Gündem

İstanbul'da veri akışı kısmen başladı; İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy farkı 4 binin altına indi

2014'teki seçimde CHP ve AKP arasındaki fark 8 puandı

31 Mart 2019 17:55

T24

10 milyon 560 bin 963 kayıtlı seçmenin bulunduğu İstanbul’da oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından gözler sandık sonuçlarında. Türkiye’nin en büyük metropolünde sandıkların yüzde 98.8'inden fazlası açıldı. Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım, açılan sandıklarda yarışı önde götürse de saat 23.20'de İmamoğlu ile aralarında 4 bin 443 bin fark bulunuyor.

Anadolu Ajansı'nın (AA) İstanbul için verdiği seçim tablolarında şehrin genelinde yüzde 1.2, CHP oylarının yüksek olduğu Beşiktaş'ta yüzde 25.5, Kadıköy'de yaklaşık yüzde 8 oranında açılmamış sandık varken AKP adayı Binali Yıldırım, basın toplantısı düzenleyerek "Seçimi kazandık" açıklaması yaptı. Yıldırım ile aynı sırada açıklama yapan CHP adayı Ekrem İmamoğlu ise, sandıkların terk edilmemesi çağrısında bulundu. Binali Yıldırım'ın açıklamasıyla eş zamanlı olarak AA'da veri girişi uzun süre yüzde 98.78 oranında kaldı. AA, saat 23.50 itibarıyla İstanbul için veri güncellemesi yapmadı. 

Anadolu Ajansı'ndan saat 02:30 itibariyle veri akışı kısmen başladı. İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy farkı 4 binin altına indi. 

Erdoğan, Ankara'daki balkon konuşmasında İstanbul'un kaybedildiğini kabul mu etti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya varmasının ardından gece 01:00 sıralarında yaptığı geleneksel balkon konuşmasında, "Ankara'da bakıyorsunuz ilçelerin çoğu Cumhur İttifakı'nda. Şu anda İstanbul'da buraya hareket ettiğim ana kadar mevcut ilçe sayısından daha fazlası Cumhur İttifakı'nda veya başabaş. Bu ne demektir? Halkımız, büyükşehiri belediye başkanı olarak verse dahi ilçeleri ne yapmış, AK Parti'ye vermiş" dedi.

Erdoğan'ın sözleri, İstanbul'da Binali Yıldırım'ın kaybettiğinin kabul edildiğine yorulsa da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu geceki balkon konuşmasında İstanbul ile alakalı sayın Binali Yıldırım’ın açıklamasıyla çelişen herhangi bir ifadesi olmamıştır" dedi. 

Binali Yıldırım'ın ikinci konuşması için paylaşılan canlı yayın frekansı iptal edildi

Öte yandan, İstanbul'da sandıkların yüzde 25'i henüz açılmamışken; hem kişisel hesabından hem de iletişim ofisinden 'teşekkür konuşması hazırlığı pozu' paylaşan ve saat 23:22 sıralarında yaptığı konuşmada "Sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık" diyen Binali Yıldırım'ın ikinci konuşması için medyayla paylaşılan canlı yayın frekanslarının iptal edildiği duyuruldu. 

CHP'li Tanal: Binali Bey’in yaptığı seçim manipülasyonudur, bu da suçtur

İstanbul'da sandıklardan gelen veri akışının durması ve Binali Yıldırım'ın sandıkların tamamı açılmadan önce "Kazandık" açıklaması yapmasını T24'e değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhur İttifakı adayının tavrını 'manipülasyon' olarak nitelendirdi. Tanal, "Binali Bey’in yaptığı seçim manipülasyonudur, bu da suçtur" dedi. Kendisinin Maltepe'de bulunduğunu belirten Tanal, şunları söyledi: 

"İlçe bazında itirazları yapıyoruz. Netice itibariyle Sancaktepe’de CHP’nin iptal edilen 10 bine yakın oyu var. Bunlarla ilgili itirazları yapıyoruz. Seçim, eşit, adil bir vaziyette değerlendirilir ve sayım yapılırsa Ekrem İmamoğlu’nun açık farkla kazanacağına eminiz. Her ilçe ıslak imzalı tutanakları toplamış durumda, her ilçede olan eksiklikler ile aksaklıklarla da ilgileniyoruz. Uyumayacağız, sandıkları terk etmeyeceğiz; üstümüze düşeni yapacağız. 

Burası ringonun ahırı değil. Vatandaş gayet net iradesini belirtti. Biz hukuk devletinin gereklerini yapmak zorundayız; bu bizim anayasal hakkımız ve ahlaki sorumluluğumuz. Vatandaş değişim istiyor, Cumhurbaşkanı da konuşmasında biz İstanbul’u kazandık diyemedi. Bazı yerlerde, mesela Sancaktepe ve Maltepe’de girmeyen tutanaklar var. Binali Bey’in yaptığı seçim manipülasyonudur, bu da suçtur."

Öte yandan, saat 01:11 itibariyle sandıkların yüzde 75.18’inin açıldığı Beşiktaş’ta CHP İlçe Başkanı Gözde Fil, seçmenlere gönderdiği kısa mesajla herkesi İlçe Seçim Kurulu önüne çağırdı.

İstanbul'da seçim yarışını başa baş götüren iki adayın oy oranları şöyle (Güncelleme: 23.21):  

Açılan sandık oranı: Yüzde 98.78

Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım: Yüzde 48.71

Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu: Yüzde 48.65

DSP adayı Muammer Aydın: Yüzde 0.45 (38 bin 289 oy)

10.560.963 seçmenin bulunduğu İstanbul'da seçim sonuçlarını anlık olarak görmek için tıklayın.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan diğer isimler şöyleydi:

Ersan Gökgöz - DP
Muammer Aydın - DSP 
Muhammet Ali Canca
Mustafa İlker Yücel - Vatan Partisi
Necdet Gökçınar - Saadet Partisi
Selim Kotil - BTP 
Zehra Güner Karaoğlu - TKP 
Aysel Tekerek -Bağımsız
Mehmet Ali Aydoğmuş - Bağımsız

2014'te ne oldu?

39 ilçeyi barındıran İstanbul’da 2014 yerel seçiminde AKP'nin adayı Kadir Topbaş yüzde 47,95, CHP'nin adayı Mustafa Sarıgül yüzde 40.08 oy almıştı.