Gündem

MLSA'dan Roblox'a erişim engeli getirilmesi kararına itiraz etti

12 Ağustos 2024 13:21

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos’ta oyun platformu Roblox için verdiği erişim engeli kararını yargıya taşıdı. MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş adına yapılan başvuruda, oyunseverlerin oyunlar oynadığı, geliştiricilerin de oyun tasarlayarak kazanç elde ettiği Roblox için verilen erişim engeli kararının hukuka aykırı olduğu belirtildi ve kaldırılması istendi.

İtiraz dilekçesinde Roblox’un tek başına bir oyun değil, birden fazla oyun barındıran bir platform olduğu, bu doğrultuda hukuka aykırılık tespit edilmesi halinde herhangi bir oyunun platformdan kaldırılabileceği ancak bunun yerine tümden Roblox’un internet sitesinin engellendiği ifade edildi. Bunun da yasalara aykırı olduğu belirtilen dilekçede, erişim engeli kararıyla ifade ve haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiği belirtildi ve kararın kaldırılması talep edildi.

“Ebeveynlere Türk Medeni Kanunu ile tanınan haklar da ihlal edildi”

Dilekçede, "Türk Medeni Kanunu, ebeveynlere çocuklarına bu vb. platformları kullanmaları konusunda izin verip vermeme hakkı tanımıştır. Dolayısıyla, ilgili erişim engeli kararıyla Türk Medeni Kanunu, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan 'aile hayatına saygı gösterilmesini isteme', hakkı da ihlal edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

TIKLAYIN - Instgram'dan sonra oyun platformu Roblox'a da erişim engeli; Bakan Tunç'tan açıklama: Gerekçe çocuk istismarına neden olacak içerikler barındırması