Medya

"Medyada bahar değil, kara kış var"

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Nisan ayına ilişkin medyada hak ihlalleri raporunu yayımladı

29 Nisan 2019 14:36

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, "31 Mart'ta Türkiye'ye bahar geldi. Ancak adliyelerde hala karakış hüküm sürüyor, gazeteciler ceza üstüne ceza alıyor" ifadesini kullandı. Medyada yaşanan hak ihlallerinin Nisan ayına ilişkin verilerini açıklayan CHP'li Yarkadaş, raporunu IRA tarafından öldürülen Gazeteci Lyra McKee'ye ithaf ettiğini belirtti.
 
Dünyanın her yerinde gazetecilerin çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldığını belirten Yarkadaş, "Ancak ne yazık ki; Türkiye'deki baskılar diğer ülkelerdekileri geride bıraktı" diye konuştu. 
2019 yılının Nisan ayında gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlallerinin patlama yaptığını belirten Yarkadaş, raporu şöyle özetledi:
 
"Nisan'da  6 gazeteci hapse girdi. 
2 gazeteci gözaltına alındı, 81 gazeteci hakim karşısına çıktı, 
10 gazeteci 14 yıl 7 ay hapis cezası aldı.
 
4 gazeteciye 17 dava açıldı; 1 gazeteci saldırı ve gaspa maruz kaldı, 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 1 habere yayın yasağı getirildi, 1 gazeteci ifade verdi."

"İddianamaler hayatları karartıyor"

Nisan ayının son günlerinde Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları Bülent Utku, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper'in haksız, hukuksuz ve adaletsiz bir karar yüzünden bir kez daha cezaevine girdiğini belirten Yarkadaş, "Tel tel dökülen bir iddianame, gazetecilerin hayatlarını karartmaya yetiyor" dedi.

"Necati Doğru'nun sözü içimi acıttı"

Sözcü Yazarı Necati Doğru'nun da benzer bir suçlama ve davayla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Terör örgütü FETÖ'ye yardım etmekle suçlanan ekonomi gazeteciliğinin duayeni, Laik - Atatürkçü Necati Doğru, önceki günkü köşesinde, hapse atılan Cumhuriyet çalışanlarına 'Bana da yer açın, ben de yanınıza geliyorum' diye sesleniyor. Bu satırları okurken içim acıdı. Türkiye'de gazetecilik yapmak ne yazık ki en ağır bedelleri ödemeyi göze almakla eşdeğer hale geldi. Ülkemizin bu utançtan bir an önce kurtulması gerekiyor. SÖZCÜ ile FETÖ'yü yan yana getirmek için insanın aklını ve vicdanını kaybetmiş olması gerekir."

Nazlı Ilıcak 1001 gündür hapiste

Yarkadaş, SABAH Gazetesi eski Yazarı Nazlı Ilıcak'ın da cezaevindeki 1001. gününü doldurduğuna işaret ederek, "76 yaşındaki bir insan, yıllardır cezaevinde tutuluyor. Bu davaların bir an önce bitmesi ve kimsenin düşüncelerini ifade ettiği için  hapse girmemesi gerekiyor" dedi.
 
 
Nisan Ayında Yaşanan Hak İhlalleri Raporu'nun tamamı şöyle:
 
-3 Nisan 2019: Gazeteci Ahmet Kanbal, Nusaybin’de haber takibi sırasında gözaltına alındı.
 
-3 Nisan 2019: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü Ayşegül hakkında açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
 
-3 Nisan 2019: Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş’ın “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
-3 Nisan 2019: Bakur (Kuzey) adlı filmde “örgüt propagandası yapıldığı” suçlamasıyla haklarında dava açılan yönetmen Çayan Demirel ve gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun yargılandığı davanın dördüncü duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
-3 Nisan 2019: Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan 13 gazeteci ve yazarın davası görüldü. Gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol da dahil pek çok kişiye 1 ila 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Köşe yazıları ve ‘hedef gösterme suçu’ndan beraat eden Hüseyin Aykol, ‘basın yoluyla propaganda’ iddiasıyla çeşitli indirim ve artırmalarla birlikte 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nöbetçi yayın yönetmenliği nedeniyle yargılanan Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül ve İhsan Çaralan 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırılırken, cezalar ertelendi.

Celalettin Can’a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ise ertelenmedi.

Cezaevinden gönderdikleri mektup nedeniyle yargılanan Mehmet Şirin Taşdemir, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz beraat ederken, Dilşah Kocakaya 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezası ertelenmedi.

-4 Nisan 2019: Gazeteci Aydın Atay, Antep’te maskeli iki kişi tarafından bıçaklanarak gasp edildi.-

-4 Nisan 2019: Gazeteci Çiğdem Toker’e bir köşe yazısı nedeniyle Bayburt Gruba bağlı Şenbay Madencilik A.Ş. tarafından 1,5 milyon lira tutarında manevi tazminat talebiyle açılan davanın ikinci duruşması  görüldü.

-4 Nisan 2019: Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ ile gazetenin eski muhabiri Duygu Güvenç’in Pastör Brunson haberleri nedeniyle “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ikinci duruşması görüldü.

-5 Nisan 2019: 15 aydır tutuklu bulunan gazeteci Haydar ‘adli kontrol şartı’ ile tahliye edildi.

-5 Nisan 2019: Van’da gazeteci Oktay Candemir, sabah saatlerinde evine yapılan baskın ile gözaltına alındı.

-5 Nisan 2019: Gazeteci Sertaç Kayar hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla 22 buçuk yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

-5 Nisan 2019: Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski imtiyaz sahibi Ziya Çiçekçi hakkında bir hafta içerisinde 14 dava açıldı. Açılan davalarda Çiçekçi’ye 100 yıldan fazla hapis cezası isteniyor.

-9 Nisan 2019: Varyos Yayıncılık imtiyaz sahibi ve yazı işleri eski müdürü Mehmet Ali Genç hakkında Sosyalist Kadın dergisinde yayımlanan bir yazısı nedeniyle “örgüt propagandası” ve “suçu ve suçluyu övme” iddialarıyla açılan davanın dördüncü duruşması görüldü.

-10 Nisan 2019: Aydın’ın Didim ilçesinde Emek Partisi’nin (EMEP) Afrin operasyonuyla ilgili basın açıklamasını haberleştiren gazetecilerin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davada beraat kararı çıktı.

Didim 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Nisan günü görülen duruşmada Didim Özgürses gazetesi sahibi Mustafa Öge, Mavi Didim gazetesi sahibi Ergün Korkmaz ve muhabiri Erdem Özden ile gazetecilerle birlikte yargılanan EMEP İlçe Başkanı Kazım Temiz hakkında suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraat kararı verdi.

-10 Nisan 2019:  Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında, İshak Yasul ve Hicran Urun hakkında tahliye kararı verildi.

-10 Nisan 2019: Önce mahkeme kararıyla daha sona 29 Ekim 2016’da Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci-yazar Necmiye Alpay ve imtiyaz sahibi Kemal Sancılı’nın da aralarında bulunduğu dokuz gazetecinin yargılandığı davanın 12’nci duruşması İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

-15 Nisan 2019: Gazeteci Gökhan Öner’e “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı erteledi.

-15 Nisan 2019: Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin’in de aralarında bulunduğu beş gazete çalışanının “suç işlemeye alenen tahrik etme,” “suçu ve suçluyu övmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

-15 Nisan 2019: KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “nöbetçi genel yayın yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için “terör örgütü propagandası yapmak,” “suç işlemeye tahrik,” “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarıyla yargılanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in 10. duruşması görüldü.

-16 Nisan 2019: Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve 122 gündür açlık grevinde olan gazeteci Kibriye Evren, yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında da tahliye edilmedi.

-16 Nisan 2019: RedHack’in yayınladığı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için “Örgüt propagandası yapma”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma” ve “Örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan altı gazetecinin yedinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuksuz yargılanan Gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Eray Sargın ile avukatlar duruşma salonunda hazır bulunurken, şehir dışında olan gazeteci Metin Yoksu duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Gazeteci Ömer Çelik’le ise SEGBİS’te yaşanan problem nedeniyle bağlantı kurulamadı.

-16 Nisan 2019: Gazeteci Hasan Cemal’in yazdığı bir köşe yazısı nedeniyle yargılandığı davada savcı, “örgüt propagandası” suçlamasıyla hapis cezası verilmesini istedi.

-17 Nisan 2019: Gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında "Genelkurmay başkanı için çok üzülüyorum!" başlıklı yazısı nedeniyle "hakaret" suçlamasıyla dava açıldı.-

-17 Nisan 2019: Gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş’ın Van’ın Erciş ilçesinde belediyeye atanan kayyum ile ilgili yaptıkları haberler nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın karar duruşması 17 Nisan günü Erciş 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

-17 Nisan 2019: Gazeteci Yılmaz Özdil hakkında dava açıldı.

-18 Nisan 2019: Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile yazar ve çalışanları hakkında açılan davanın bugünkü duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada mahkeme başkanı, duruşma savcısının 17 sayfadan oluşan mütalaasını verdiğini açıkladı. Mütalaada, Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli hakkında “FETÖ/PDY’nin içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

-19 Nisan 2019: İstinaf Mahkemesi'nde onanan Cumhuriyet gazetesi davası cezaları UYAP'a yüklendi. 5 yılın altında ceza alan 6 kişi yeniden cezaevine girecek.

-19 Nisan 2019: Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında açlık grevi eylemlerine dair yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

-22 Nisan 2019: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan televizyon kanalı TV10’un Ocak 2018’de tutuklanan yöneticileri Veli Haydar Güleç ve Veli Büyükşahin, haklarında açılan davanın ilk duruşmasının sonunda tahliye edildi.

-24 Nisan 2019: Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

-25 Nisan 2019: Gazeteci Erk Acarer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘sosyal medya paylaşımları’ gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı.

-25 Nisan 2019: Gazeteci Çiğdem Toker hakkında 22 Nisan 2018 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “PTT’nin ayrıcalıklı şirketi” başlıklı köşe yazısı gerekçe gösterilerek Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) AŞ tarafından açılan 50 bin TL’lik manevi tazminat davası Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

-25 Nisan 2019: İlave TV muhabiri Arif Kocabıyık’a sosyal medyada Recep Tayyip Erdoğan hakkında paylaştığı bir yorum nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

-25 Nisan 2019: Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cem Şimşek’in, gazetede 14 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan bir haberde Hazine ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’a “hakaret” ve “iftira” edildiği suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

-25 Nisan 2019: İstinaf Mahkemesi'nin Cumhuriyet davasındaki kararı onamasının ardından 5 yılın altınca ceza alan gazetenin eski yazar ve yöneticileri, Kocaeli Adliyesi'ne gelerek teslim oldular. Karara göre Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Hakan Kara, Kadri Gürsel ve Bülent Utku, tekrar cezaevine girdi.

-26 Nisan 2019: Tutuklu gazeteci yazar Ahmet Altan’ın “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı iki ayrı dava Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

-26 Nisan 2019: Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk ifade verdi.

-26 Nisan 2019: İlave TV’ye ait Twitter hesapları hiç bir gerekçe gösterilmeden kapatıldı.

-27 Nisan 2019: Çorum’da 11 yaşında zihinsel engelli bir çocuğa 65 yaşındaki M.S.'nin camide cinsel istismar uyguladığı iddia edildi. Habere ilişkin gece 03:51’de yayın yasağı getirildi.

-27 Nisan 2019: Rifat Serdaroğlu’nun köşe yazılarını yayınladığı kişisel sitesi mahkeme kararıyla kapatıldı.