TBMM İdare Amiri HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca DHKP-C'li olduğu açıklanan iki kişinin TBMM'ye girişinde yaşananlar ilgili değerlendirmelerde bulundu. TBMM’nin 15Temmuz darbe girşiminden sonra yoğun güvenlik tedbirleriyle donatıldığını belirten ve Meclis’e gelen herkesin GBT’sine bakıldığını ifade eden Toğrul, “Eğer gerçekten böyle örgütle bir bağı olduğu söylenen hatta aranıyor olduğu söylenen bir kişi geliyorsa, gelmeden önce tedbir alınır ve o kişiler derdest edilebilirdi” dedi.
Olayın yaşandığı gün 21.00’e kadar Meclis’te olduğunu ve idare amiri olarak olaydan haberi olmadığını ifade eden Toğrul’un T24’e olaya ilişkin sorusuna yönelik değerlendirmeleri şöyle:
“Meclis’e gelen her yurttaş kapıda mutlaka bir GBT taramasına uğruyor”
Öncelikle bir milletvekili kendisini arayan yurttaşların kim olduğuna bakmaksızın görüşebilir. Bunda bir sıkıntı yok ama biz her randevu verdiğimiz bir yurttaşın normalde kapıda bir GBT’si yapılır ve bakıldığında bir sorun varsa milletvekiline dönüş yapılarak burada bir sıkıntı olduğu bilgisi verilir. Meclis’e gelen her yurttaş kapıda mutlaka bir GBT taramasına uğruyor dolayısıyla bunun kim olduğunun bilinmemesi mümkün değil. Dolayısıyla kapıdaki görevliler bu taramayı yaparlar, eğer gerçekten böyle örgütle bir bağı olduğu söylenen hatta aranıyor olduğu söylenen bir kişi gelmeden önce tedbir alınır ve o kişiler derdest edilebilirdi.
“21.00’a kadar Meclis’teydim duymadım”
Dün ben saat 21.00’a kadar Meclis’teydim. Böyle bir şey hissetmedik. Akşam belli bir saatten sonra sosyal medyada haberler girdikten sonra gördük. Bugüne kadar bu olayla ilgili bir bilgi aktarılmadı. Yani, açıkçası bu sıkıntılı bir durum gibi görünüyor, planlanan bir organize bir iş gibi duruyor, bilmediğim bir şeyde de çok ağır itham etmek istemem ama, prosedür belli, bunlar gelmeden önce tespit edilebilirdi, çünkü internet üzerinden randevu veriliyor, mutlaka GBT yapılıyor böyle bir özelliği varsa önceden mutlaka kapıdaki görevliler biliyordur. Eğer gerçekten böyle bir durum varsa bir hazırlık yapılır bunlar derdest edilebilirdi.
“Yasaklı listesi vardı “
“Geçmişte de Meclis’te bir yasaklı listesi çıkarmışlardı. Çeşitli nedenlerle sivil kurumlardan, Alevi kuruluşlardan temsilcilere yasak konulmuştu. Her gelen yurttaş kapıda bir GBT sorgulamasına tabi tutuluyor. Meclis’e girişinde bir problem yoksa içeri alınıyor. Bu kadar elinde yasaklı listesi olan kimin geldiğini bu listeyle kıyaslayan kendilerine göre uygunsa alan ya da almayan bir kontrol söz konusu. Bu olayın çok insanın kafasını kurcalayan yönü var. Meclis’te son dönemde güvenlik önlemleri artırıldı. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek Meclis’e giriş o kadar sıkılaştırıldı ki neredeyse bir yurttaşın girişi dahi çok ağır engelleri aştıktan sonra olabiliyor.”
“Bu kadar gerçekse Meclis’in güvenliği ve zaafiyeti söz konusu”
“Güvenlik kameraları, elektronik izlemeler var. Ziyaretçiler kiminle görüşüyorsa onunla kalıyor ve ana binaya geçemiyor. Milletvekili eşliğinde geçebiliyor. Bu haber bu kadar gerçekse o zaman Meclis’in güvenliği ve zaafiyeti söz konusu.”