu güvenlik problemlerine sıkıştırdık"

03 Ağustos 2023 21:56

T24 Haber Merkezi

Genel başkanlık için "adaylık" açıklaması yapan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Ben bu partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talibim" dedi. Altılı Masa olarak seçime girmelerinin ve kontenjan ayrılmasının hata olduğunu da söyleyen Özel, "Seçime tek başımıza girseydik yüzde 25'in üstüne çıkardık. Biz oyları girmeden çaldırdık. Adam yoksul, işsiz, perişan edilmiş bir esnaf... Ama biz onu güvenlik problemlerine sıkıştırdık. Biz onun oyunu alamadık. Biz oyları sandığa girmeden çaldırdık. Bizimkisi oyları sandığa girince çaldırmak değil..." diye konuştu. 

Seçim sonrası yaşanan "değişim" tartışmalarının yaşandığı CHP'de genel başkanlık için "adaylık'" sinyali veren Özel, "Sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakârlık yapmaksa fedakârlık. Ben bu partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talibim. Bu genel başkanlıksa da genel başkanlık..." dedi. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın T24 yazarı Cansu Çamlıbel’e verdiği söyleşiye de değinen Özel, "Kılıçdaroğlu-Özdağ mutabakatını bilmiyorduk" ifadesini kullandı.

Özel, Halk TV ekranlarında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

"Adam yoksul, işsiz.. Biz oyları sandığa girmeden çaldırdık"

Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye'nin neresine giderse git insanlar bir şey bekliyor. Bu duygusal kopuş her yerde var. Duygusal Kopuş var. Yok demekle olmaz. Meseleyi seçmene yüklemek anlamamak doğru değil. Her seçim sonucu seçmenin size yazdığı bir mektup var. Onu açıp satır satır okuyacaksınız. Bunu yaptığınıza ikna olurlarsa kopmazlar. Sizi değiştirirler ama kopmazlar. Önemli olan ve beni iten mesele 'duygusal kopuş' meselesi.

Biz oyları girmeden çaldırdık. Adam yoksul, işsiz, perişan edilmiş bir esnaf... Ama biz onu güvenlik problemlerine sıkıştırdık. Biz onun oyunu alamadık. Biz oyları sandığa girmeden çaldırdık. Bizimkisi oyları sandığa girince çaldırmak değil..."

Özdağ-Kılıçdaroğlu protokolü: Bilmiyorduk

Zafer Partisi lideri Özdağ'ın T24 yazarı Cansu Çamlıbel’e verdiği söyleşiye de değinen Özel, şöyle konuştu:

"Biz çok ciddi bir kayba uğradık, getirinin üzerinde götürü oldu. Normalde bu milletvekili seçiminde bir iç hukuk belgesine ihtiyaç vardı. Kılıçdaroğlu-Özdağ mutabakatını bilmiyorduk. Bu anlaşmanın yapılmış olmasını hiç beklemezdim. Ben CHP'nin kendi kimliğiyle kendine yakışan bir çizgi sürdürmesini düşünürüm. Meral Hanım'ın, 'biz her yetkiyi vermiştik' açıklamasını da hatırlatmak lazım."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptıkları görüşmede, “Üç bakanlık için yazılı mutabakat imzaladıklarını” açıklayan Özdağ, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için de sözlü anlaşmaya vardıklarını söylemişti.

"Erdoğan-Gül formülü" yanıtı: Tövbe estağfurullah, bula bula formüle bak

Özel, Bengü Şap Babaeker'in, "Bu değişimde bir Erdoğan-Gül formülü mü gündemde? Çünkü şu konuşuluyor Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığın aday olacak, kazanacak ve belediye meclisini de CHP alacak. Ama o döneme kadar seçimden önce yapılmış bir kurultayda Özgür Özel Genel Başkan olacak, yerel seçimden sonra Ekrem İmamoğlu partinin başına geçecek ya da Cumhurbaşkanı olacak. Böyle bir şey var mı" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Tövbe estağfurullah, bula bula formüle bak. Kesin bir dille reddediyorum. Böyle bir şey yok. Bir kere hadi Özgür Özel kafayı yemiş, Ekrem İmamoğlu kafayı yemiş... Şöyle bir şey olabilir mi, biz yerel seçimde, seçmene diyeceğiz ki, Tayyip Erdoğan'a yaptıkları gibi, sen oyu birine vereceksin, kimin yöneteceğine o birisi karar verecek, öyle bir şey yok. Demokrasi böyle bir değil. Sürecin bir yerinde cumhurbaşkanlığı adayı olur, bilmem ne o başka bir şey. Seçmen oyunu ne diye veriyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı için. O seçilecek, seçildikten sonra bu görevi birine bırakacak, o başkanı bir maceraya yelken açacak, böyle bir şey yok!

İmamoğlu'nun adaylığı: Seçmenden oyu başka bir şey için alıp başka birine yönettirmeye karşı çıkarım

Ekrem Bey, genel başkan adayı olmayı düşünüyorsa açıkça adayım der, üyeyle, delegeyle paylaşır, ikna ederse genel başkan olur ve orada devam eder. Kararı belediye başkanlığı ise oraya talebini açar, o seçimi kazanır, belediye meclisinde çoğunluğu olsun ya da olmasın İstanbul'a verdiği sözü tutar, o şehri yönetir. Sonra günü geldiğinde bir başka seçim geldiğinde cumhurbaşkanlığı adaylığı olursa orada yine seçmenin önüne çıkıyorsun, uygun görürse o göreve geçiyorsun. Ama seçmenden oyu başka bir şey için alıp, şehri kendi seçeceği başka birine yönettirmek bunu kesin bir dille reddediyorum.

"Binali Yıldırım denemişti; o günde karşı çıktım"

Bu formül bir kere demokratik açıdan seçmene karşı muvazzadır. Bu suçun ne Ekrem Bey ne Özgür Özel ne de herhangi bir CHP'li tarafı olamaz. Bunu Binali Yıldırım denemişti. Meclis Başkanlığı'nı bırakmadan İstanbul adaylığında. O gün ona nasıl karşı çıktıysam, bugün de buna karşı çıkarım."

Ne olmuştu? 

T24'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Ümit Özdağ, seçimden önce ikinci turda Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinde, üç bakanlık ve MİT Başkanlığı konusunda anlaştıklarını ifade ederek, "Yazılı mutabakatımız var. Biz İçişleri Bakanlığı dahil üç bakanlık ve Millî İstihbarat Teşkilâtı konusunda Kemal Bey'le mutabık kaldık. MİT Başkanlığı sözlü anlaşmaydı. Bakanlıklar yazılı mutabakatta vardı" demişti. 

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Özdağ'in, "üç bakanlık ve MİT Başkanlığı" iddiasının doğru olmadığını söylemişti. 

Özdağ dae, "Kemal Bey attığı imzayı inkâr edecek insan değildir" diye konuşmuştu.

Kılıçdaroğlu, Habertürk canlı yayınında gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un Özdağ ile anlaşma sorusuna ise şöyle yanıt vermişti: 

"O protokolle ilgili konuşmam doğru değil. İki kişinin namusuna teslim edilen protokoldür. Açıklamayı ahlaki olarak doğru bulmam. Benim konuşmam doğru değil. Protokol ikimizin arasında imzalandı. Kamuoyuna açık değildi. İkimizin namusuna teslim edildi nokta. Bu konuda yorum yapmam doğru değil. Sayın Özdağ ile Sayın Oğan ile yaptığım görüşmelerle ilgili altı liderin haberi vardı."

TIKLAYIN | Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Kılıçdaroğlu kazansa üç bakanlık ve MİT Başkanlığını alacaktık, yazılı mutabakat var

TIKLAYIN |Kılıçdaroğlu "üç bakanlık anlaşması"nı yalanlamadı, Ümit Özdağ'a tepki gösterdi: İki kişinin namusuna teslim edilen bir protokol!

TIKLAYIN | Davutoğlu, Ümit Özdağ'ın "üç bakanlık" iddiasını Kılıçdaroğlu'na sormuş

TIKLAYIN | CHP'den Ümit Özdağ'ın iddialarına yalanlama

TIKLAYIN | Millet İttifakı'ndan Kılıçdaroğlu'na 'Ümit Özdağ' tepkisi: Ortaklarının arkasından iş çevirmek!

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Video etik olarak rahatsız edici; tekrarlandığında gereğini yaparım