Dünya

İsrail Lübnan'a saldırdı, Hizbullah füzeyle karşılık verdi: Lübnan'da saldırılarda 492 kişi öldü, bin 645 yaralı var

İsrail hükûmeti olağanüstü hal ilan etti

24 Eylül 2024 00:30

Güncelleme: 24 Eylül 2024 08:21

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, önce Lübnan'ın güneyine hava saldırısı başlattığını duyurdu, daha sonra da başkent Beyrut'ta saldırılar düzenledi. İsrail'in Lübnan'a saldırılarının ardından Hizbullah da İsrail'e roket saldırısıyla karşılık verdi. Böylece İsrail'in ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik hava operasyonu başkent Beyrut'a kadar uzandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre; İsrail'in saldırılarında İsrail saldırılarında şu ana kadar 35'i çocuk, 58'i kadın olmak üzere 492 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 645 kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusu, Lübnan'da son 24 saat içinde binden fazla hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail savaş uçakları, toplam 650 saldırı gerçekleştirdi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in hava saldırılarını “kelimenin tam anlamıyla bir soykırım” olarak nitelendirirken Tel Aviv yönetimi İsrail'de olağanüstü hal ilan etti. İsrail ordusunun başkent Beyrut'taki saldırılarda Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Ali Karaki'yi hedef aldığı bildirildi. Ancak Hizbullah, Karaki'nin “iyi ve sağlıklı olduğunu ve güvenli bir yere taşındığını” teyit etti. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını kınadı. Kınama açıklamasında "İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren ülkeler, Netanyahu’nun siyasi çıkarları uğruna kan dökmesine yardım etmektedirler" ifadeleri kullanıldı. 

TIKLAYIN | Dışişleri: İsrail’in Lübnan’ı hedef alan saldırıları, İsrail’in tüm bölgeyi kaosa sürükleme çabasının yeni bir aşaması

İsrail ordusu, bu sabah da Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenlemişti. Ordudan yapılan açıklamada, çok sayıda savaş uçağının katıldığı söylenen bu sabahki saldırılarda 150'den fazla "hedefin" vurulduğu aktarılmıştı.

İsrail güney bölgesine yönelik saldırılarında silah saklandığını iddia ettiği evleri de vuruyor. 

İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyinde eğitime iki gün ara verildi

Lübnan Eğitim Bakanlığı, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülkenin güneyinde eğitime 2 gün ara verildiğini duyurdu.

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, İsrail'in yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıları nedeniyle binlerce kişinin ülkenin kuzeyine doğru kaçmaya başlamasının ardından eğitim durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Halebi, güvenlik ve askeri durumun öğrenciler için tehlike oluşturduğunu, ülkenin güneyindeki tüm illerde, güneydoğudaki Bekaa, doğudaki Baalbek el-Hermel ve Beyrut'un güney banliyölerindeki okul, lise ve enstitülerde 23-24 Eylül'de eğitim yapılmayacağını belirtti.

Uzun araç kuyrukları oluştu

Lübnanlılar, başkent Beyrut'a ulaşmak üzere ülkenin dört bir yanındaki kentlerden kaçarken büyük araç trafiği oluştu.

İsrail savaş uçaklarının ülkenin güneyinde geniş çapta saldırıları devam ederken, Güney Lübnan sakinleri yeni bir yerinden etme dalgasıyla kuzeye doğru kaçmaya başladı.

Saldırılardan kaçış

IDF'den uyarı

IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ndeki sivillere bir uyarıda bulunarak Hizbullah'ın silah depoladığı evlerden kaçmaları çağrısında bulundu.

Hagari, “Bekaa Vadisi'ndeki köylerde yaşayan Lübnanlıları uyarıyorum. Bu, Bekaa Vadisi sakinlerine özel bir uyarıdır. Füzelerin ve silahların depolandığı binaların yakınında ya da evlerin içinde bulunan sakinler, derhal onlardan uzaklaşın!” açıklamasında bulundu. 

Hizbullah, İsrail'in kuzeyine 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı

Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, kuzeyde bulunan Afula şehrinin batısındaki Megiddo Askeri Havaalanı'nın Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleriyle üst üste üç kez bombalandığı belirtildi. Lübnan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki havaalanı Hizbullah tarafından ilk defa vurulmuş oldu.

Bir başka açıklamada Ramat David Üssü ile havaalanının Fadi 2 füzesi, İsrail ordusunun kuzey bölgesine ulaşım ve lojistik destek sağlayan ana üs olan Amos Üssü'nün Fadi 1, Lübnan sınırına yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Zihron bölgesindeki bir patlayıcı madde fabrikasının ise Fadi 2 füzeleriyle vurulduğu ifade edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı: Hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 492'ye, yaralananların sayısının 1645'e yükseldi. İsrail saldırılarında şu ana kadar 35 çocuk, 58 kadın hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AA

İsrail ordusu bin 110 hedefin vurulduğunu açıkladı

İsrail ordusu son 24 saat içinde güney ve doğu Lübnan'da bin 400'den fazla mühimmatla bin 100 hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail savaş uçakları ve insansız hava araçlarının binaları, araçları ve altyapıyı hedef alan yaklaşık 650 saldırı gerçekleştirdiği belirtildi.

İsrail güçlerinin “Lübnan'daki yüzlerce hedefe” baskınlar düzenlemeye devam ettiği de eklendi.

Lübnan'dan atılan 10 kadar roketin işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da sınıra yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta açık alana düştüğüne işaret edilerek, Aşağı Celile bölgesine de 30 kadar daha roket atıldığı ifade edildi.

İsrail kuzeydeki bölgede hava sahasını kapattı

İsrail'in Hadera kentinden sınıra kadar uzanan kuzeydeki bölgede hava sahasının kapatıldığı paylaşıldı. İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığı, Hayfa'nın kuzeyinden itibaren sınıra kadar uzanan bölgede yayınladığı güvenlik talimatlarını çarşamba akşamına kadar uzattı.

Talimatlara göre, bu bölgelerde eğitime ara verildi, açık alanlarda 10, kapalı alanlarda sığınak bulunması durumunda 100 kişiden fazla toplanmalar kısıtlandı. İş yerlerinin yakınlarında güvenli bir sığınak bulunması halinde çalışmaların devam edebileceği bildirildi. Bu bölgelerdeki tüm plajların kapalı kalmaya devam edeceği vurgulandı.

İsrail ordusu al-Abid'e hava saldırısı düzenledi: Çok sayıda yaralı var

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırı, Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir el-Abid'de bir binaya yönelik gerçekleştirildi.

İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı doğruladı.

Saldırının hedefinde Hizbullah’ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu öne sürülürken Lübnan'ın resmi haber ajansı Ulusal Haber Ajansı, bölgede gerçekleşen saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi ancak kesin bir sayı vermedi. 

 

Daha sonra Hizbullah, yayımladığı bir açıklamayla üst düzey komutan Karaki'nin saldırıda öldüğünü yalanladı. Açıklama, Karaki'nin “iyi ve sağlıklı olduğunu ve güvenli bir yere taşındığını” teyit etti. 

TIKLAYIN | Hizbullah, Güney Cephesi komutanı Ali Karaki'nin İsrail saldırısında öldüğünü yalanladı

Lübnan'dan Batı Şeria'ya roketler atıldı

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği şiddetli ve yoğun hava saldırılarının ardından, Lübnan'dan kuzeydeki Hayfa kenti çevresi, Celile bölgesi ve Batı Şeria'ya roketler atıldı.

Atılan roketler, İsrail hava savunma sistemi "demir kubbe" tarafından imha edildi.

ABD'den Orta Doğu'ya "ilave asker" kararı

Pentagon, ABD'nin, Lübnan'daki gelişmelerin daha büyük bir bölgesel savaş riskini artırması üzerine Orta Doğu'ya ilave asker gönderdiğini söyledi. 

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, kaç adet ek kuvvetin konuşlandırılacağı veya bu kuvvetlerin ne gibi görevler üstleneceği konusunda ayrıntı vermedi. Ryder, "Orta Doğu'daki artan gerginlik ve aşırı tedbir nedeniyle, bölgede halihazırda bulunan kuvvetlerimizi güçlendirmek için az sayıda ek ABD askeri personeli gönderiyoruz. Ancak operasyonel güvenlik nedenleriyle yorum yapmayacağım veya ayrıntı vermeyeceğim" dedi.

ABD'nin şu anda bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

BM'den diplomasi çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Lübnan sınırında artan gerginlikten endişe duyduğunu belirterek, "İki tarafı da daha güvenli kılacak çözüm askeri çözüm değil" uyarısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Lübnan'daki gelişmelere ilişkin Guterres'in mesajını aktardı.

Guterres, "Mavi Hat" olarak tanımlanan İsrail-Lübnan sınırında artan gerginlik ve sivil can kaybından ve BM personelinin güvenliğinden endişe duyduğunu belirtti. Guterres, diplomatik çabalara öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm taraflara BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamaları çağrısında bulunan Guterres, aynı zamanda çatışmaya acilen son verilmesi ve istikrarın tesis edilmesini istedi.

Netanyahu, Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi

Netanyahu, İsrail ordusunun şiddetli hava saldırıları altındaki Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi.

İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla başlattığı yoğun hava saldırılarının ardından Başbakan Netanyahu, video mesajla Lübnan halkına seslendi.

Netanyahu, İsrail ordusunun hava saldırılarını şiddetlendirdiği Lübnan’da halktan evlerini terk etmeleri gerektiğini öne sürerek, saldırılar sona erdiğinde "güven içinde evlerine dönebilecekleri" iddiasında bulundu.

İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla Lübnan halkını "tehlikeden uzak durmaları" konusunda uyardığını ileri süren Netanyahu, "Bu uyarıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyorum" dedi.

Netanyahu, Hizbullah’ın Lübnan halkını "canlı kalkan" olarak kullandığını ima ederek Hizbullah roketlerinin İsrail’i ve vatandaşlarını hedef aldığını savundu.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah'ın 20 yıl boyunca inşa ettiklerini yerle bir ettik

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırılarıyla Hizbullah Hareketi'nin Lübnan'da 20 yıl boyunca inşa ettiği altyapıyı "çökerttiğini" iddia etti.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Gallant, İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Gallant, "Geçtiğimiz gün, Hizbullah'ın 20 yıl boyunca inşa ettiklerini yerle bir ettik" iddiasında bulunarak, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "en tepede tek başına kaldığını" ve "Rıdvan Gücü'nün tüm birimlerinin hizmet dışı bırakıldığını" öne sürdü.

İsrail saldırısına canlı yayında yakalanan gazeteci yaralandı

İsrail'in saldırıları sırasında Lübnanlı gazeteci Mara İnternational Network Yönetmeni Fadi Boudia canlı yayında bombardımana yakalandı.

Gazetecinin yayındayken şiddetli arkadan gelen şiddetli bir sesle irkilip, arkadaki paravanın devrilmesiyle öne düştüğü görülüyor. Saldırıda yaralanan Boudia'nın durumuyla ilgili henüz net bir açıklama yapılmadı.

İsrail hükûmeti "olağanüstü hal" ilan etti

Tel Aviv yönetimi 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini hükümet oturumunda telekonferans oylamasıyla onayladı.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantıları başladı. İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetiminin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

Kabine toplantısında bakanlar, telekonferans yöntemiyle ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti. Lübnan Hizbullahı ile şiddetlenen çatışmalar karşısında durumun hızla değişmesi halinde olağanüstü halin hükümete daha geniş yetkiler tanıdığı için söz konusu kararın alındığı aktarıldı. Olağanüstü halin, İsrail ordusunun iç cephe komutanlığının yaptığı güvenlik uyarılarıyla ilişkili olmadığı vurgulandı.

Orta Doğu'da yeni eşik; Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsiz patlatıldı

ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlendi. İran destekli militan grubun kullandığı binlerce çağrı cihazı ve el telsizi patlatıldı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 37 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı'nın ilk gününden itibaren Hamas'ın yürüttüğü savaşa İsrail'in kuzey, Lübnan'ın güney sınırında destek veren Hizbullah için ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Grubun lideri Hasan Nasrallah da "Ağır bir darbe aldık. Direnişin tarihinde daha önce görülmemiş düzeyde bir darbeydi" ifadeleriyle saldırının boyutunu kabul etti. 

İlk saldırı çağrı cihazlarına

Önce Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları, 17 Eylül'de saat 15.30 sularında eş zamanlı olarak patlatıldı. Saldırıdan birkaç ay önce, Nasrallah, militanlara ve özellikle de gerginliğin yüksek seviyede olduğu güney sınırında bulunanlara akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu. Hizbullah, bu uyarılar nedeniyle İsrail'in sızma tehditleri ortasında güvenli iletişimin bir yolu olarak çağrı cihazlarını tercih ediyordu. Lübnan'ın çeşitli yerlerinde ve Suriye'de binlerce çağrı cihazının patlatılmasıyla 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyordu. 

TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

Fotoğraf: AA

Saldırının ardından özellikle ABD basınında cihazların nasıl patlatıldığıyla ilgili bilgiler yer almaya başladı. Amerikan yetkililer, çağrı cihazlarının henüz militan gruba teslim edilmeden önce yerleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Çağrı cihazlarının Tayvan'dan sipariş edildiği de bildirildi. 

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Tayvanlı şirketten açıklama: Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtti.

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, ürünün kendilerine ait olmadığını, üzerinde sadece kendi markalarının olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN | Tayvanlı çağrı cihazı firmasından açıklama: Hizbullah'ın çağrı cihazları Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

ERAY ÖZER YAZDI | Patlayıcılı çağrı cihazları nerede üretildi, cihazlara patlayıcı nasıl yerleştirildi?

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang

Lübnan: Ulusal egemenliğin ihlali

Lübnan hükûmeti, saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğunu" vurguladı. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da Bakanlar Kurulu'yla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığını ifade etti. 

TIKLAYIN | Lübnan: Çağrı cihazlarının patlatılması İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali

NAMIK DURUKAN HABERİ | İsrail, Hizbullah’a karşı strateji mi değiştirdi? İsrail medyası Lübnan’daki siber saldırıyı nasıl gördü?

İkinci saldırı ertesi gün yaşandı: 27 ölü

İlk saldırının ertesi günü, 18 Eylül'de, Lübnan'da bu kez de el telsizleri patlatıldı. Hizbullah, saldırılardan İsrail'i sorumlu tutarak misilleme sözü verdi. 

Reuters tarafından incelenen patlatılmış telsizlerin görüntülerinde iç panelde “ICOM” ve “Japon malı” ibarelerinin yer aldığı görüldü. Bir güvenlik kaynağı, el telsizlerinin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın alındığını söyledi.

Reuters'a konuşan Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve bir başka kaynak, yabancı topraklarda uzun bir özelleşmiş operasyon geçmişine sahip olan İsrail istihbarat ajanlarının çağrı cihazlarının içine patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. 

TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

TIKLAYIN | Reuters: Almanya, İsrail'e silah ihracatı lisanslarını askıya aldı

İsrail Savunma Bakanı: Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant savaşın yeni bir aşamaya girdiğini, ağırlık merkezinin daha fazla asker ve kaynak aktarılan kuzey sınır bölgesine kaydığını söyledi. Gallant bir hava kuvvetleri üssünde yaptığı açıklamada “Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz; bu aşama cesaret, kararlılık ve azim gerektiriyor” dedi.

ERAY ÖZER YAZDI | Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Cep telefonlarındaki piller ölümcül patlama yaratır mı?

Nasrallah'tan ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Bu Lübnan'a yönelik bir savaş ilanıdır. İsrail'in amacı buydu" ifadelerini kullanırken çağrı cihazlarından kapalı olanların olduğunu, bazı cihazların hâlâ depoda olduğunu ifade ederek "Bu bizim için çok büyük bir şans oldu" dedi. 

"Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir" diye Nasrallah, "İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık. Yüzlerce çağrı cihazımız eşzamanlı infilak ettirildi. Tüm kırmızı çizgiler aşılmış ve insani etik hukuk aşılmıştır" diye devam etti. 

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah'tan patlamalar sonrası ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Lübnan'a büyük saldırı

İsrail ordusu, 19 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını duyurdu. 

İsrail ordusunun bu saldırısı, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı devam ederken 11 aydır Lübnan'a yönelen en şiddetli hava saldırısı olarak raporlandı. 

TIKLAYIN | İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi: Hizbullah'ın, ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasının vurulduğu açıklandı

Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla vuruldu

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Misyonu, yaptığı açıklamada çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Lübnanlı yetkililerin ön soruşturmasında, çağrı cihazlarının Hizbullah'a ulaşmadan önce ele geçirildiği ve cihazlara patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. 

TIKLAYIN | Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı


Üst düzey Hizbullah komutanı, Beyrut'ta öldürüldü

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirdiği “hedefli bir saldırıda" militan grubun üst düzey isimlerinden İbrahim Akil'i öldürdü. Bir apartmana yönelik gerçekleştirilen saldırıda 31 kişi hayatını kaybederken 60'tan fazla kişi de yaralandı. ABD, saldırıdan haberdar edilmediğini iddia etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, küresel örgütün Beyrut'ta meydana gelen saldırının ardından itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

TIKLAYIN | İsrail'in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı

TIKLAYIN | Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

Lübnan'daki saldırıda ölenler arasında çocuklar da bulunuyordu