Kültür-Sanat

Kağan Güner’den masallardan ve efsanelerden beslenen, "Zaman Çemberi" sergisi

Sergi 2 Şubat–25 Şubat 2023 arasında Çankaya Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek

30 Ocak 2023 13:46

UNICEF Sanatçısı Kağan Güner’in, "Zaman Çemberi" adlı Retrospektif Sergisi, Çankaya Belediyesi ev sahipliğinde Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ziyarete açılacak.

Kağan Güner’in 1986-2010 arasında farklı alanlarda ürettiği 80 eserden oluşan, "Zaman Çemberi" isimli sergisi, 2 Şubat–25 Şubat 2023 arasında Çankaya Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Sanatçının daha önce açılmış bazı sergilerinden eserlerin yer aldığı sergide; “Axis Mundi” (Dünya Ekseni), Z. Eyüboğlu’nun aynı adlı kitabından esinlenerek oluşturduğu “Anadolu Büyüleri”, İngiliz gazetesi “The Guardian”dan alıntılanmış bir dizi gazete kupürünün işlenmesiyle oluşturduğu “The Guardian” ve 10 farklı ülkenin halk masalları üzerine illüstrasyonlardan oluşan “Dünya Masalları” sergilerinden çalışmalar bulunuyor.

Resimlerin yanı sıra afiş tasarımları, kamusal alan projeleri, şiirleri ve şair Nevzat Çelik’in dizelerinden esinle resimlediği “Kağan’ın Şiir Sandukası” adlı çalışmalar ve sanatçının eskiz defterleri yer alıyor.

Sanatçının ağırlıkla masallardan ve efsanelerden beslenen işleriyle oluşturulmuş olan bu sergi, onu ve sanatını temsil ediyor.

Geçen yıl da Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi sanatçının çocuk kitapları illüstrasyonlarını İstanbullu sanatseverler ile buluşturmuştu. Kağan Güner sergilerinin küratörlüğünü üstlenen Yaprak Güner, bu defa eserleri daha geniş kapsamlı planlayarak Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Kağan Güner Kimdir?

“Uzun zamanlardır, geriye dönüp dönüp hayatımı seyrediyorum. Fark ettim ki hep masallara/efsanelere -yazılmış olan ve kendi yazdığım-inanmayı seçtim/tercih ettim. Neden? Aptallığımdan ya da saflığımdan değil. Masallara inanmanın doğruluğuna, devrimciliğimin tam kıvancıyla sarıldığım için” sözleriyle kendini tarif eden Kağan Güner, UNICEF ve UNESCO Asya Pasifik Kültür Merkezi ulusal sanatçılarından.

Eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Chelsea College of Art and Design’da tamamlayan Güner’in Kamusal sanat, resim, heykel ve çocuk kitapları illüstrasyonları alanlarında ürünleri bulunuyor.

Güner’in uluslararası sanat konkurlarında ödüller alan eserleri, New York, Londra, Cardiff, Paris, Bologna, Lizbon, Bratislava, İstanbul, Tahran, Tokyo, Seul gibi dünya kentlerinde ve Londra Müzesi, Itabashi Müzesi ve Pompidou Merkezi gibi uluslararası merkezlerde sergilendi. 20 yıllık Londra yaşamının ardından 2009'da, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tasarım eğitimi vermek üzere Gazi Mağusa’ya yerleşen Güner, 2011'de aramızdan ayrılıncaya kadar çalışmalarına Kıbrıs, İstanbul ve Londra’da devam etti.

Yaşamı boyunca ressam, illüstratör, köşe yazarı, üniversite hocası, tasarımcı, politik aktivist, çevreci gibi çok farklı kimlikleri üzerinde taşıyan Güner, tüm bu kimliklerden süzülen deneyimlerini eserlerine yansıtmış.