Gündem

Ilbıra Dağı madencilik faaliyetlerine açıldı: Takı yapımı için maden çıkarılacak

CHP Muğla Miletvekili Girgin, sunduğu soru önergesinde ruhsatların ÇED izni hakkında bilgi istedi

22 Ağustos 2019 18:10

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü Bafa ve Herakleia (Latmos) antik kentinin yakınında bulunan Ilbıra Dağı madencilik faaliyetlerine açıldı.  

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, bölgede bulunduğu belirtilen boksit ve diaspor kristallerini çıkarmak amacıyla çam ve zeytin ağaçları kesilmeye başladı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, takı yapımında kullanılan diaspor (zultanit) madeniyle ilgili çalışmaları Milenyum Madencilik adlı firmanın yürüteceğini öğrendiklerini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Girgin, verilen ruhsatların ÇED izni için uygun olup olmadığı hakkında bilgi istedi. Girgin’in önergesinde, bölgeden zultanit çıkarılıp çıkarılamayacağı sorusu da yer alıyor.

Muğla Milas’taki Bafa Gölü’nün güney ve güneydoğusunda uzanan Ilbıra Dağı, Herakleia (Latmos) antik kentinin doğal güzellikleriyle çevrili önemli bir tarih, kültür ve turizm merkezi. Dağ bunların yanı sıra kızılçam, fıstık çamı, Halep çamı, çınar, söğüt, kavak, zeytin, mersin, defne, kocayemiş, sandal, akçakesme, pırnal meşesi, keçiboynuzu, menengiç gibi çok sayıda ağaç türüne ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor.