Dünya

Gazzeli Budair: Yardımlar dağıtılmıyor, pazarlarda satılıyor

“Batıdaki çocuklar görmesin, etkilenmesin diye yapılmayan haberler, yayınlanmayan görüntüler buradaki Gazzeli çocukların gerçeği”

05 Ağustos 2024 17:07

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırıları altında olan Gazze’de yaşayan Mahmoud Budair, bölgeye giren insani yardımların ücretsiz bir şekilde dağıtılmak yerine pazarlarda satıldığını, Gazze’de yaşananların dünya tarafından görülmediğini aktardı ve “Hastaneye gidiyorsunuz muayene olmaya orada da öldürüyorlar” dedi.

7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşında 300 gün geride kaldı. Gazze’de 39 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 90 bin 589 kişi yaralandı ve 8 binden fazla kişi kayıp.

22 yaşındaki Budair, Gazze’de yaşam mücadelesi veren gençlerden biri. Budair, yaşadıklarını T24’e anlattı.

“Elimden geldiğince hayatta kalmaya çalışıyorum” diyen Budair, “Savaşı durdurup barışı getirmemiz lazım. Bu yaşanan bir soykırım. Her gün dünyanın gözleri önünde ölüyoruz. Büyük devletlerin küçük hesapları bizi bu hale soktu. Ne yemek ne uyku var doğru düzgün. Biz kimsenin kuklası değiliz, insanız” dedi.

“Batıdaki çocuklar görmesin, etkilenmesin diye yapılmayan haberler, yayınlanmayan görüntüler buradaki Gazzeli çocukların gerçeği”

Gazze’deki katliama tanık olanlara tazminat ödenmesi gerektiğini söyleyen Mahmoud Budair, şöyle konuştu:

“Bizim hayatımızla oynuyorlar resmen. Sanki kocaman insanları oyuncağıymışız ve bir değerimiz yokmuş gibi. Devletler açıklamalarında samimi olsun önce. Bu savaşı durdursunlar ve adalet yerini bulsun. Netanyahu’nun suçlu ilan edilmesi hiçbir şeyi değiştirmedi. Güvenli bölgelere bile saldırıyorlar. Hastaneye gidiyorsunuz muayene olmaya orada da öldürüyorlar. Her gün enkazlardan çocuk cesetleri çıkıyor. Biz bunu hak etmedik.

Medyaya yeterince görüntü düşmüyor. Farklı ülkelerde yaşayan çocuklar görüp etkilenmesin, kan ve vahşeti görmesinler diyedir belki. Bunu anlarım ama buradaki çocukları kim anlayacak? Buradaki çocukların travmaları ne olacak? Batıdaki çocuklar görmesin, etkilenmesin diye yapılmayan haberler, görüntüler buradaki Gazzeli çocukların gerçeği. Gözünüzü kulağınızı kapatıp gerçeklerden kaçamazsınız. Burada bir sorun, katliam olduğu belli. Bunun çözülmesi lazım. Biz özgürlüğümüzü, hayatımızı, evimizi, ailemizi geri istiyoruz.

“İnsan haklarına erişebilmek için Batılı mı olmak lazım?”

İnsanlar yıkık dökük evlerini temizlediler. Orasını burasını kapattılar içinde yaşıyorlar. Hem de ölmek pahasına. Savaşın ortasında çocuklar doğuyor. Bizim hayatımız batılı birinin hayatından daha değersiz değil. İnsan haklarından bahsediyorlar sürekli… Sormak istiyorum; biz insan değil miyiz? Sizin değer yargılarınız neye göre şekilleniyor? Batılı, beyaz olmak mı lazım insan haklarına erişebilmek için?”
Bölgeye giren insani yardımların pazarlarda satıldığını söyleyen Budair, “Denetim falan kalmadı. Herkes nasıl isterse öyle hareket ediyor. İnsani yardım bölgeye giriyor, o an bir şeyler alabilirseniz aldınız onun dışında hepsi pazarlarda yüksek fiyatlara satılıyor” diye konuştu.