Gündem

İki yıl önce ablası öldürüldü, iki yıl sonra hastanelik olana kadar dövüldü

Şiddetin en saf hali ve iki kız kardeş

03 Nisan 2019 13:04

Ankara’da 2017’de bir dönem birlikte olduğu kişi tarafından vurularak öldürülen Nazlı Ayan’ın kız kardeşi de erkek şiddetinin hedefi oldu. Ablasının öldürülmesine ilişkin davayı iki yıldır kararlılıkla takip eden İ. Ayan, ablası gibi bir dönem sevgili olduğu kişinin şiddetine uğradı. İ. Ayan, eski sevgilisi tarafından çocuğunun gözü önünde sopayla ağır biçimde dövüldü. Kafatasında ve vücudunda kırıklar oluşan İ. Ayan’ın, daha önce de şiddet gördüğü ve şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Engin Temurtaş’ın, İ. Ayan’ı şikayetini geri çekmediği için dövdüğü anlaşıldı. Savcılık ise ölüme sebebiyet verecek şekilde darp edilmesine ve daha önce de aynı suçu işlemiş olmasına rağmen Temurtaş’ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istedi.

Ankara’da Ayan kardeşlerin yaşadıkları, sistemin kadınları korumak konusunda ne kadar yetersiz kaldığını net biçimde ortaya koyuyor.

Ablası iki yıl önce öldürüldü

Nazlı Ayan, Aralık 2017’de bir dönem sevgili oldukları Hamit Tekin tarafından vurularak öldürüldü. Tekin, Ayan’ın kendisiyle birlikte olmak istemediğini, bunun üzerine silah alarak yanına gittiğini, niyetinin intihar etmek olduğunu, Nazlı Ayan’ın konuşarak kendisini vazgeçirdiğini anlattı. Tekin, eve kadar yürüdükten sonra sabah evden almak istediğini söylediği Nazlı Ayan’ı, olumsuz yanıt verince iki kurşunla öldürdüğünü söyledi. Tekin, yargılama sonunda “tasarlayarak öldürme” yerine, “kasten öldürme” suçundan ceza aldı. Cezasında indirim yapılmayan Tekin, ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine müebbet hapisle cezalandırıldı. Bu durum, infaz indirimleri sayesinde cezaevinden daha kısa sürede çıkabilmesine olanak yarattı.

Öldüresiye dövüldü

Ablasının öldürülmesine ilişkin davaya iki yıl boyunca kararlılıkla takip eden kız kardeşi İ. Ayan’ın da erkek şiddetinin hedefi olduğu ortaya çıktı.

Dosyada yer alan bilgilere göre, İ. Ayan, eşinden ayrıldıktan sonra bir süre birlikte olduğu Temurtaş’tan, ablasının davası henüz sürerken şiddet gördü. Adli tıp raporuna göre, ölüme sebebiyet verecek biçimde darp edilen İ. Ayan, Temurtaş’tan şikayetçi oldu. Üç ay tutuklu kalan Temurtaş, tahliye olduktan sonra İ. Ayan’ın peşini bırakmadı. Sürekli olarak İ. Ayan’ı tehdit eden, İ. Ayan’ın beyanına göre, kendisini başka erkeklere satmaya çalışan ve kendisiyle zorla birlikte olan Temurtaş, bu süreçte davasının düşmesi için genç kadından şikayetini de geri çekmesini istedi.

İddianame ve dosyadaki bilgilere göre, 2018’in son aylarında, ailesine zarar vereceği tehdidiyle Temurtaş, İ. Ayan’ı yine yanına çağırdı. 13 yaşındaki oğluyla birlikte Temurtaş’ın bulunduğu hobi bahçesine giden Ayan, burada şikayetini geri çekmesi teklifine yine olumsuz yanıt verdi. İddianameye göre, Temurtaş, Ayan’ı burada sopayla ağır biçimde dövdü ve ertesi güne kadar yaralı halde baygın yatmasına rağmen doktora gitmesine izin vermedi. Oğlunun acil servisi aramasıyla genç kadın ertesi gün hastaneye kaldırıldı. Temurtaş da ambulansla birlikte hastaneye gitti. Hastanede, Ayan’a, kafatasında ve bedeninin çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu, beyin kanaması geçirdiğine yönelik rapor verildi.

Ayan, iyileştikten sonra yeniden şikayetçi oldu ve Temurtaş, raporlar doğrultusunda tutuklandı. Temurtaş, ifadesinde Ayan’ın uyuşturucu kullandığını, yere düştüğünü, hastaneye getirdikten sonra da sedyeden düştüğünü gördüğünü anlattı. Ankara Başsavcılığı, Temurtaş hakkında “ölüme sebebiyet verecek şekilde yaralama” suçundan dava açtı.

Mahkeme sevindirdi, savcılık ısrar etti

Davaya bakan Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Ayan’ın basit tıbbi tedavi ile giderilemeyecek şekilde dövüldüğünü belirterek, Temurtaş’ın öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmasına karar verdi ve dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılamada ise savcılık, ilk iddiasında ısrarcı oldu ve mahkemenin kararına rağmen Temurtaş’ın yaralama suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Duruşma yarın

Davanın duruşması yarın Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmada, savunma alındıktan sonra karar verilmesi ihtimali de bulunuyor. Temurtaş, yaralama suçundan ceza alırsa 12 yılla kurtulabilecek ve infaz indirimleriyle bu süre 4 yıla kadar inebilecek. Mahkeme, öldürmeye teşebbüs suçundan ceza verirse ceza çok daha yüksek olabilecek.

Avukat Ceren Şimşek, İ. Ayan’ın da ablası Nazlı Ayan gibi erkek şiddetinin hedefi olduğunu, daha önce de şiddet görmesine ve yasal yollara başvurmasına rağmen yeniden şiddet görmekten kurtulamadığını anımsattı. Şimşek, “Verilecek karar bu nedenle de önemli. Mahkeme, sopayla öldüresiye dövülen bir kadının yaşam hakkının gasp edilmek istendiğini karar altına alırsa, bu benzer olaylar için de caydırıcı olabilecek. Aksi takdirde daha birkaç yıl önce aynı suçu işlemiş sanık, yine benzer bir cezayla kurtulabilecek” dedi.