Gündem

İstanbul Valiliği Basın Müdürü: Açık alanda içki içmek yasaklanmadı, sadece çevreye rahatsızlık veriliyorsa cezai işlem uygulanacak

"İçki yasağı için kanun gerekli, böyle bir karar yok, genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı"

30 Ağustos 2023 15:53

İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, tartışma yaratan "halka açık alanda, parklarda, plajlarda içki tüketiminin yasaklandığı" şeklinde ifadelerin yer aldığı genelge hakkında T24'e yaptığı açıklamada cezai yaptırımın yalnızca "çevreye rahatsızlık verenler için uygulanacağını" söylerken, "kendi halinde içki tüketen vatandaşlara" yönelik bir yasak kararı olmadığını belirtti.

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023'te yayımladığı, “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesinde, kolluk güçlerine, "alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketilmesinin önlenmesi" talimatı verildi.

Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de "olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü" değerlendirmesi yapıldı. Söz konusu genelge kamuoyunda tartışma yaratırken, anayasa hukukçuları yasağın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Tartışmaların ardından İstanbul Valiliği, "yeni bir karar alınmadığını belirterek, bu genelgenin hatırlatma genelgesi olduğunu" ifade etti. 

"Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı" 

Tepki çeken genelge sonrası, T24'ün ulaştığı İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, "Parka gidip iki bira içen vatandaşla değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak" dedi. 

Emin Gökçegözoğlu

Gökçegözoğlu'nun, "Halka açık alanlarda çevreye zarar verilmediği takdirde de içki tüketimi yasaklandı mı, cezai yaptırım uygulanacak mı" sorusuna verdiği yanıt şöyle:

"Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, 'kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin' diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, 'toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa buna müdahale edin' deniliyor.

İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil. 

Vatandaşı rahatsız edecek, parklarda, çocukların olduğu ortamda alkol tüketmek tabii ki hoş karşılanmıyor ama bu uygulama şikâyet ve sarhoşluktan dolayı çevreye zarar vermeye yönelik yapılacak. 

Vatandaş parka gitmiş, iki bira içiyor, bu değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak. 

Vatandaş gitmiş Maçka Parkı'nda, Caddebostan'da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak."

TIKLAYIN - İstanbul Valisi'nin 'alkol' genelgesinde yasayı aşan kritik cümle: Satışı ve tüketilmesinin önlenmesi ilanen tebliğ olunur

TIKLAYIN - Hukukçular, İstanbul Valiliği'nin içki yasağını Anayasa'ya aykırı buldu: AİHM'e kadar gidilmeli, Vali'nin böyle bir yetkisi yok!

TIKLAYIN - İstanbul'da sahiller, plajlar, parklar ve piknik alanlarında içki içmek yasaklandı; gerekçe "olaylara karışanların ekseriyetle alkollü" olması!