Dünya

Katalan lider Puigdemont, 7 yılın ardından Barselona'ya döndü; polis yakalamak için operasyon başlattı

Katalan siyasetçi hakkında aktif bir tutuklama emri bulunuyor ve polis güçlerine kendisini gördükleri takdirde gözaltına alma emri verildi

08 Ağustos 2024 11:50

T24 Dış Haberler

İspanya'nın Katalonya bölgesinde 2017'deki bağımsızlık girişiminin başını çeken Junts'un lideri Carles Puigdemont, 'terör' soruşturmasının kapatılmasının ardından yedi yıl sonra Barselona'ya döndü. Ancak tutuklama kararı nedeniyle Puigdemont'u yakalamak için operasyon başlatıldı.

İspanya'da Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakan Pedro Sanchez'in bağımsızlık yanlısı Katalan siyasiler için af çıkarıp uzlaşı sağlaması ve Yüksek Mahkeme'nin hapse atılmamak için yurtdışına giden Katalan liderler hakkındaki bir "terörizm" soruşturmasını kapatması sonrası, 2017'deki bağımsızlık girişiminin başını çeken Junts'un lideri Carles Puigdemont yedi sonra Barselona'ya döndü.

İspanyol yetkililer tarafından 2017'den bu yana aranan eski Katalan liderin seyahat ettiği söylenen bir aracı aramak için polisler Barselona çıkışlarında kontrol noktaları oluşturdu. 

İspanya'dan kaçışının üzerinden geçen 7 yılın ardından Puigdemont, perşembe günü Katalan parlamentosunun önünde toplanan destekçilerinin karşısına ilk kez çıktı. Ancak sonra ortadan kayboldu. 

Katalan siyasetçi hakkında aktif bir tutuklama emri bulunuyor ve polis güçlerine kendisini gördükleri takdirde gözaltına alma emri verildi. TV3 kanalı, Katalan polisinin Carles Puigdemont'u bulup tutuklamak için operasyon başlattığını bildirdi.

Puigdemont kalabalığa "Bize zarar vermeye yönelik tüm çabalara rağmen, bugün buraya onlara hala burada olduğumuzu ve vazgeçmek zorunda olmadığımızı hatırlatmak için geldim. Çok yaşa Özgür Katalonya!" dedi. Puigdemont, konuşmasının ardından parlamentoya doğru yürüyüşe katılmak üzere sahneden indi ancak birkaç dakika içinde kalabalığın arasında kayboldu.