Gündem

Murat Yetkin: İki A-400 nakliye uçağı 4 aydır Ukrayna’dan çıkarılamıyor

"Türkiye vatandaşlarını tahliyeye neden daha önce başlamadı da işgalin resmen başlaması beklendi?"

Türk Hava Kuvvetlerine ait 2 adet A-400 nakliye uçağı bugün 4 aydır Ukrayna’da mahsur. (Foto: MSB)

24 Haziran 2022 10:37

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Rusya'nın Ukrayna'ya işgal harekatının başladığı gün, iki A-400 askeri nakliye uçağının Ukrayna'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için Kiev'e iniş yaptığını belirterek, "Ancak uçaklar sabaha karşı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Boryspil (Borispol) havalimanına indikten kısa süre sonra Ukrayna, Rus saldırılarına karşı hava sahasını kapattı. Ek olarak Borispol havalimanının iki pistine de (Türk kamuoyunun 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden hatırlayacağı şekilde) iniş ve kalkışlara engel olmak üzere kara araçları yerleştirildi. Pistlere mayın döşenmiş olabileceği bilgisi yayıldı. Dolayısıyla o anda havalimanında bulunan diğer uçaklar gibi Türk A-400 uçakları da kalkamadı, mahsur kaldı.
Böylece Türkiye’nin elindeki toplam 10 Airbus A-400M tipi stratejik işlevli nakliye uçağından 2’sinin bugün, 24 Haziran itibarıyla 4 aydır devam eden Ukrayna’da mahsur kalışı başladı" diye yazdı.

Her biri 110 milyon euro değerindeki uçakların Ukrayna'da çıkarılamamasının iki temel askeri nedeni olduğuna işaret eden Yetkin, "Burada önemli bir soru var. Türkiye vatandaşlarını tahliyeye neden daha önce başlamadı da işgalin resmen başlaması beklendi? Oysa Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin 21 Şubat’ta Luhansk ve Donetsk eyaletlerinin Ukrayna’dan bağımsızlık ilanını tanıdığını açıklayıp zaten aylardır sınır bölgelerine yığınak yapan Rus birliklerini bu bölgelere sevk ettiğinde işgal fiilen başlamıştı. Batılı ülkelerin çoğu vatandaşlarını tahliyeye girişmişti. A-400’ler hava köprüsü kuramayınca Türk vatandaşlarının kara ve demir yoluyla Polonya ve Romanya üzerinden tahliyesinde sıkıntılar yaşanmıştı.
Özetle, vatandaşların tahliyesi için neden geç kalındı ve Türkiye’nin savunması için önem taşıyan iki uçaktan aylardır yoksun kalınması sonucu yaşandı?" ifadelerini kullandı.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın