Gündem

İstanbul Havalimanı'nda kaza: Pistte ilerleyen uçağın kanadı direğe çarptı

İddia: Kule operatörü uçağın tipini bilmiyordu, uygun olmayan taksi yoluna yönlendirdi

22 Mayıs 2019 09:20

T24 Haber Merkezi

İstanbul Havalimanı'nda kalkışa hazırlanan Türk Hava Yolları'na (THY) ait bir uçağın kanadı direğe çarptı. Yolcular çarpma anında büyük bir gürültü duyulduğunu ve içeridekilerin sarsıldığını kaydederken; kaza geçiren uçak hangara çekildi ve uçuş yeni bir uçakla gerçekleştirildi.

T24'e konuşan kaynaklar, kazanın uçağın kule tarafından boyutuna uygun olmayan bir taksi yoluna yönlendirilmesi sebebiyle gerçekleştiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen bir pilot, T24'e yaptığı açıklamada taksi yollarının uçak tiplerine göre ayrıldığını belirterek, “Kaza geçiren uçak Boeing 777-300. THY filosundaki en büyük uçaklardan olmasına rağmen kule 180 derece dönüp diğer taksi yoluna geçin demiş ancak sığmamış. Kule operatörü uçağın tipini bilmiyormuş” dedi.


THY'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Boeing 777-300, filodaki kanat genişliği en fazla olan uçak modelinden biri. Boeing 777-300'ün kanat genişliği, 64,80 metre. 


T24’ün kaza anına dair ulaştığı görüntülerde de uçağın bekleme alanında çıktıktan sonra ilk olarak kulenin sağına doğru ilerlediği daha sonra 180 derece döndüğü ve biraz ilerde de direğe çarptığı görüldü. İşte o görüntüler...

"Uçağımız taksi yaparken büyük bir gürültüyle sallandı"

Sabah 08.45'te Ankara seferini yapmaya hazırlanan THY'ye ait Sümela isimli Boeing 777 tipi uçağın kanadı taksi sırasında kaza geçirdi. Uçakta bulunan gazeteci Serdar Kuzuloğlu, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yaşananları şöyle anlattı: 

"İstanbul-Ankara uçuşunu yapmakta olan TK2108 sefer sayılı Boeing 777-300 uçağımız pist başı için taksi yaparken büyük bir gürültüyle sarsıldı. Sağ kanadımız pist kenarındaki bir kuleye çarpmış. Büyük hasar var. Hayatımda böyle bir şeye şahit olmadım. Uçak değiştiriyoruz." 

"Hiçbir resmi açıklama yapılmadı; yetkililerden edindiğim gayrıresmi bilgiler ise ürpertici"

Uçağın kanadının metal direği 'kağıt gibi katlağını' kaydeden Kuzuloğlu, 2.5 saat rötarın ardından yeni bir Boeing 777-300 ER ile Ankara'ya doğru yola çıktıklarını belirterek, "Kimse, hiçbir resmi açıklama yapmadı. Yetkililerden edindiğim gayrıresmi olanlarsa ürpertici (paylaşamam). Kriz yönetimi koca bir SIFIR" yorumunda bulundu. 

THY'den anons: Direğe temas eden uçağımız...

Uçakta bulunan bir başka yolcu Mete Bayrak da, THY'nin özür için yolculara bir kısa mesaj attığını ve bunun dışında bilgilendirme yapılmadığını belirterek, "Paramparça olmuş direk ve kanat varken 'direğe temas eden uçağımız' anonsu da komik oldu" dedi. 

THY Basın Müşavirliği'ndan olayla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "TK- 2108 sayılı İstanbul - Ankara  seferimizi icra etmek üzere, kalkış için pist başına doğru taksi yapmakta olan TC-LJE kuyruk kodlu Boeing 777/300 tipi uçağımız, yol kenarında bulunan elektrik direğine kanat kısmından temas etmiştir. Yolcularımızın ve ekibimizin sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamakla birlikte konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Uçağımızda bulunan 274 yolcumuz, sefere yeni atanan TC-JJG kuyruk kodlu uçağımız ile seyahatlerini gerçekleştirecektir."