Gündem

Mehmet Ocaktan: Mevcut anayasaya bile itibar etmeden insanların özgürlüklerini koruyamıyorsak, yeni bir anayasaya niye ihtiyacımız olsun?

29 Mayıs 2024 10:46

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, iktidarın desteklediği yeni anayasa tartışmalarına ilişkin, "Mevcut anayasaya bile itibar etmeden insanlarımızın hakkını-hukukunu, özgürlüklerini koruyamıyorsak, bir bakıma siyasi bir ‘vesayet’ oluşturmuşsak, yeni bir anayasaya niye ihtiyacımız olsun ki…" dedi.

"memlekette yoksulluğun derinleştiği, emeklinin, dar gelirlinin canının yandığı bir dönemde, anayasa tartışmaları yapmak biraz kafa karıştırıyor." diyen Ocaktan, geçen günlerde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhuriyetimizin 100. yılının darbe anayasasıyla geçirilmesi siyaset kurumu adına büyük bir mahcubiyet kaynağıdır" ifadelerine değindiği köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Cumhuriyet’in 100. Yılını darbe anayasasıyla geçirmenin mahcubiyeti elbette hepimiz adına üzücü ama mahcubiyetlerimiz sadece bununla sınırlı değil ki…

Biz şu anda mevcut anayasanın uygulanmamasından, hukuki değil, tamamen siyasi gerekçelerle siyasetçilerin, sivil toplum insanlarının cezaevinde tutulmasından da mahcubuz…

İnsanların en temel hakkı olan ifade özgürlüğünün üzerindeki baskılardan da mahcubuz…

Bir hukuk başarısı olarak 2004 yılında Anayasamızda değişiklik yaparak iç hukukumuzun bir parçasına haline getirdiğimiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uyulmadığı için de mahcubuz…

Ülkemizde yeterince refah üretemediğimiz, demokrasi ve özgürlük kalitemizi yükseltemediğimiz için yetişmiş parlak beyinlerimizi dış ülkelere kaçırıyoruz, bundan da çok mahcubuz…

Mevcut anayasaya bile itibar etmeden insanlarımızın hakkını-hukukunu, özgürlüklerini koruyamıyorsak, bir bakıma siyasi bir ‘vesayet’ oluşturmuşsak, yeni bir anayasaya niye ihtiyacımız olsun ki…

Sivil anayasa talepleri istikamet olarak doğru olmakla birlikte, iktidarın bu konudaki niyetinin açık olmaması pek güven vermiyor. Açıkçası hiçbir evrensel hukuk normuyla örtüşmeyen, demokratik anlayıştan uzak olan halihazırdaki alaturka sistemin mucidi olan bir siyasal anlayışın, sivil, demokratik bir anayasa yapması eşyanın tabiatına pek uygun gözükmüyor.

Yargının, yasamanın, yürütmenin tek kişide toplandığı bir sistemde bir değil, bin anayasa değişikliği yapsanız bile o kelimenin tam anlamıyla otokrat bir sistemdir."