Gündem

Karar yazarı Çakır'dan Murat Kurum'a: Kanuna aykırı yapıları meşrulaştırmak için İmar Barışı çıkarıp, para aldınız!

"Murat Kurum 'imar barışı ve imar affı' arasındaki farkı açıklayabilir mi?"

12 Ocak 2024 09:53

Karar yazarı Elif Çakır, AKP'nin yerel seçimlerde yarışacak İstanbul adayı olan Murat Kurum'un "Bizim dönemizde İmar Affı çıkmadı, İmar Barışı çıktı" ifadelerini anımsatarak imar affıyla, imar barışının arasındaki farkı sordu.Çakır, "Siz de ruhsata uygun olmayan yapıları seçim döneminde İmar Barışı diyerek meşrulaştırdınız. “İmar Affı”nın bir adım ötesine de giderek, kanunlara aykırı yapıları meşrulaştırmak için karşılığında para aldınız, bütçe açığını biraz azaltmak için…" dedi.

Çakır, "Murat Kurum “imar barışı ve imar affı” arasındaki farkı açıklayabilir mi?" başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki İmar Barışından sağlanan gelirin yaklaşık 40-50 milyar lira arasında olduğunu vurgulamış, buradan belediyelerin de vergi kazancı sağlayacağını söylemişti.

“Biz imar affı değil, imar barışı getirdik” dediğiniz şey aynı zamanda hem seçim kazanmak hem de bütçe açığını bir ölçüde kapatmak için yaptığınız bir seçim ekonomisi uygulamasıydı.

10 ilde toplam 294 bin kaçak yapı “imar barışı” altında meşrulaştırıldı. “Af” ile “barış” arasında bir fark varsa o da imar affının parasız olması, imar barışında ayrıca para alarak bütçe açığının kapatmaya çalışılmasıdır.

Kaldı ki 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan çok sayıdaki yapıların da İmar Barışıyla kayıt altına aldığı bir gerçek.

Yok birbirinden farkı, iktidarın sevimsiz olduğu için “zam” yerine “güncelleme” demesi neyse “af” yerine “barış” demesi de aynıdır."