Gündem

Müşterek Koordinasyon Merkezi nedir, nerede açıldı?

Müşterek Koordinasyon Merkezi hakkında detaylar

02 Ağustos 2022 13:02

Müşterek Koordinasyon Merkezi, gündeme geldiğinden bu yana araştırılmaya başlandı. Türkiye'nin girişimleriyle anlaşma sağlanılan "tahıl koridoru" planı faaliyete geçti. Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılmasının ardından ilk geminin yüklendiği bildirildi. Peki, Müşterek Koordinasyon Merkezi nedir, nerede açıldı?

Müşterek Koordinasyon Merkezi nedir?

Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye ve BM ile 22 Ocak’ta imzaladıkları anlaşmalar kapsamında kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla gerçekleştirilen resmî törenle açıldı. Törene, merkezde görev alacak Rusya, Ukrayna ve BM’den askeri ve sivil yetkililer de katıldı.
 
İmzalanan anlaşmalar, Ukrayna ve Rusya’ya 24 Şubat’ta başlayan savaş nedeniyle ihraç edemedikleri tahıl ürünleri, gübre ve diğer gıda ürünlerini ihtiyaç halindeki alıcılara satmalarının önünü açıyor ve küresel bir gıda krizine karşı önlem olarak görülüyor.

Müşterek Koordinasyon Merkezi nerede açıldı?

Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini dünya pazarlarına ihraç etmesi için geliştirilen planı yürütecek ve gözlemleyecek olan Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) İstanbul Maslak’ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde faaliyete geçti.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er kişilik heyetlerin görev yapacağı merkezin komutasında bir Türk amiral olacağı bildirildi. Merkezin, limanlardan çıkan ve limanlara dönen gemilerin kargosunu denetleyeceği, Karadeniz’de belirlenen koridordan güvenli geçişini izleyeceği belirtildi. Taraflar arasında anlaşmazlıkların ve şikâyetlerin, MKM’de ele alınacağı ve çözümleneceği öğrenildi.