25 Ocak 2024 11:36
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum seçim vaatleri ve projelerini açıkladı. İstanbul'da iki yakaya iki tünel yapılacağını duyuran Murat Kurum, Silivri'ye metrobüs geleceğini, Esenler ve Harem otogarlarının taşınacağını, taksi sorununu çözeceğini vaat etti. İstanbul'da olası depreme karşı önlemlere ve yüksek kiralara ilişkin de projelerini açıklayan Kurum, 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "5 yılda yatay mimari eksenli, 650 bin konut inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Murat Kurum'un, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında duyurduğu ve "Çılgın Proje" dediği, bilim insanları ve önemli araştırmacıların eleştirdiği Kanal İstanbul'a değinmemesi dikkat çekti.
Murat Kurum Haliç Kongre Merkezi'nde "İstanbul vizyonu tanıtım toplantısı"nda konuştu.
10 alt başlığın açıklandığı lansmanda; kentsel dönüşüm ve ulaşım ön planda yer aldı.
Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:
Bu şehri yönetmek, aklınla, kalbinle, tüm benliğinle İstanbul’un ruhuna teslim olmaktan geçer. Her sokağına, her yuvasına adanmaktan geçer. Biz İstanbul’a adanmış kadrolarız.
"İstanbul problemler yumağı haline geldi; kentte büyük karmaşa ve kaos var. İstanbul çaresiz değildir Tüm sorunları bütüncül bir bakış açısıyla, insanı merkeze alan anlayışı hizmete sunuyoruz. Bunun adı 'Sistem İstanbul.' İstanbul son 5 yılda ahengini kaybetti. Bu şehri yeniden dengeye kavuşturacak Sistem İstanbul'u açıklayacağız. İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir sosyal yaşam sunacağız. Yeniden eşsiz, benzersiz bir İstanbul için çalışacağız."
Kurum İstanbul için proje ve vaatlerini sıraladı:
İstanbul'da her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi ömrümüzden 3,5 yıl alıyor. Hepimiz trafikte zaman enerji kaybediyoruz, yıpranıyoruz. Trafikte kaybettiğimiz vaktimizi, ailemizle, kendimize ayırmak istiyoruz. İstanbul'da 2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu bugün yüzde 64'e yükselmiş durumda. Zirve saatlerde bu oran yüzde 90'ları aşıyor.
"Beş yılda bize 230 kilometre metro yapma sözü verdiler. Bırakın bu sözü yerine getirmeyi, 2019 öncesinde başlanan 10 metro hattının üçünün de yapımını durdurdular. ‘Açtık’ dedikleri 47,3 kilometrelik metro hattının, gerçekte sadece 8 kilometresini bile zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. Kazısı yapılan, temelleri atılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon hafriyat döktüler. Bütün dünyanın imrendiği, Çam ve Sakura Şehir Hastanemiz… Bu niteliksiz yönetim, hastanemizin yolunu yapmaktan bile imtina etti. Dolmabahçe Levazım Tünel Projesi… Büyükdere Caddesi’ndeki trafik yükünü azaltacak bu güzel projeyi bile iptal ettiler. İnanın örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Ama biz bunları İstanbullu kardeşlerimizin vicdanlarına emanet ediyor, çözümlere odaklanıyoruz.
Beş yılda bize 230 kilometre metro yapma sözü verdiler. Bırakın bu sözü yerine getirmeyi, 2019 öncesinde başlanan 10 metro hattının üçünün de yapımını durdurdular. ‘Açtık’ dedikleri 47,3 kilometrelik metro hattının, gerçekte sadece 8 kilometresini bile zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. Kazısı yapılan, temelleri atılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon hafriyat döktüler.
Bütün dünyanın imrendiği, Çam ve Sakura Şehir Hastanemiz… Bu niteliksiz yönetim, hastanemizin yolunu yapmaktan bile imtina etti. Dolmabahçe Levazım Tünel Projesi… Büyükdere Caddesi’ndeki trafik yükünü azaltacak bu güzel projeyi bile iptal ettiler. İnanın örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Ama biz bunları İstanbullu kardeşlerimizin vicdanlarına emanet ediyor, çözümlere odaklanıyoruz.
"Beş ve 10 yıllık iki ayrı ulaşım planlaması yaptık. Temel önceliğimiz İstanbul’a daha iyi hizmetler vermek. Önceliğimiz İstanbullulara zaman kazandırmaktır. Şu anda toplu ulaşımda karayolu ağırlığı yüzde 72’lerde, raylı sistemlerin payı yüzde 26’larda, deniz yolu yüzde 2 seviyelerinde. Karayolu payını yüzde 60’a düşürecek, raylı sistemlerin payını yüzde 37’ye çıkaracak, denizyolu seviyesini de yüzde 3’e çıkaracağız… Trafikte bu sayede çile azalacak. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.
Bu oranlar ışığında söz veriyorum, ilk 5 yılın sonunda azalacak olan İstanbul’un trafiği, 10 yılın sonunda bir daha geri dönmemek üzere son bulacak. Raylı sistemler İstanbul’un hayat damarı. Mevcut 328 kilometre metro hattını, 2029’un sonuna kadar 650 kilometreye çıkaracağız. 2034’te de bu uzunluğu 1004 kilometreye çıkaracağız… Yıllardır bekleyen Sultanbeyli metrosunu inşallah biz tamamlayacağız; Sultanbeyli-Pendik arasındaki trafiği azaltacağız"
İstanbul trafiği rahatlayacak…. İki büyük hamle daha yapacağız. Esenler ve Harem otogarları… Otogarlarımızı taşıyoruz. İki yakada altı yeni lojistik merkez kuracağız. Kent içi trafiğinde bulunan ve yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini, şehrin çeperlerine taşımış olacağız. Planlı bir dağıtım modeli ile şehir içi ulaşımdaki seyahat süresini yüzde 20’lere düşürmüş olacağız.
"İstanbul’da çok önemsediğimiz bir karayolu projesi… Alternatif bir ulaşım yolunu İstanbullulara sunmuş olacağız. İki yakaya iki tünel projesi. Bu tünellerin uzunluğu Avrupa yakasında, 88,2 kilometre; Anadolu Yakasında 34 kilometre olmak üzere 122,2 kilometre olacak. İstanbul’un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz... Onların yaptığı gibi; açtığımız tünellere hafriyat dökmeyeceğiz. Çalışacağız… İki yakada, Boğaz-sahil yolunun tıkanmış damarlarını açacağız."
"Sokaklarımız her gün evden çıkıyoruz ve görüyoruz ki insanlarımız mutsuz. Sokaklarımızı otopark olmaktan çıkaracağız. ‘Güvenli ve ucuz otopark, İstanbullunun hakkıdır’ diyeceğiz. İstanbul’umuza ilk beş yılda, üstü park, altı da otopark olacak şekilde; tam 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Bu otoparklarımız deprem esnasında toplanma alanı vazifesi görecek.
İSPARK; liyakatsiz ellerde, kötü yönetildiği için zarar ediyor. Aracını evinin önüne park eden insanlardan bile para aldığı halde zarar ediyor. İSPARK’ı da ayağa kaldıracağız. Göreve gelir gelmez; kendi evinin önüne aracını park eden insanlarımızdan ücret almayacağız. İSPARK’ta uygulanan tarifelerde yüzde 25 indirim yapacağız… 15 dakikalık ücretsiz zaman dilimini, ilk yarım saate çıkarıyoruz; ilk yarım saat ücretsiz olacak."
Taksi sorununu çözeceğiz, taksicilerimizle esnafımızla görüştük. Geri bildirim uygulamasını hayata geçireceğiz. Taksi sorununu İstanbul gündeminden çıkaracağız. Tüm sistemleri 'Merkezi Taksi Sistemi' çatısı altında birleştireceğiz, taksi sayısını artıracağız.
"Deprem terörle mücadele kadar önemlidir, bir milli güvenlik sorunudur. İstanbulluların gündemi depremdir, deprem dönüşümüdür.
Sizlere afete dirençli bir İstanbul teklif ediyoruz. 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. İstanbul'u 5 yılda hazırlayacağız denmişti. Ne vaat verdiler 5 yılda 100 bin konut değiştireceğiz hedefi konulmuştu. Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum budur.
Söz verdiğinin yüzde 5'ini bile yapamamaktadır. Büyükşehir bizim ilçe belediyemizin başarısının yarısına bile ulaşamaz. Böyle giderlerse İstanbul'da dönüşümü 100 yılda yapamazlar.
İstanbullulara söz, tek riskli yapı kalmayıncaya kadar koşturacağız, alın teri dökeceğiz. Bunun için de ülkemizin kaderini değiştirecek deprem dönüşüm hamlesini başlatacağız. 5 yılda 650 bin yatay mimari eksenli konut inşa edeceğiz. Yeni güvenli, huzurlu binalarımızın 300 binini bilinçli bir şekilde durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız."
"KİPTAŞ güzide bir kurumumuz. Biz durdurulan, yavaşlatılan KİPTAŞ'ımızla 300 bin konutu başlatıyoruz. 15 Nisan'da hemen başvuruları alacağız. 700 bin lira hibe desteği 700 bin lira kredi desteği ve 100 bin lira da taşıma desteği vereceğiz. 18 ayda bu konutlarımızı planlayacağız. Yerinde dönüşüm ile 250 bin konut yapacağız. Şu anki İBB yönetiminde dahil bizim yaptığımız bu çalışma ve vizyon yoktur.
Kentsel dönüşüme özel 100 bin konut yapıp, ihtiyaç sahiplerine uygun fiyata kiralayacağız. Bu konutlardan 39 ilçemiz faydalanacak. Bu konutlar kesinlikle satılmayacak. İhtiyaç sahiplerine kiralanacak. Böylece kira artışlarını durduracak ve vatandaşlarımıza yardımcı olacağız.
Olası depremlere karşı afet olduğunda hangi adımları atmamız gerektiğini bileceğiz. İstanbul'un her sokağının her binasının görebileceği İstanbul'un dijital ikizini hayata geçireceğiz. Şu anda 39 ilçemizde bulunan toplanma alanlarını afete hazır hale getireceğiz.
"Atatürk Havaalanında yeni bir afet yönetim merkezi ile afet anında en çok ihtiyaç duyulanları mevcut hale getireceğiz. Olası afet durumunda gıda ve tıbbi desteği sağlayacağız.
Tam 9 noktada afet müdahale merkezlerimizi kuruyoruz. 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy diğer Pendik'te 1 acil durum hastanesi daha yapacağız."
Murat Kurum, kadın, yaşlı ve gençlere yönelik diğer vaatlerini de sıraladı:
"Onlar (İBB) gibi söz verip tutmamak değil tabii ki. Her mahalleye çocuklarımız için kreş hizmeti götüreceğimiz, tüm gece emekçilerimiz için 7 gün 24 saat kreş hizmeti veriyoruz
Hani adalet diyorlar ya biz onlar gibi adaletsiz olmayacağız. Kimseyi haksız yere işten çıkarmayacağız, haksız yere işten çıkarılan işçilerimizi geri alacağız
İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay İstanbul Kart’larına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız.
Evlenecek gençlere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapacağız.
İstanbul'da su kullanımı konusundaki adaleti sağlayacağız. Hane halkını baz alan bir su tarifesi uygulayacağız
İlk işini kuran 100 bin girişimci kadına 100'er bin lira hibe vereceğiz
İlkokul çağındaki çocuklarımız için okullarımızda beslenme desteği vereceğiz
Babalara da ücretsiz taşıma sözü veriyoruz.
Bu şehri üniversite okumanın çok keyifli olduğu bir şehir haline getireceğiz. Gençlerimize yüzde 40, ulaşımda indirim yapacağız. Hiçbir gencimiz; anne, baba, kardeş hasreti çekmeyecek. Memleketine giden öğrencilerimizin, yılda iki defa olmak üzere otobüs biletlerinin yarısını büyükşehir belediyesi olarak biz karşılayacağız. Kış geldi… Öğrencilerimizin masrafları artıyor. Öğrenci evlerine İGDAŞ’tan aylık 25 metreküp doğalgaz desteği vererek yanlarında olacağız.
"39 ilçe 964 mahallemizde ‘mahalle bahçeleri’ yapacağız. Bu millet bahçelerinde yapacağımız, kıraathanelerimiz var. Bundan sonra kadınlarımız için de özel kıraathanelerimizi yapacağız. Maltepe’de, İstanbul Botanik Parkı’nı İstanbullulara armağan ediyoruz. Bu gerçek proje, Nisan’da planlarımız hazır. Haliç’i temizleme projesi… Her iki yakasını yeniden düzenleyerek eski güzelliğine kavuşturacağız."
"Tüm köylerimize; tohum, fide, gübre, yakıt, büyükbaş-küçükbaş hayvan doğrudan desteklerimizi sunacağız. Köylerimizde; sözleşmeli tarım uygulaması ile toprağa emek veren tüm çiftçi kardeşlerimize bu destekleri sağlamış olacağız. Alım garantisi ile bu süreci yönetmiş olacağız."
Kültür, sanat ve turizm ile yaşayan bir İstanbul… Yeni sanatçılar yetişecek. Yeni tesisler kuracağız. Atatürk Kültür Merkezi’mizin bir benzerinin Anadolu yakasında kurulması… Anadolu Kültür Merkezi’nin temellerini hızla atacağız. Harbiye Cemil Topuzlu sahnesi gibi görkemli iki salonu, iki yakaya yapacağız. İki yeni tiyatroyu kentimize kazandıracağız. İstanbul Kültür Akademisi’ni kuracağız. Rami Kütüphanesi gibi üç şehir kütüphanesi kuracağız. İstanbul festivaller şehri olacak. Beş yıldır kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi ve Haliç Bilim Merkezi’ni hayata geçireceğiz.
"Başıboş gezen, 100 binlerce sahipsiz hayvanımız var… Çözümsüz bırakılan bu sorunu gidereceğiz. 39 ilçemize hizmet verecek tesislerimizi kuracağız. Bakıma tedaviye muhtaç hayvanlarımızın ön bakımlarını bu alanlarda yapacağız. Anadolu ve Avrupa yakasında kuracağımız iki büyük hayvan yaşam alanında, hayvanlarımızın bakımlarını yapacağız. Burada kimliklendirme, kısırlaştırma, aşılama gibi uygulamaları gerçekleştirmiş olacağız. Giderlerini tamamen belediye olarak biz sağlayacağız. Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için bir sorun olmaktan çıkacak."
31 Mart akşamı sosyal medya belediyeciliği bitecek, gerçek belediyecilik başlayacak. 1 Nisan sabahından itibaren bereket, esenlik, barış refah rüzgârları esecek. Fetret dönemi bitecek. İstanbul'un yeniden şahlanışını hep birlikte başlatacağız"
© Tüm hakları saklıdır.