Gündem
Deutsche Welle

Madalyonun öbür yüzü: Güvencesiz göçmen işçiler

25 Mayıs 2023 16:30

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde sığınmacılar milliyetçi söylemler üzerinden siyasetin ana gündem maddesi haline gelirken madalyonun öbür yüzünde güvencesiz şekilde çalıştırılan göçmen işçi gerçeği var.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasıyla birlikte sığınmacılar siyasi pazarlık konusu haline gelirken sığınmacı karşıtı söylem had safhaya ulaştı.

Dışişleri Bakanı Ercüment AkdenizErcüment Akdeniz ise göçmenlerin tamamını geri göndermenin mümkün olmadığını "Şu anda Türkiye'de tarım sektörü, sanayide, hallerde istihdama ihtiyaç var. Benim babamın koyunları var mesela çoban bulamıyorum diye söyleniyor. Şu anda iş gücüne ihtiyaç var" sözleriyle dile getirdi.

Göçmen çalışanların büyük çoğunluğunun kayıt dışı, çalışma izni olmadan çalıştığı biliniyor. İş gücü piyasasındaki bu tablo, Bakan Çavuşoğlu'nun dile getirdiği istihdam ihtiyacının arkasında güvencesiz çalışma koşullarına göz yuman bir anlayışın olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlara göre Türkiye'de uzun yıllardır sürdürülen göçmen politikasının bir parçası olarak sığınmacı işçiler sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda sosyal güvenlik sistemine dahil edilmezken iş gücü piyasasında ücretleri aşağı çeken bu uygulama milliyetçi söylemlerle perdeleniyor.

"Ucuz ve güvencesiz iş gücü ihtiyacı"

DW Türkçe'ye konuşan araştırmacı yazar Ercüment Akdeniz, Çavuşoğlu'nun açıklamasını şöyle değerlendiriyor: "İş gücü ihtiyacından ziyade ucuz ve güvencesiz iş gücü ihtiyacı var. Göçmenler ve mülteciler söz konusu olduğu zaman onları tercih edilebilir hale getiren şey bu. Tabii ki bu açıdan baktığımızda bir itiraf bu."

Akdeniz'e göre göçmen işçilerin Türkiye'deki işçilere göre daha ucuza çalışmak zorunda kalmaları ve sigortasızlık başta olmak üzere güvencesiz çalışmaları patronlar için muazzam bir sermaye birikimi oluşturuyor.

Göçmen işçiler konusunda resmi makamlar tarafından tutulan veriler de şeffaf değil. CHP'nin 2021'de yayınladığı Göçmen Emeği raporuna göre 2019'da Türkiye'de izinli yabancı çalışan sayısı 145 bin 232 kişiyken, bunun 63 bin 789'u Suriyeli işçilerden oluşuyor. Ancak uzmanlara göre şu anda kayıt dışı çalışanlarla birlikte göçmen işçilerin sayısı 1 buçuk milyonu buluyor.

DW Türkçe'ye konuşan çalışma ekonomisi ve iş hukuku uzmanı Dr. Murat Özveri, özellikle Anadolu'da KOBİ diye adlandırılan işyerlerinde göçmen işçiler en ucuz, en kolay kontrol edilebilen, maliyeti en düşük ve en çok verim alınan bir iş gücü grubu olarak istihdamın içerisinde yer aldığına işaret ediyor.

Türkiye iş gücü piyasasında güvencesiz çalışan grubunun her zaman var olduğunu vurgulayan Özveri, 50'li yıllarda göç dalgasıyla birlikte kayıt dışı çalışanlar arasında Sivaslılar ve Kastamonuluların çoğunlukta olduğunu, sonraki yıllarda onların yerini Kürtlerin aldığını anlatıyor ve ekliyor: "Kürtlerden sonra, özellikle savaştan sonra bu kez de Suriyeliler, Afganlar, Pakistanlılar gibi Asya'dan veya hemen komşumuzdan alınan iş gücü oldu."

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle