Dünya
Deutsche Welle

İtalyan mafyasında "son baba" öldü

İtalya'da 30 yıl polisten kaçtıktan sonra sekiz ay önce yakalanan Sicilyalı mafya lideri Messina Denaro öldü. Messina Denaro, İtalyan medyası tarafından "son baba" olarak adlandırılıyordu

25 Eylül 2023 11:53

İtalya'nın en ünlü mafya liderlerinden Messina Denaro, 61 yaşında öldü.

30 yıl boyunca polisten kaçan ve geçen ocakta yakalanan Denaro, kolon kanseri tedavisi görüyordu.

İtalyan basını, durumu kötüye gittiği için geçen ay L'Aquila kentindeki yüksek güvenlikli cezaevinden hastaneye sevk edilen Denaro'nun cuma gecesinden beri bitkisel hayatta olduğunu belirtmişti.

L'Aquila Belediye Başkanı Pierluigi Biondi, Denaro'nun ölümünün, "şiddet ve kan dolu bir hikâyeyi sonlandırdığını" belirtti. "Herhangi bir merhamet ya da pişmanlık olmaksızın yaşanan bir ömrün ve ulusumuzun yakın tarihinin acı dolu bir döneminin kapanışı" ifadesini kullanan Biondi, cezaevi ve hastane görevlilerine, gösterdikleri "profesyonellik ve insanlıktan" ötürü teşekkürlerini sundu.

"Son baba"

Mafyayla mücadele eden İtalyan savcılar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino'nun 1992'de öldürüldüğü cinayetlerin planlanmasındaki rolü dâhil, çeşitli suçlardan hüküm giyen Denaro, 1993'te 10 kişinin ölümüne yol açan Roma, Floransa ve Milano bombalı saldırılarından da sorumlu tutuldu.

Denaro, 12 yaşındaki Giuseppe Di Matteo'nun kaçırılmasının organize edilmesine yardım etmekten de suçlu bulunmuştu. Falcone davasında babası mafya aleyhinde delil vermesin diye kaçırılan çocuk, iki yıl saklı tutulduktan sonra öldürülmüştü.

16 Ocak'ta Sicilya'nın başkenti Palermo'daki özel bir sağlık kliniğinin önünde yakalanan Denaro, İtalyan basını tarafından "son baba" olarak adlandırılıyordu.

İtalyan medyasında çıkan haberlere göre, 2020 ve 2022'de sahte isimle kolon kanseri nedeniyle ameliyat edildi. Paleromo'da tedavi gördüğü kliniğin doktoru, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, Denaro'nun sağlığının yakalanmadan önceki aylarda ciddi şekilde kötüye gittiğini belirtti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle