Sağlık

Online ilaç satışları ve sahte reçete skandalı sağlık sektörünü sarsıyor

"Doktorların ve eczacıların çoğu bu durumdan haberleri olmadan, bağımlılık yapıcı ve uyuşturucu etkisi olan ilaçlar internette satılıyor"

20 Ağustos 2024 08:26

Türkiye'deki doktorlar, artan sahte reçete ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen yasa dışı ilaç satışları konusunda alarm veriyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, sosyal medya platformlarından birinde yapılan "Reçete ile alınabilen ilaçlar adınıza reçetelendirilir" şeklindeki paylaşımlara işaret ederek, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

"Uyuşturucu etkisi olan ilaçlar satılıyor"

Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'in aktardığına göre, Dr. Oruç, bir Telegram grubu üzerinden yapılan ve "Reçete ile alınabilen ilaçlar adınıza reçetelendirilir" şeklindeki paylaşımlara dikkat çekti. Bu tür paylaşımların, sisteme sızan kötü niyetli eczane çalışanları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Dr. Oruç, "Doktorların ve eczacıların çoğu bu durumdan haberleri olmadan, bağımlılık yapıcı ve uyuşturucu etkisi olan ilaçlar internette satılıyor. Bu durum, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

"Doktorlar, zan altında bırakılıyor"

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda acilen önlem alması gerektiğini vurgulayan Oruç, sistemin hacklenerek ilaçların piyasadan daha yüksek fiyatlarla satılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür usulsüzlükler nedeniyle doktorların da zan altında kaldığını ve bu durumun profesyonel itibarları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.