Kültür-Sanat

İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak’a Fransa Kültür Bakanlığı'ndan Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı

" Kültür sanatın toplumlar arası ön yargıları yok etmekteki gücüne inanıyorum"

27 Mart 2019 13:40

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Sanat ve Edebiyat Şövalyesi (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres) nişanına layık görüldü. Yeşim Gürer Oymak’a nişanı Fransız Sarayı’nda düzenlenen bir törenle takdim edildi.

Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, “Bu akşamki törenle Fransa Cumhuriyeti, İstanbul’un kültür hayatına sunduğunuz üstün katkılar ve Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel ve sanatsal iş birliği yararına bulunduğunuz aralıksız angajmanınız için minnettarlığını ve şükranlarını ifade etmek istiyor,” yorumlarında bulunarak, Yeşim Gürer Oymak’ın iki ülke arasında müzik ve sanat alanlarında işbirliklerinin artırılmasında ve klasik müziğin geniş kitlelere ulaştırılmasında oynadığı rolün altını çizdi.

Büyükelçi Charles Fries konuşmasının ardından, Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanını Yeşim Gürer Oymak’a takdim etti.

Yeşim Gürer Oymak, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Fransa Kültür ve Edebiyat Nişanı’nı almaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyorum. Öncelikle Sayın Büyükelçi’nin şahsında Fransa Kültür Bakanlığı’na ve beni bu nişana layık gören tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında, “Müzik yaşamımızı, düşünme pratiklerimizi ve sorunları çözme biçimimizi şekillendiren bir olgu. Bence müziğin gücü,  birbirine tamamen aykırı, bir arada bulunması imkânsız gibi görünen pek çok farklı fikrin bir bütün içerisinde uyum içerisinde bulunabileceği fikrinde yatıyor. Birlikte müzik yapmanın en temel kurallarından biri, birbirini dinlemek, birbirine karşılıklı sorumluluk hissetmek, aykırı seslerin de iyi bir müzikte yeri olduğunu, esere kattığı zenginliği hissedip o sese kulak vermektir. Kültür sanatın -benim durumumda müziğin- toplumlar arası ön yargıları yok etmekteki gücüne inanıyorum."