Dünya

Hırvatistan'da, madeni Euro üretimine başlandı

18 Temmuz 2022 16:55

Hırvatistan'da, başkent Zagreb yakınlarındaki bir darphanede Euro madeni para üretimine başlandı. 

Geçen hafta Brüksel'de, Hırvatistan'ın, Avrupa Birliği (AB) içinde ortak para olan Euro'ya 1 Ocak 2023'te geçeceğinin resmileşmesi üzerine; başkent Zagreb yakınlarındaki darphanede başlatılan Euro madeni para basımı kapsamında tören düzenlendi.

Törene katılan Başbakan Andrej Plenkovic, madeni para üretiminin, Euro bölgesine geçişte başlangıç olduğunu ifade ederek, "Hırvatistan Darphanesi 1993'te kuruldu. Kimliğimizin oluşmasında önemli rol oynayan bu kurum, kuruluşunun 30'uncu yılına yaklaştığı şu günlerde Euro madeni parasını da üretecek" diye konuştu. 

Ülkesinin 2023'te önemli AB ülkeleri arasına gireceğine işaret eden Plenkovic, çalışmalara büyük bir özveriyle devam edeceklerini söyledi.

Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Boris Vujcic de darphanenin yıl sonuna kadar 420 milyon adet madeni para basacağını belirterek, "Hedefimiz 3 bin 700 ton madeni parayı piyasaya sürmek" dedi.

Hırvatistan'da üretilecek madeni paralarda ülke haritası, HR harfleri ve bilim insanı Nikola Tesla gibi figürlerin yer alacağı bildirildi. (AA)