Gündem

Muş'ta Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi

25 Ağustos 2024 10:48

Muş'un Malazgirt ilçesinde, Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk bayrağı ve meşalelerle fener alayı düzenlendi.

Şehit Binbaşı Arslan Kulaksız Caddesi'nde bir araya gelen vatandaşlar, Türk bayrağı ve meşalelerle 15 Temmuz Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada konuşan Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, yürüyüşe katılanlara teşekkür etti.

Pazartesi günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve devletin zirvesini karşılamak üzere vatandaşları Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı'ndaki alana davet eden Bayram, Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ise Malazgirt'e yakışan bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü Malazgirt'te önemli mesajlar vereceğini söyleyen Yıldız, "Şanlı zaferimizin yıl dönümü kutlu olsun. Bin yıl önce Sultan Alparslan, Malazgirt'ten büyük bir yürüyüşü başlattı. Bu toprağın çocukları, bu vatanın evlatları, birlikte büyük bir zafer kazandılar ve Anadolu'yu bize vatan kıldılar." diye konuştu.

Yürüyüşe İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Süleyman Sercan Candan, Konakkuran Belde Belediye Başkanı Remzi Çetin, Muş İl Genel Meclis Üyesi Sait Yıldırım, İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Mithat Bayırlı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. (AA)


Malazgirt Meydan Muharebesi

Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 yılında bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında Selçuklular ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında olmuştur. Savaş sonrasında Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış, önemli kazanımlar elde edilmiştir. Türk-İslam ilişkilerinin geliştiği meydan muharebesidir.

Türklerin İslam ile ilişkileri geliştikçe, bu durum Doğu Roma İmparatorluğu'nu endişelendirmeye başlamıştı. Selçukluların gerçekleştirdiği seferlerde gösterdikleri hoşgörü politikası, fethedilen bölgelerdeki Doğu Roma halkını memnun ediyor, bu da Doğu Roma İmparatorluğu için bir tehdit oluşturuyordu. İmparator Romen Diyojen, bu tehdidi bertaraf etmek amacıyla, güçlü ordusunu kullanarak Türklere karşı sefer düzenlemeye karar verdi. Ancak Diyojen'in hedefi yalnızca Türkler değil, tüm doğu İslam devletleri üzerine genişlemişti.

Diyojen'in belirlediği savaş stratejileri, yanındaki generaller tarafından bozulmuş ve bu durum Malazgirt Muharebesi'nde Doğu Roma ordusunun yenilgisine yol açmıştır. Savaş sonucunda Diyojen, Selçuklu Devleti'ne esir düşmüş ve zafer Selçukluların olmuştur.