Sağlık

Hemşire atamalarının yapılmaması sağlıkçıların mesaisini katladı; yurtdışına göç artıyor

20 Şubat 2025 09:24

Güncelleme: 20 Şubat 2025 09:28

Atanmayan hemşireler ve uzun süreli nöbetler nedeniyle sağlık çalışanlarının mesaisi artarken, yurtdışına sağlıkçı göçü de artmaya devam ediyor.

Sağlık çalışanları, atanmayan hemşireler ve uzun nöbetler nedeniyle artan iş yüküne tepki gösterdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan Kubilay Yalçınkaya, kamuda bazı hemşirelerin 96 saate varan nöbetler tuttuğunu belirtirken, hemşirelerin tükenme noktasına gelmelerine ve yurtdışına göç etmelerine yol açtığını söyledi.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, kamuda hemşire atamalarının yapılmaması ve fazla mesailer, sağlık çalışanlarının tepkisini çekiyor. Sağlık emekçileri, "Sağlıkta tasarruf yapılmamalı, hemşire sayısı artırılmalı" diyor. Atama bekleyen genç hemşirelerin çözüm beklediği vurgulanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın mevcut hemşirelere ek nöbet yüklemesi ve özel sektördeki düşük ücretler, sektördeki sorunları daha da derinleştiriyor. Yalçınkaya, hemşirelerin kamuda ve özel sektörde karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti ve atama politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Hemşireler Derneği Başkan Yardımcısı Merve Erener Erdoğan da, hemşirelerin yurtdışına gitme eğilimine dikkat çekti ve "Hemşire sayısının artırılması ve standartların belirlenmesi şart" ifadelerini kullandı. Hemşirelerin büyük bir kısmının yurtdışında çalışmayı tercih ettiğini belirten Erdoğan, mesleğin zorluklarına ve düşük ücretlere işaret etti. (Cumhuriyet)