Kültür-Sanat

Oy’una Geldik filmine bakanlık ve polis engeli

Konusu Ovacık’da geçen komedi filmi Oy’una Geldik, Eser İşletme Belgesi alamadığı için bugün vizyona giremedi. Konu ile ilgili açıklama yapan filmin yönetmeni Kazım Öz: Bu ülkede bir komedi filmini yasaklayarak bu ülkenin tarihine kara bir leke sürmeyin

21 Şubat 2025 14:57

Güncelleme: 21 Şubat 2025 15:04

Aslı Atasoy

Kazım Öz’ün geçen yaz Tunceli’nin Ovacık ilçesinde çekimlerini gerçekleştirdiği Oy’una Geldik filmi ‘Eser İşletme Belgesi’ verilmemesi nedeni ile vizyona giremedi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan film ekibi Beyoğlu Sineması’ndan açıklama yapmak için bir araya geldi. Ancak Beyoğlu Sineması önünde yapılan basın açıklaması polis engeli ile karşılaştı. Açıklamanın İstiklal caddesinde yapılmasına izin verilmemesi üzerine açıklama polisin önerisi ile Beyoğlu Sineması’nın olduğu pasajın girişinde gerçekleşti.

Kültür Bakanlığı'na "Bu ülkede bir komedi filmini yasaklayarak bu ülkenin tarihine kara bir leke sürmeyin" çağrısını yapan Yönetmen Kazım Öz, şunları söyledi:

“Bugün 21 Şubat 2025 bu tarih bizim Oy’una Geldik filminin vizyona giriş tarihi. Aslında şu saatte yaklaşık 55 şehirde filmimiz vizyona girecekti. Maalesef film vizyona giremedi. Yaklaşık 45 gün önce Kültür Bakanlığı’na Eser İşletme Belgesi için başvurduk. Sonucu almak için iki günde bir aradık ancak film vizyona girmeden bir gün önce cevap aldık. Verdikleri cevap da Alt Kurul karar verilemediği için film Üst Kurul’a sevk edilmiş. O da yetişmediği için bir hafta vizyonun ertelenmesi talep edildi bizden. Biz de izin almadan bu filmi vizyona sokamayacağımız için ertelemek zorunda kaldık. Biz sinemacıyız, sanatçıyız yaptığımız iş sinema. Umarım bu sorun çözülecek ve filmi hepiniz izleyeceksiniz. Bu ülkeye zarar vermediğini tersine bir katkı sunduğunu, içinde eleştiri barındırdığını, bir hoşgörü toplumunu anlatmaya çalıştığını, hicivle komedi ile mizahla anlattığını göreceksiniz. Sinema iyileştirir. Biz Kültür Bakanlığı’na şu çağrıda bulunuyoruz: Bu ülkede bir komedi filmini yasaklayarak bu ülkenin tarihine kara bir leke sürmeyin."

Oyuncu İlyas Salman’ın ise engelle ilgili olarak açıklamada bulundu.

“Şimdi dünyada saklanan düşününce kimseye faydası yoktur. Düşünceyi yasaklayanlar bilsinler ki bir gün adalet de onlara lazım olur.”

Basın açıklamasında bulunan Orhan Aydın da konuya dair bir açıklama yaptı:

“Utanç başlı başına sözlük karşılığı bile ülkenin içinde bulunduğu durumu da bizim şu an içinde bulunduğumuz durumu da gösteriyor. Anlıyorum Oy’una Geldik filmi de oyuna geldi. Bu da galiba herkesin yeniden düşünüp karar vermesi gereken bir süreç. Demin dostlarım söyleri 21. yüzyıldayız dünya insanlığı eşit ve herkes için sanatın olduğu bir dünyada yaşamak istiyor. Ülkede işçilerin, emekçilerin, yoksulların hakları gasp edilirken sanat ve sanatçı düşmanlığı yapılırken Oyuna geldik de bu oyunun parçası haline getirilmek isteniyor. Bunu reddediyoruz. Kültür Bakanlığı’nın bürokratları, Sinema Dairesi Başkanı dahil sayın bakan değil bu durumu gözden geçirsinler. Biz bu oyuna gelmeyiz.”

Ovacık Belediye Başkanı ve filmin senaryosunu yazan Mustafa Sarıgül de şunları söyledi:

“Burada emekçinin yöremizin güzel özelliklerini ve anlayışını hoşgörüsünü yansıtan bir filmi sinemaya sokmaya çalışıyoruz. Bütün halkımıza 21 Şubat’ta vizyonda olacağımızı bildirdik. Ancak bakanlığın Alt Kurul’u henüz onay vermediğinden iletmediğinden bugün sinema kapısında bekleyecek haklımızın mağduriyetini önlemek için bugün basın açıklamasını yapma ihtiyacını duyduk. Amacımız her şeyin kötü gittiği bu ülkede hiç değilse sabrederken biraz gülebilmeyi becerebilelim. Maalesef burada da bir engelle karşılaştık.”