Gündem

İstanbul Emniyeti'nde dikkati çeken atama

Sokak eylemlerinde göstericilere yönelik müdahaleleriyle tepki çeken Güvenlik Şube Müdürü Hanefi Zengin, Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü oldu

17 Ağustos 2023 11:23

T24 HABER MERKEZİ

İstanbul Emniyeti’nde gerçekleştirilen tayinler çerçevesinde, toplumsal olaylarda eylemcilere yönelik sert tutumuyla tepki çeken Güvenlik Şube Müdürü Hanefi Zengin, Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü olarak atandı. Zengin’in yardımcısı Rıdvan Varlı, yeni Güvenlik Şube Müdürü oldu. Ayrıca, asayiş olaylarından sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Zafer Baybaba’nın da Güvenlik Şube'den sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığı'na getirilmesi dikkati çekti.

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Emniyeti kadrosundaki üst düzey polis müdürlerinin görev yerlerini belirleyen atama listesini, dün gece onaylandı. İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’la birlikte yeni dönemde kenti yönetecek polis müdürlerinin görev yerlerini belirleyen atamalarda dikkat çekici değişiklikler yapıldı.

Atama listesinde en dikkati çeken isim Güvenlik Şube Müdürü iken İl Emniyet Müdür Yardımcılığı'na terfi eden Hanefi Zengin oldu. Zengin, mevcut görevi sırasında kentteki toplumsal olaylarda protestocu ve eylemci gruplara yönelik sert tutumuyla tanındı. Zengin, bu yaklaşımı nedeniyle hakkında soruşturma başlatılması amacıyla İstanbul Valiliği’ne şikâyet edilmiş, ancak valilik soruşturma izni vermemişti.

Zengin, bir üst rütbeye terfi etmesi sonucunda aldığı rütbe nedeniyle şube müdürlüğünden yer değiştirmek zorunda kaldı. 2021’de Güvenlik Şube Müdürü olarak atanan Zengin, yeni atamalar çerçevesinde Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü yapıldı.

Ancak bu atamada dikkati çeken durum ise büyük kentlerde güvenlik şube müdürlüğünden bir üst rütbeye terfi sırasında aynı şubeden sorumlu olarak il emniyet müdür yardımcılığı teamülü var. Bu çerçevede, İstanbul Valiliği’nin atamalarında Zengin’in Güvenlik Şube'nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı yapılmak yerine Başakşehir’e kaydırılması dikkati çekti.

Bu atamayla ilgili, “Zengin’in bir süre kamuoyu önünden geriye çekilmesi” değerlendirmesi yapıldı.

Güvenlik Şube’den sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı’na ise, asayiş olaylarından sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Zafer Baybaba getirildi. Baybaba, aynı zamanda Aktaş’ın kentte olmadığı dönemde vekâleten İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapıyor.

Uygur Türklerine, "sizi buradan süpüreceğiz" demişti

Aynı atamalarda dikkati çeken bir diğer isim ise, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çaykara oldu. Çaykara, Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yapan Uygur Türklerine yönelik, “sizi birazdan buradan süpüreceğiz” ifadesini kullanmıştı.

İstanbul Valiliği ve dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çaykara’nın kullandığı bu cümle nedeniyle özür dilemişti. Çaykara, yeni görevlendirmeler çerçevesinde bir üst rütbeye terfi etti ve kentteki hassas bölgelerden sorumlu müdür yardımcısı yapıldı.

Ayrıca, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Taner Doğan ise, asayiş olaylarından sorumlu olarak atandı.