Dünya Basınında Bugün

Moskova'da kritik zirve; 2008'den bu yana ilk büyük küresel banka birleşmesi; Putin işgal bölgesine gitti | Dünya basınında bugün

20 Mart 2023 09:53

T24 Dış Haberler

Çin lideri Şi Jinping, bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Moskova'ya gidecek. Çin, bunun bir "barış görevi" olduğunu söylüyor. İsviçre'nin UBS bankası, hükümetin destek verdiği bir anlaşmayla krizdeki rakibi UBS'i satın aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da başlatılan savaş sırasında işgal edilen Donetsk bölgesinin Mariupol şehrine gitti. Irak ile İran arasında sınır güvenliği anlaşması imzalandığı bildirildi. Irak’ı ziyaret eden İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, iki ülke arasında sınır güvenliği anlaşması imzaladı. 

20 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | NHS ve hükümetin maaş artışı anlaşmasına karşı sağlık sendikaları harekete geçti

Britanya’nın en büyük sağlık sendikalarının üyeleri, aylar süren grevlerin sonunda Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yöneticileri ile hükümet arasında varılan maaş anlaşmasının reddedilmesi için kampanya başlatıyor. Ülkede sağlık çalışanlarının aylar süren grevleri sonunda hükümet ile yüzde 5'lik maaş artışı üzerine bir anlaşmaya varılmıştı. Yüzde beşin kabul edilmemesini isteyen sağlık çalışanı sendikaları üyeleri, harekete geçmek üzere kampanya başlattı. Kampanya başarılı olursa, ülkedeki sağlık çalışanlarının yeniden greve gitmesi bekleniyor.


The Independent | Boris Johnson, Partygate baskısı altında

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, bu hafta Başbakan olduğu dönem 10 Numara’da verilen Kovid kurallarını ihlal eden partilerle ilgili bilgi sahibi olup olmadığına dair kanıtlarını sunacak. Çarşamba günü gerçekleşecek 4 saatlik oturumda Johnson, 10 Numara’da düzenlenen partilerden haberdar olmadığını savunmaya çalışacak. Johnson’ın yalan söylediğini öne süren bazı Muhafazakâr Partili isimler, eski Başbakan’ın, “bir kez olsun dürüst olmasını istediklerini” söylerken, seçmenin yüzde 67’sinin de Johnson’ın yalan söylediğinin ortaya çıkması durumunda milletvekilliğinden istifa etmesi gerektiğini belirtiyor.


New York Times | Şi, Ukrayna'da barışa arabulucu olabilir mi?

Çin lideri Şi Jinping, bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Moskova'ya gidecek. Çin, bunun bir "barış görevi" olduğunu söylüyor. Pekin, "Çin'in Ukrayna ve Rusya'nın müzakerelere dönmesi için yapıcı bir rol oynamayı hedeflediklerini" söyledi. New York Times, ABD'li ve Avrupalı yetkililerin ise Şi'nin Putin'in savaşını daha da kızıştırabileceğinden endişeli olduğunu aktardı. Habere göre ABD'li yetkililer, hâlâ Çin'in Rusya'ya silah verebileceğinden endişeli.


Wall Street Journal | UBS, rakibi Credit Suisse'yi satın almayı kabul etti

İsviçre'nin UBS bankası, hükümetin destek verdiği bir anlaşmayla krizdeki rakibi UBS'i satın aldı. 

3 milyar dolardan pahalıya mal olan anlaşma ile 2008'den bu yana ilk kez iki büyük küresel banka birleşti. İsviçre hükümeti, UBS'in görebileceği zararın bir kısmını karşılamak için bankaya 9 milyar dolarlık destek verecek.


Moscow Times | Putin, işgal altındaki bölgeye ilk ziyaretinde Mariupol'e gitti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da başlatılan savaş sırasında işgal edilen Donetsk bölgesinin Mariupol şehrine gitti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Kırım'dan Mariupol'e helikopterle uçan Putin, Mariupol'de direksiyonun başına geçerek birkaç ilçeyi gezdi, bazı tesislerde incelemelerde bulundu ve yerel sakinlerle sohbet etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin danışmanı Mikaylo Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ordusunun işgal ettiği Mariupol'e giderek, "suç mahalline döndüğünü" ifade etti.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Podolyak, "Suçlu, her zaman suç mahalline gider" dedi. 


Le Monde | Putin, uluslararası tutuklama kararıyla karşı karşıya

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında (Ukrayna'daki) savaş suçu gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı. UCM, cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olmakla suçlanan tutuklama emri çıkardı. Moskova, güçlerinin komşusuna yönelik bir yıllık işgali sırasında zulüm işlediği yönündeki suçlamaları defalarca reddetti. Kremlin, UCM’nin tutuklama kararının hukuken geçersiz olduğunu belirtti.


Al Jazeera | Irak ve İran sınır güvenliğini artıracak anlaşmayı imzaladı

Irak ile İran arasında sınır güvenliği anlaşması imzalandığı bildirildi. Irak’ı ziyaret eden İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, iki ülke arasında sınır güvenliği anlaşması imzaladı. Irak Başbakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, sınır güvenliği anlaşmasının "iki ülke arasındaki ortak sınırların korunması ve çeşitli güvenlik alanlarında işbirliğinin pekiştirilmesi" gibi konuları içerdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Şemhani’yi kabul ettiği aktarılarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgedeki güvenliği sağlama yollarının ele alındığı ifade