Gündem

İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat!

"Bu kusurlar, araç fiyatlarında 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değişikliklere neden olabiliyor"

15 Eylül 2024 11:05

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında ikinci el araç satışları toplam 957 bin 920 olarak gerçekleşti. Bu satışların 621 bin 748’i, yani yaklaşık yüzde 65’i otomobillerden oluştu. Geçen yılın Temmuz ayına göre bu satışlarda yüzde 9,6 oranında bir artış görüldü. Ancak, yılın ilk yedi ayında ikinci el otomobil satışları 3.8 milyon olarak belirlendi ve bu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2’lik bir azalma anlamına geliyor. Temmuz ayı itibarıyla 2024 yılının en yüksek ikinci el otomobil satış rakamına ulaşılırken, piyasa yeniden yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Yılın son üç ayına girerken bu hareketlilik daha da artıyor.

Satışlardaki bu artışla birlikte, ikinci el araç alırken dikkatli olmak önem taşıyor. Bakımları yapılmış ve kusursuz olduğu düşünülen araçlarda bile, satış sonrası bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Kilometre düşürme, hasar ve kaza gizleme gibi çeşitli yanıltıcı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Bu tür sorunlardan kaçınmak için ekspertiz raporu almak büyük önem taşıyor.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik, yetki belgesine sahip işletmelerin araç satışından önce ekspertiz raporu almasını zorunlu kılıyor. Ancak, 8 yaşından büyük veya 160 bin kilometreyi aşmış araçlar için ekspertiz raporu alınması gerekmiyor.

Oto Experim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ağca, ikinci el araç piyasasında satılan araçların yaklaşık yüzde 70’i için ekspertiz raporu hazırlandığını belirtti.

Ağca, araç fiyatlarının artmasıyla ekspertiz raporlarının öneminin daha da arttığını vurguladı. Ortalama 4 bin TL civarında olan bu raporlar, araçların gerçek değerlerinin doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı oluyor ve alıcılara daha bilinçli kararlar verme imkanı tanıyor. Örneğin, ekspertiz raporları sayesinde satılan araçların yüzde 20’sinde, satıcı tarafından gizlenen veya belirtilmeyen kusurlar ortaya çıkıyor. Bu kusurlar, araç fiyatlarında 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değişikliklere neden olabiliyor ve bazı durumlarda alıcılar araç alımından vazgeçebiliyor.

Ağca, “Bu raporlar, alıcıların hatalı veya yanıltıcı araç alımlarının önüne geçerek büyük maddi kayıplardan korunmalarını sağlıyor. Oto ekspertiz sektörü, bu hizmetlerle ortalama 50 milyar TL’lik bir tasarruf sağlıyor” şeklinde konuştu.

 


Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor