Gündem

İstanbul Barosu ve TGS'den SETA hakkında suç duyurusu

"Rapor ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit"

08 Temmuz 2019 13:57

İstanbul Barosu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)  hükümete yakınlığıyla bilinen, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı ve gazetecilerin fişlendiği rapora ilişkin suç duyurusunda bulundu. Baro, SETA’nın hazırladığı raporun ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğu belirtti. 

TGS, suç duyurusunda bulunduklarını sosyal medya hesabından paylaştı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş adliye önünde yaptığı açıklamada,  "Rapor dedikleri şeydeki suçlamalarla saygın medya kuruluşlarını ve işini layıkıyla yapan gazetecileri kriminalize etmek istediler. Ama başaramayacaklar. Gerçek haber bu topluma ulaşacak" diye konuştu. 

TIKLAYIN - SETA “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporunda gazetecileri fişledi!

İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Rapor, objektif değerlendirmeler taşısa, bu değerlendirmeler üzerinden – subjektif olsa dahi - sonuçlar üretmiş olsa, tarafımızca yapılacak değerlendirme, SETA’nın da ifade özgürlüğüne saygı yönünde gelişirdi. Ancak, basın dünyasının ne iş yaptığını bildiği kuruluşların ve o kuruluşlardaki gazetecilerin – tek tek isimlerini de sıralayarak – yapılan ihbar nitelikli ifadeler, bu raporu bir “fezleke” niteliğine büründürmüştür” ifadesini kullandı.


Baro, herhangi bir delile dayanmayan isnatların, iddianameye dönüşebileceğinin altını çizerek, “Bu rapor da, taşıdığı “ihbar” özelliği öne çıkarılarak bir iddianameye dönüşürse, dava öncesinde başlatılan algı operasyonları için düğmeye basılmış olduğu anlaşılacaktır. “Eleştirel görüşlerini ön plana çıkarmak” ve/veya “”hükümete karşı söylemlerde bulunmak” gibi kimi saptamaları kriminalize etme çabaları, bu raporu klasik bir “durum saptama” niyetinden uzaklaştırmaktadır” dedi.

TIKLAYIN - DW'den gazetecileri fişleyen SETA'ya cevap


TIKLAYIN - Gazeteci Murat Yetkin: İbrahim Kalın da SETA’nın düştüğü durumla gurur duymuyordur

Barodan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

"Kaldı ki, “AİHM’nin beraat kararını savunmak” gibi, cehalet örneği ifadeleri de içeren rapor, bu yönüyle ciddiye alınmaya değer bulunmaz gibi görünse de, “dış kaynak” vurgusunun “işbirliği” biçimindeki sunumuyla da, hazırlanmış bir senaryonun fragmanı niteliğindedir. Bu yönüyle bir “Andıç” özelliği de taşıyan Rapor, yandaş bakış açısının tahammül gösteremediği ifade ve basın özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik gözdağıdır. Adı geçen gazetecilerin tümünün “muhalif” niteliği, bu saptamamızın temelini oluşturmaktadır.

TIKLAYIN - Gazetecileri fişleyen SETA hakkında suç duyurusu


Raporun, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, kaydı ve iletilmesinin ihlali gibi yasaların suç saydığı eylemleri içerdiği de Baromuz tarafından tesbit edilmiştir.Bu çerçeveden hareketle, Avukatlık Kanununun 76 ve 95. Maddelerinin Baromuza görev olarak yüklediği sorumluluklar çerçevesinde, raporu yayınlayan kuruluş yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.
İstanbul Barosu, aynı sorumluluğunun gereği olarak “halkın haber alma özgürlüğünün” sahiplenicisi olacak ve bu bağlamı nedeniyle raporda adı geçen gazetecilerin de müdafii konumunda bulunacaktır.
Kamuoyuna saygı ile sunarız."

TIKLAYIN - Yeni Şafak’tan SETA’nın gazetecileri fişleme raporuna tepki


Baro suç duyurusu metninde, “Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA)'nın, yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin öz geçmişleri, çalıştıkları uluslar arası kuruluşlar ve sosyal medya gönderilerinin "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" adı altında raporlanması hakkında İstanbul Barosu, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, kaydı ve iletilmesinin ihlali nedeni ile suç duyurusunda bulundu” ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN - HDP’den SETA’nın gazetecileri fişleme raporuna tepki