Gündem

ODTÜ'lülerden Devrim Stadyumu'nda yine iptal edilen mezuniyet törenine tepki: Vazgeçmeyeceğiz

10 Temmuz 2023 13:23

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri Devrim Stadyumu'nda gerçekleştirilecek mezuniyet töreninin bu yıl da iptal edilmesine tepki gösterdi. Öğrenciler, "Bu değişikliği ve birlikteliğimizin sembolü olan Devrim'de mezuniyetinin engellenmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz. Yıllarca verdiğimiz emeğin karşılığında hakkımız olan Devrim'de mezuniyeti her zamanki gibi pankartlarımız ve cübbelerimizle 20 Temmuz'da gerçekleştireceğiz. Kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz, mücadelemizi büyüteceğiz!" açıklamasını yaptı.

Okul yönetimi, mezun olacak öğrencilere attığı e-postada mezuniyetin 20 Temmuz'da ODTÜ Stadyumu diğer adıyla Devrim Stadyumu'nda yapılacağını açıklamıştı. Daha sonra öğrencilere herhangi bir açıklama yapılmadan akademik takvimde değişiklik yapıldı. Yeni takvime göre, mezuniyet töreni 24-28 Temmuz arasında fakültelerde gerçekleştirilecek.

Son 3 yılda iki kez iptal edilmişti

Son 3 yılda biri Kovid biri de güvenlik gerekçesiyle Devrim Stadyumu'ndaki iki mezuniyet töreni iptal edilmişti. Yönetim, her bölümün mezuniyet törenini farklı zaman ve yerlerde kendi içinde yapmasını kararlaştırmıştı. 

"Mezuniyetimizden vazgeçmiyoruz" 

ODTÜ'lü öğrenciler ise herhangi bir açıklama yapılmadan Devrim Stadyumu'nda düzenlenecek olan mezuniyet töreninin iptal edilmesine tepki gösterdi.

Öğrenciler tarafından "Mezuniyetimizden vazgeçmiyoruz" başlığıyla yapılan açıklamada, rektörlüğe mezuniyetlerinin Devrim Stadyumu'nda gerçekleştirmek istediklerini ilettikleri maillere cevap gelmediğini söyledi.

"Birlikteliğimizin sembolü olan Devrim..." 

Sosyal medyadan paylaşılan "Mezuniyetimizden Vazgeçmiyoruz" başlıklı açıklama şu şekilde:

"Bu sene akademik takvimde 20 Temmuz olarak belirtilen 2023 diploma töreni tarihi, seçim sonrasında 24-28 Temmuz tarihleri arasında fakültelerde gerçekleştirilecek şekilde akademik takvimde değişiklik yapılmıştır. Rektörlüğe, mezuniyetin resmî olarak Devrim'de gerçekleştirilmesini talep ettiğimiz maillere hâlâ açıklayıcı yanıt alabilmiş değiliz. Rektörlük, lisans dönemi mezuniyet tarihiyle ilgili bilgilendirmeyi ilerleyen tarihlerde yapılacağını söyleyerek bizi oyalamaktadır. Öğrenciler bilgilendirilmeden yapılan bu değişikliği ve birlikteliğimizin sembolü olan Devrim'de mezuniyetinin engellenmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz.

2023 mezuniyet töreni atanmış rektör tarafından engellenmeye çalışılan ilk mezuniyet değildir. Geçtiğimiz yıl da 'güvenlik' bahane edilerek ODTÜ kültürünün en önemli parçalarından biri olan mezuniyet törenlerimiz rektörlük tarafından yine engellenmek istenmişti.

Türkiye'nin her yerinde baskı ve yasakların artmasıyla birlikte üniversitelerde gençliğin bir araya gelip beraber sesini çıkardığı şenliklerin, mezuniyetlerin iptal edildiğini; ODTÜ'de de topluluk etkinliklerinin yasaklandığını, binlerce ODTÜ öğrencisinin birlikteliğini yansıttığı Bahar Şenliği'nin iptal edildiğini görüyoruz. Bugün yeniden birlik ve beraberliğimizi, geleceğe dair isteklerimizi, sisteme dair eleştirilerimizi yansıttığımız pankartlarımızla gösterdiğimiz ve bu ifademizi ülkenin geniş kesimine ulaştırdığımız Devrim'de mezuniyet törenimiz engellenmeye çalışılıyor.

"Devrim'de 20 Temmuz'da gerçekleştireceğiz"

Önceki yıllarda örgütlü birlikteliğimizle gerçekleştirdiğimiz mezuniyetimizi bu sene de gerçekleştirmekte kararlıyız. Geçtiğimiz seneden aldığımız deneyimlerimizle mezuniyetimiz için sınıflarımızda, bölümlerimizde buluştuk. ODTÜ öğrencileri olarak buluştuğumuz alanlarda mücadeleyi büyütmeye ve mezuniyeti Devrim'de gerçekleştirmeye karar verdik.

Yıllarca verdiğimiz emeğin karşılığında hakkımız olan Devrim'de mezuniyeti her zamanki gibi pankartlarımız ve cübbelerimizle 20 Temmuz'da gerçekleştireceğiz! Kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz, mücadelemizi büyüteceğiz!"