Ekonomi

Hazine, BDDK, SPK; ekonomide yeni adımlar neler?

Bakanlığın ekonomiye ilişkin duyurduğu yeni düzenlemeler açıklandı

10 Haziran 2022 00:34

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomiye ilişkin atılacak adımların paylaşılacağını açıklamasının ardından piyasa düzenleyici kuruluşlardan ardı ardına açıklamalar geldi.

İlk olarak Hazine, sosyal medyadan yaptığı açıklamada sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022'den itibaren başlanacağını duyurdu.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre söz konusu finansal ürün yatırımcısına 3 ayda bir kupon ödemesi sağlayacak. Ayrıca kupon ödemelerinde asgari gelir garantisi verilecek olup, senedin kupon ödemesi ve getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek.

TIKLAYIN | Hazine'den gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi açıklaması

TIKLAYIN | Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanlığı tepkisi: Bu yaptığınız ayıp; piyasayla ilgili bilgiler piyasalar açıkken açıklanır

TIKLAYIN | 'Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi' nedir?

Bireysel kredi ve kredi kartlarına düzenleme

İkinci açıklama Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) gelirken, kurumdan yapılan açıklamaya göre tüketici kredilerinin vade sınırı 50 bin TL üzerinde 100 bin TL'nin altında olanlar için 24 ay, 100 bin TL'nin üzerinde olanlar için 12 ay olarak belirlendi.

BDDK'dan yapılan açıklamada limiti 25 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si, limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesine karar verildiği ifade edildi.

TIKLAYIN | BDDK'dan tüketici kredileri ve kredi kartlarında yeni düzenleme

SPK'dan Borsa'da yabancı adımı

Diğer iki açıklama ise Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) gelirken, ilk adım yabancı yatırımcıyı Borsa İstanbul'da gerçekleştirilecek halka arzlara çekmeye yönelik oldu. Buna göre SPK yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda yurt dışından fon teminini özendirmek, şirketlerin yurt dışına sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gitti.

Bu açıklamanın ardından ikinci bir açıklama yapan SPK, Borsa İstanbul bünyesinde  "Emtia Pazarı" kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına başlandığını duyurdu.

TIKLAYIN |  SPK'dan yurt dışı fonları için indirim kararı

TIKLAYIN | TCMB'den zorunlu karşılıklara ilişkin açıklama