Gündem

Marmaris Belediye Başkanı Oktay: 4 gün boyunca yüreğimizi yakan yangın, resmi açıklamalara göre nihayet söndürüldü

Başkan Oktay, soğutma çalışmalarının başladığını duyurdu

24 Haziran 2022 07:08

Muğla'nın Marmaris ilçesinin Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran akşamı iddiaya göre bir kişinin attığı izmarit nedeniyle başlayan başlayan yangın, dördüncü günün sonunda söndürüldü. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “21 Haziran Salı günü saat 20.00’de başlayan ve 4 gün boyunca yüreğimizi yakan, binlerce hektar ormanımızı ve yaban hayatını yok eden yangın; resmi açıklamalara göre nihayet söndürüldü ve soğutma çalışmaları başladı” açıklamasını yaptı.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sosyal medya hesabından 4 günün sonunda Marmaris’teki yangın ile ilgili bilgi verdi. Oktay, şu ifadeleri kullandı:

“21 Haziran Salı günü saat 20.00’de başlayan ve 4 gün boyunca yüreğimizi yakan, binlerce hektar ormanımızı ve yaban hayatını yok eden yangın; resmi açıklamalara göre nihayet söndürüldü ve soğutma çalışmaları başladı. Öncelikle yangının söndürülmesinde canını hiçe sayarak alevlerin içine dalan, gece gündüz demeden mücadele eden tüm ekiplere; belediye çalışanlarımıza ve bu süreçte yüreği bizimle atan herkese teşekkür ederim. Şimdi Marmaris olarak yeniden ayağa kalkacağız ve bir kez daha hep birlikte yaralarımızı saracağız. Hepimize çok büyük geçmiş olsun.”

Yangının 4.gününde neler yaşandı? 

Saat 22:04 | Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Söyleyebileceğimiz olumsuz manada hiçbir şeyimiz yok; bu olumlu seyrin devam etmesini diliyorum

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangında 4 bin 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü ifade ederek, "72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu." dedi. Bu geceyi de geçirdikten sonra son noktayı sabah saatlerinde açıklamayı planladıklarını ifade eden Kirişci, "Söyleyebileceğimiz olumsuz manada hiçbir şeyimiz yok. Bu olumlu seyrin devam etmesini diliyorum." diye konuştu.

Saat 16:54 | Erdoğan: Orman yangınları konusunda idam cezası tartışılmalı

Orman yangınlarındaki cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza olmalı. Ben de diyorum ki ucu nere dayanıyor idama mı, idam olmalı... Sultan Fatih ne diyor, ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum diyor." ifadelerini kullandı.

Saat 2:10 | Osman Gürün: İki bölge risk altında

Yangının 66. saatinde CHP Genel Başkan Yardımcımız Ali Öztunç, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün bölgede basın toplantısı düzenledi.

Gürün, saat 2.10'da düzenlenen basın toplantısında son durumu şöyle aktardı:

"İki bölge risk altında; biri Değirmenyanı dediğimiz kısımda diğeri Okluk Koyu dediğimiz kısımda. Değirmenyanı’na doğru giden yangın ucu şu anda önemli miktarda kontrol altına alındı. Ama tamamen kontrol altına alınmış değil. Okluk Koyu’na doğru giden ayak biraz daha riskli, yangın daha harlı. Oraya da müdahale yapılıyor. Tahmin ediyoruz ki akşama doğru düzelir. Fakat sizin de fark ettiğiniz gibi daha önce 8-15 civarında olan rüzgâr hızı şu anda 31 km hızla esiyor. 60-70’e kadar çıkabileceği söylenmişti. Yangının kontrol altına alınabilmesi için rüzgâr çok önemli bir faktör. 31 km ile esiyor olması 60’a göre çok daha iyi o bakımdan müdahalenin çok daha iyi olabileceğini söylememiz gerekiyor. Sevindirici olan konu; meskun alanlarda herhangi bir hasarımız yok, evlerde yanma söz konusu değil. Hayvan varlığımızla ilgili herhangi bir kaybımız yok. Boşaltma emri çıkmış değil, şahıslar kendi talepleriyle gittiler, tekrar geri dönenler oldu. Böyle acil boşaltmayı gerektiren bir durum yok.

Orman yangınlarında orman içindeki yangının söndürülmesi tümüyle orman araçlarıyla ve üstten helikopterle yapılabiliyor. İtfaiye araçların ormanın içine girerek, mesela TOMA’lar da geldi onların ormanın içine girerek müdahale etme durumları yok, öyle bir teknolojisi yok. Biz sadece meskun sahanın önünde baraj kurarak, karşıdaki orman yanarak buraya geldiğinde yangın atlamasın diye müdahale yapıyoruz.

Şu anda bir hayli belediyeden AFAD’ın talebiyle burada araç gereç var. Hepsi riskli olan bölgelerde yerleşim birimlerinin önünde adeta Çin seddi gibi araçları yığmış durumdayız. Herhangi bir sıçrama durumunda oraya müdahale etme durumumuz var.

Temenni ediyoruz ki en kısa sürece bu bugün kontrol altına alınabilir. Özellikle ifade etmek durumundayım. Bütün ilçe belediyelerimiz büyükşehir belediyemizle birlikte gerçekten her türlü imkanını verdiler. Ama Türkiye’nin AFAD’ın çağrısı olarak buraya geldiler, onlar da cansiperhane bir şekilde gerekli olan çalışmaları yapıyorlar. Onlara da minnettarız."

TIKLAYIN - Erdoğan Marmaris'te devam eden orman yangınına ilişkin bilgi aldı

Saat 12:20 - Gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da 20.00 sıralarında çıkan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında yakalanan 34 yaşındaki S.A, Muğla İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Marmaris Adliyesine sevk edildi.

Yangının çıkış sebebiyle ilgili araştırma kapsamında çok sayıda kamera kaydını, fotokapanları ve plaka tanıma sistemlerini inceleyen ekipler, şüpheli görülen S.A'nın yakalanması için çalışma başlatmış ve zanlı, dün saat 16.30'da Bördübet Saklıkoy mevkisinde ormanlık alanda bulunmuştu. Alkollü olduğu belirlen S.A, gözaltına alınırken saklandığı yerdeki ağaçlık alanda, 2 benzin bidonu ele geçirilmişti. Şüpheli S.A'nın ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını ve bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf ettiği, ayrıca şüphelinin ateşin içine girerek intihar etmek istediğini söylediği belirtilmişti.

Yangını çıkardığını itiraf eden S.A. bugün tutuklandı.

Saat 11:18 | Başkan Oktay: Yangın büyük oranda kontrol altına alındı ama korkumuz meteorolojinin öğle saatlerinde başlayacağını bildirdiği rüzgâr

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yangına sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale tekrar başladı. Aldığımız bilgilere göre yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Bir noktada mücadele devam ediyor” dedi.

Oktay devamında ise Meteoroloji’ni öğleden sonra için uyardığı rüzgâra dikkati çekti; “Ama korkumuz meteorolojinin öğle saatlerinde başlayacağını bildirdiği rüzgâr. Tek dileğim o zamana kadar yangının tamamen kontrol altına alınması ve size güzel haberler vermek” diye yazdı.

Saat 10:20 | Bakan Soylu ve Kirişci'den açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris’teki yangının 4. gününde açıklamalarda bulundu. Soylu, yangınla ilgili yakalanan kişinin savcılığa sevk edileceğini belirterek, “Bu işlerden canı yanan bir vatandaş olarak söylüyorum bu cezalar özellikle orman konusundaki cezalar artırılmalıdır” dedi. Soylu’nun sözlerinin devamında da idam cezasından bahsetmesi dikkati çekti. Soylu, “İdam konusu Türkiye’de çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusu. Evet ağıza hoş gelmiyor. Ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekir” diye konuştu.

Bakan Kirişci ise gelinen noktayla ilgili, "Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda ama o son sözü söylemek için bugünü takip etmek, izlemek durumundayız” ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Soylu, "Orman konusundaki cezalar artırılmalı" dedi, idamın cezasının caydırıcılığından bahsetti

Saat 8:50 | Osman Gürün: Bugün riskli, rüzgâr öğleden sonra 80 kilometreye kadar çıkacak

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fox TV’de konuştu. Gürün’ün açıklamaları şöyle:

“Gece çalışması yapılamıyor ama saat 6’dan itibaren bakanlığımızın açıklamasına göre 30’un üzerinde hava aracı söndürme çalışmalarına devam ediyor. Önemli olan nokta ilerleyen konuda özellikle meskûn saha ve bizim için de ayrıca önemli bir nokta çöp depone alanı. Çöpün de kendine ait yanma özelliği onun da etrafa zarar verme özelliği var. Bu nedenle çalışmalar bu bölgelere sirayet eden yangının önünün kesilerek yavaşlatılmaya çalışması. Buradaki araçlar maalesef şu anda içeriye giremiyorlar. Gerek TOMA’lar gerekse belediyelerimizin arazözleri yangın alanına girip oradan mücadele etme gibi herhangi bir kabiliyetleri yok. Şu anda yolun kenarındayız. Yukarıdaki orman alanımıza doğru gelirse buradan karşı tarafa atlama ihtimali olduğu için bu bölgede set oluşturuyorlar. Bütün araçlar buraya su fışkırtacaklar. Yangının burada sönmesini sağlamaya çalışacaklar atlamasını önlemeye çalışacaklar. Yangın alanına Orman Genel Müdürlüğü’nün araçları giriyor. Bunun için ara yollar gerekli, bu açılan yollardan da geceleyin de orman araçları burada müdahale etme imkânı var. Ne kadar kısım açık onu bilemiyorum. Ormanlarımızın genel olarak bu düzenlemeyi alıp uygun mevsimde ara yolları açıp, hem yangının diğer tarafa atlamasını engellemek hem de arazözlerle o yolun içine girerek karadan söndürme işlemini yapması gerekiyor. Hele gece hiçbir şekilde araç çıkamadığı için şimdiye kadar karadan yapılacak müdahale çok önemli.

Araç açısından herhangi bir eksiğimiz yok ama şu anda sadece havaya muhtacız. Bugün riskli olan nokta şu 80 kilometreye kadar çıkabilecek bir rüzgârdan Meteoroloji bizi haberdar ediyor. Bu yangının ilerlemesi için olağanüstü riskli bir durum. 12’den sonra başlayacak onun için öğle saatlerine kadar çok fazla sorti yapılıyor. Ama şu anda yangın gerçekten Yeşilbelde’ye doğru gidiyor. Yeşilbelde dediğimiz kısım Datça yolunu aşabilir ve daha büyük bir alanı etki altına alabilir. 3 kilometre var. Burada da atık merkezimiz var burada, oraya da 1 kilometre var. Onun karşısında da araç bariyerini oluşturduk.  Aynı zamanda yol kenar kısımdan orman kesilmek suretiyle açılarak o bölgede bir steril bölge yaratılmaya çalışıldı. Şu anda bekliyoruz.

Şu anda yangın oldukça yüksek bir rakam var. Son 12 saatte 180 hektar orman yandı. Bunu belirleyebilmek için 250 futbol sahası büyüklüğünde bir alan dün yandı. Toplam olarak 3 bin 417 hektar bu da 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde. Uzaydan uydulardan termal kameralarla yangının olduğu bölgeleri tespit edip bu rakamları veriyor. Oradan elde ettiğimiz sonuçladır.

Şu anda iki-3 ayakta yürüyor yangın. Yeşilbelde’ye doğru önce giden zayıf bir ayak var, ikinci arkadan gelen güçlü bir ayak var. Bir de Okluk Koyu’na giden üçüncü ayak var. Yeşilbelde’ye giden arka arkaya geliyor, Okluk Koyu’na doğru giden tek boyut olarak geliyor. Umarım dilerim ki rüzgâr çıkıncaya kadar elimizdeki araç gereçlerle müdahale edilmesini temenni edelim."

Saat 7:40 | Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden son durum raporu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya hesabı üzerinden yangına ilişkin son durum raporu yayımladı. Açıklamada, yangının henüz kontrol altına alınamadığı, Yeşilbelde Mahallesi'nin üst kısımlarında, Değirmenyanı Mahallesi'nin doğu tarafında ve Asparan Mevkii ile Katı Atık Depolama sahasının çevresinde stabil devam ettiği belirtildi.


Gece neler yaşandı?

Muğla Büyükşehir Belediyesi geceden fotoğraf paylaştı: Yangın Yeşilbelde Mahallesi’ne doğru ilerliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi geceden paylaştığı fotoğraflara, "Bu gece de hepimizin için uzun ve zor geçecek. Yangın Yeşilbelde Mahallesi’ne doğru ilerliyor. Tüm ekipler yangının yerleşim alanına sirayet etmemesi için yılmadan yorulmadan mücadelelerine devam ediyor" notunu düştü.

Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına Türk Kızılay başta olmak üzere akredite sivil toplum kuruluşlarının ormancılarla birlikte müdahalede bulunduğunu bildirdi. Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gün döndü, gece yarısı. Yangınla mücadele devam ediyor. Kızılay başta olmak üzere, her birine müteşekkir olduğumuz akredite sivil toplum kuruluşları, kahraman ormancılarımızla birlikte yangına müdahale ediyorlar. Allah hepsinden razı olsun" ifadesini kullandı.

Bakanlar Soylu ve Kirişci Marmaris'te yangın sahasını gece havadan inceledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Marmaris'teki yangın bölgesine ekip gönderdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek için bölgeye 14 araç ve 32 personel gönderdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Marmaris'e bağlı Hisarönü Mahallesi Bördübet bölgesindeki orman yangını söndürme çalışmalarına katılmak üzere İtfaiye Dairesi Başkanlığında 2 arazi tipi müdahale aracı, 2 arazöz ve 12 itfaiye personeli, ANFA'dan 3 su tankeri ve 6 personel, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığından 1 su tankeri ve 2 personel, Fen İşleri Dairesi Başkanlığından 1 dozer, 1 ekskavatör, 2 çekici, 1 araç ve 9 personel ile Deprem Dairesi Başkanlığından 1 araç ve 3 personel yola çıktı.

Toplam 14 araç ve 32 personelden oluşan ekip, saat 23.00 itibarıyla İtfaiye Dairesi Başkanlığının merkez istasyonundan Muğla'ya hareket etti.

Sağlık Bakanı Koca: Yangından 29 kişi etkilendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınından 29 kişinin etkilendiğini ve 12'sinin ambulanslarla hastaneye sevk edildiğini belirterek, tedavisi devam eden 2 kişi bulunduğunu bildirdi.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Marmaris'e bağlı Hisarönü Mahallesi Bördübet bölgesindeki orman yangınından etkilenenler olduğunu açıkladı. Son durum itibariyle yangından 29 kişinin etkilendiğini aktaran Koca, "12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var" ifadesini kullandı.


TIKLAYIN - Rüzgârın ve artan sıcaklığın harladığı Marmaris'teki orman yangını 3. gününde sürüyor

TIKLAYIN - Marmaris’te orman yangınının 2. Günü: Gece görüşlü helikopter desteği istemiştik, öğrendik ki envanterde yokmuş!

TIKLAYIN - Marmaris'te orman yangını! Belediye Başkanı Oktay'dan gece görüşlü helikopter çağrısı!