Ekonomi

HDP'li Garo Paylan: Bakan Nebati'ye irticalen konuşma yasağı getirildi

Paylan, ekonomi yönetiminin sürekli döviz satışı yaparak doları 18 lira seviyesine sabit tutmaya çalıştıklarını belirterek "Beyhude bir çaba içerisindeler" dedi

22 Ağustos 2022 10:05

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, tepki çeken konuşmaları nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye irticalen konuşma yasağı geldiğini ve Nebati'nin son dönemde prompterla konuştuğunu belirtti.

Paylan, dalgalı kur rejiminde olunmasına rağmen döviz kurlarının aynı düzeyde uzun süre sabit kalmasını Meclis gündemine taşıdı. Bakan Nebati'ye yönelik soru önergesi veren Paylan, "Sabit kur sistemine" geçilip geçilmediğini, doların hangi mekanizmayla "sabit" tutulmaya çalışıldığını, Merkez Bankası’nın rezervlerinin ekside olduğu süreçte "Sabit kur sisteminin” nasıl sürdürüleceğini sordu.

HDP’li Paylan’ın soru önergesine yanıt veren Hazine Bakanı Nebati, Türkiye’nin uzun yıllardan beri dalgalı döviz kuru rejimini uyguladığını, döviz kurlarının piyasadaki arz ve talep koşulları tarafından belirlendiğini söyledi, “Dalgalı kur rejiminde Merkez Bankasının açık veya örtülü biçimde takip ettiği herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır” dedi.

"Beyhude bir çaba içerisindeler"

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Bakan Nebati’nin yanıtında yer alan, “Dalgalı kur rejiminde Merkez Bankasının açık veya örtülü biçimde takip ettiği herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır” ifadelerine de tepki gösteren HDP’li Paylan, dolar kurunun son bir aydır “çakılmış gibi” 18 TL seviyelerinde durduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

Dolar 18 TL seviyesine sabitlenmiş durumda ve o rakamdan sürekli dolar satışı yaparak doları sabit tutmaya çalışıyorlar. Bu da aslında beyhude bir çaba içinde olduklarını gösteriyor. Kur hedefiniz yoksa kura müdahale etmezsiniz. Kur serbest piyasada açığa çıkar ama kura sürekli müdahale ediyorlar ve bunu şeffaf olmayan yöntemlerle yapıyorlar.”

"İrticalen konuşma yasağı getirildi"

Bakan Nebati’nin son dönemde yaptığı toplantılarda sarf ettiği sözler nedeniyle tepki çektiğini hatırlatan HDP’li Paylan, “Artık sayın Nebati de prompterla konuşmaya başladı. Hep yazılı olarak konuşuyor irticalen konuşmuyor. Yani Nebati’ye irticalen konuşma yasağı getirildi. Pek çok skandal açıklaması var ve bunları yapmamak için böyle bir yola gidildi” ifadelerini kullandı.