Dünya

Irak'ta siyasi kriz: Maliye Bakanı istifa etti

Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar'ın, Maliye Bakanlığı'na vekalet etmesi bekleniyor

16 Ağustos 2022 20:31

Irak'ta, Şii lider Mukteda es Sadr önderliğindeki Sadr Hareketi ile İran'a yakın Şii partiler arasındaki siyasi kriz nedeniyle Maliye Bakanı Ali Abdulemir Allavi istifa etti. 

Sputnik'te yer alan habere göre; Irak hükümeti kaynakları, bakanlar kurulu toplantısında Maliye Bakanı Ali Abdulemir Allavi'nin siyasi şartları gerekçe göstererek, Başbakan Mustafa el Kazımi'ye istifasını sunduğunu söyledi.

Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar'ın, Maliye Bakanlığı'na vekalet etmesi bekleniyor.

Allavi, ulusal para birimi dinarın ABD doları karşısında değer kaybetmesini savunmuş ve Irak'ın bu yılı bütçesiz geçirmesi halinde memur maaşlarının ödenmesinde zorluk yaşanacağı uyarısını yapmıştı. Irak'ta 2022 genel mali bütçe tasarısı, onaylanması için henüz meclise gelmedi. 

Başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de hükümet binaları ve meclis önünde oturma eylemleri düzenleyen Sadr Hareketi destekçilerinin baskınına da uğrayan mecliste oturum düzenlenmiyor.

Ne olmuştu? 

Ekim 2021 seçimlerinden birinci çıkan ve mecliste en fazla sandalyeyi elde eden Sadr'ın bloğu, İran yanlısı Şii partileri dışlayan çoğunluk hükümeti kuramaması sonrası meclisten istifa etmişti. Şii lider meclisin feshedilmesini ve erken seçim yapılmasını talep etmişti.

İran yanlısı partilerin ittifakı Koordinasyon Çerçevesi ise meclisin kendini feshedebilmesi için önce toplanabilmesi gerektiğini söyledi. Sadr yanlılarının meclisi basmasını 'darbe' diye niteleyen Koordinasyon Çerçevesi, hükümeti desteklemek için gösteriler düzenledi.

Sadr cumartesi günkü gösterileri iptal etti

Her iki tarafın da cumartesi için miting düzenleme açıklaması yapması ve bunun çatışça çıkabileceği endişesi doğurması üzerine bugün Sadr'dan mitingi erteleme açıklaması geldi. Şii lider, protestoları bir sonraki duyuruya kadar ertelediği açıklamasında, "Siz iç savaş üzerine bahse giriyorsanız, ben iç barış üzerine bahse giriyorum. Irak kanı benim için paha biçilmez" dedi.

Irak'ta bir türlü hükümetin kurulamadığı siyasi kriz, 10 aydır çözülemiyor.

Sadr sonrası hükümet kurma görevini üstlenen rakibi Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurdu. Sadr yanlıları, Sudani'yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basıp oturma eylemi başlattı. Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine meclisten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yaptı.