Gündem

Malatya'da 5 büyüklüğünde deprem; "Vatandaşlar, ağır ve orta hasarlı binalardan uzak dursun"

24 Ağustos 2023 08:48

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) merkez üssünü Yeşilyurt ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 08.35’te oldu. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Malatya'nın yanı sıra çevre illerden de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü Yeşilyurt ilçesi Seyitşağı Mahallesi, büyüklüğünü ise 4.8 olarak açıkladı. 

İçişleri Bakanı: Saha tarama çalışmalarına başlamıştır

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde saat 08.35’de 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" dedi.

Vali Ersin Yazıcı: Vatandaşlar, ağır ve orta hasarlı binalardan uzak dursun"

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, "Herhangi bir olumsuzluk yok. Ağır hasarlı binayla ilgili çökme ve yıkılma durumu söz konusu değil. Ağır ve orta hasarlı binalardan vatandaşların uzak kalmasını özellikle istiyorum" dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgeye gerilim yüklendi; daha büyük bir deprem olacağını zannetmiyorum

NTV yayınına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bir süredir Malatya Yeşilyurt ve Doğanşehir arasında sismik aktivite olduğundan söz etti. Bu aktivitenin sürdüğünü de ifade eden Tüysüz, bölgede büyük bir deprem beklemediklerinin altını çizdi. Tüysüz, "Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgeye gerilim yüklendi. Malatya'da olan aktivite de bir haftayı aşkındır sürüyor. Daha büyük bir deprem olacağını zannetmiyorum. Hasar görmüş yapılara girmemek yerinde olacaktır" dedi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Enkazlar tamamen kalkmadan bölgede yaşayan vatandaşlar çok dikkatli olmalı

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da depremin ardından CNN TÜRK'te şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bir kaç günden beri devam ediyor. Yeşilyurt'ta yine depremler olmuştu geçtiğimiz günler içerisinde. Bu tür depremlerin olması çok normal. Büyüklük olarak biraz yüksek. 4'ün en az 30 kat daha enerjisine sahip bir deprem. Yapılar için biraz tehlike arz ediyor. Enkazlar tamamen kalkmadan o bölgede yaşayan vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor.

Her şeyden önemlisi vatandaşlar bu depremi hissettiklerinden balkondan, camdan atlayabiliyorlar. Bu çok tehlikeli. Buna hayli dikkat etmemiz gerekiyor."

Malatya Belediye Başkanı Gürkan: Yıkım ve can kaybı söz konusu değil

Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Şu an yıkım ve can kaybı gibi bir durum söz konusu değil. 60 binin üzerinde deprem yaşadık 6 Şubat'tan bu yana" dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar: Ciddi anlamda etkiledi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar deprem sonrası yaptığı açıklamada "Hepimize çok geçmiş olsun. Yine sallandık büyük bir şiddetle. Maalesef şehir merkezine yakın bir deprem, ciddi anlamda etkiledi. Biliyorsunuz son günlerde artçı sarsıntılar biraz arttı. Ama şu an itibariyle saha taraması yapıyoruz. Ekiplerimiz her yere ulaşıyorlar. Olumsuz bir şey henüz yansımadı, inşallah yansımaz. Sarsıntı merkezde ve şiddetli olunca, insanlar ister istemez bulundukları yerlerden hızlı bir şekilde panikle dışarıya attılar kendilerini. Umarım kötü bir Haber almayız" dedi.

Çınar, "Ben de bulunduğum yerde, içerdeydim. Kapı hafif sallanmaya başlayınca hemen haliyle biraz da bugünlerde panik olunca dışarı çıktık. Yakın bir yerde olduğu belliydi. Şiddetine odaklandık, ekibimize de haber verdim" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Naci Görür: Bu fayı haritada göremiyordum

Yeşilyurt yöresinde bir süredir depremler meydana geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Naci Görür, bu fayı daha önce haritada göremediğini, ancak artık görebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Görür, deprem olan fayın Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel, doğrultu atımlı bir fay olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Görür’ün paylaşımı şöyle:

“Malatya Seyituşağı-Yeşilyurt’ta 5,0 deprem. Bir müddettir Yeşilyurt yöresinde depremler oluyor. Ben bu fayı haritalarda göremeyince daha önceden tespit edilememiş fay mı diye düşündüm. Sanıyorum şimdi bu fayı haritada görebiliyorum. Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel.”