Politika

HDP’nin 'iş kazalarındaki ölümlerin önlenmesi'yle ilgili araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

"Bu mesele, bir akıllanma meselesi değil; kâr meselesidir!"

10 Kasım 2022 18:25

TBMM Genel Kurulu’nda, HDP’nin iş kazalarında ölümlerin önlenmesiyle ilgili araştırma önergesinin gündemin ön sırasına alınarak bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. HDP İzmir Serpil Kemalbay, "Geçen ay Amasra'da 42 madenci, yetersiz havalandırma, tozla mücadele konusundaki yetersizlikler ve metan drenajı yapılmadığı için yaşamını yitirdi. Hele ki 2014'te Soma'da, Türkiye'nin en büyük maden katliamında 301 madenciyi kaybettikten sonra hiç mi akıllanmadık? Ama tabii, bu mesele, bir akıllanma meselesi değil, bilmeme sorunu değil; kâr meselesidir" dedi.

HDP, TBMM Genel Kurulu’nda iş kazalarındaki ölümlerin önlenmesiyle ilgili araştırma önergesinin gündemin ön sırasına alınarak bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi. HDP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, şöyle konuştu:

"Yapılan bilimsel araştırmalar, günümüzde iş kazalarının yüzde 100 önlenebilir olduğunu gösteriyor. Peki, iş kazaları yüzde 100 önlenebiliyorsa Türkiye neden bir işçi mezarlığına dönüşüyor? İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre Türkiye'de son 20 yılda 30 bini aşkın işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Yine, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre bin 521 kişi 2022 yılının sadece son dokuz, on ayında yaşamını yitirdi. Bu insanların 54'ü çocuklardan, 90'ı kadınlardan, 80'i mültecilerden ve göçmen emekçilerden oluşuyor. Hepsi de önlenebilir nedenlerden dolayı yaşamını yitirdi ve bu nedenle, biz buna kaza değil, cinayet diyoruz.” 

"Bu mesele, bir akıllanma meselesi değil; kâr meselesidir!"

Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan ve 42 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği maden faciasını hatırlatan Kemalbay, "Geçen ay Amasra'da 42 madenci, yetersiz havalandırma, tozla mücadele konusundaki yetersizlikler ve metan drenajı yapılmadığı için yaşamını yitirdi. Hele ki 2014'te Soma'da, Türkiye'nin en büyük maden katliamında 301 madenciyi kaybettikten sonra hiç mi akıllanmadık? Ama tabii, bu mesele, bir akıllanma meselesi değil, bilmeme sorunu değil; kâr meselesidir. Ucuz emek rejiminde emekçiler, daha fazla kar için öldürülüyorlar. Amasra maden katliamının araştırılması için kurulan komisyonda tam da bunu anlatmaya çalışıyoruz fakat AKP'li üyeler konuşmalarımızı sürekli kesiyor, başkan zaman kısıtlaması uyguluyor. 'Siyasi konulara giriyorsunuz' diye 'Teknik konuları konuşalım' diye bizleri yönlendirmeye çalışıyor" diye konuştu. 

"Küresel Haklar Endeksi Raporu'nun geçen yılki verileri diyor ki; Türkiye işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden biri"

İyi Parti Grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Aylin Cesur, "Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar Endeksi Raporu'nun geçen yılki verileri diyor ki, 'Türkiye işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden bir tanesi.' Güvencesiz çalışma koşulları, kamuda sözleşmeli istihdam, mülakata dayalı atamalar, eğitimde sözleşmeli yüzbinler, 100 bini aşan sağlıkta taşeron çalışanları hepsi ekmek arıyorlar" dedi. 

"Bakıyoruz AK Parti'nin uygulamış olduğu politikalara, bugüne kadar herhangi bir çözüm üretememişler"

CHP Grubu adına söz alan Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise "İş kazaları maalesef ülkemizin kanayan yarası ve bugüne kadar da yirmi yıllık AK Parti döneminde hiç çözülememiş hatta derinleşerek de devam eden temel sorunlardan bir tanesi. İş ve çalışma yaşamı, gerçekten sorunlarla dolu bir alan ama özellikle iş kazaları ve meslek hastalıkları maalesef ülkemizde derin yaralara ve toplumsal sorunlara yol açıyor. Ama bakıyoruz, bu noktada AK Parti'nin uygulamış olduğu politikalara, bugüne kadar herhangi bir çözüm üretememişler" diye konuştu. 

Demirtaş, "Bizim ülkemizde de aslında Çalışma Bakanlığı’nın deneyimli müfettiş kadroları olmasına rağmen sayıca yetersiz olduğundan, özellikle ağır ve tehlikeli iş kollarında yeterli ve etkin denetim yapılamamaktadır. Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımız zaman, özellikle bizi kıskanan Almanya'yla kıyasladığımızda Almanya'da her 100 bin işçide 2 işçi yaşamını yitirirken ülkemizde her 100 bin işçinin 8,2'si yaşamını yitirmektedir" dedi. 

"Sosyal devlet anlayışıyla politikalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz"

AKP Grubu adına konuşan Halil Etyemez, "AK Parti hükümetleri olarak son yirmi yılda eğitimden sağlığa, ulaştırmadan savunma sanayisine, adaletten enerjiye, emniyetten tarıma, her alanda tarihî reformları hayata geçirdik. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük projeler, dev yatırımların yanı sıra çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan sosyal devlet anlayışıyla politikalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz" diye konuştu. 

Yapılan görüşmelerin ardından HDP'nin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (ANKA)