Dünya

Fransa, Nijer’deki vatandaşlarını tahliye edecek

01 Ağustos 2023 15:48

T24 Dış Haberler

Fransa’nın, geçen hafta Nijer’de gerçekleşen darbenin ardından vatandaşlarını ülkeden tahliye edeceği bildirildi.

Nijer’deki darbe sonucunda ülkede, eski sömürgecisi Fransa’ya karşı gösteriler düzenlenmiş ve Fransa’nın Elçilik binası saldırıya uğramıştı.

Fransa tarafından yapılan açıklama, Burkina Faso ve Mali’deki cunta rejimlerinin Nijer’e herhangi bir dış müdahalenin kendi ülkelerine de savaş ilanı anlamına geleceğini açıklamasının ardından geldi. Nijer’in batıdaki komşusu olan iki ülkenin de Fransa’nın eski sömürgesi olduğu ve gerçekleştirilen darbeler sonucunda Fransa’da uzaklaşarak Rusya ile yakınlaştığı ifade edildi.

Mali’nin 2021 yılında Rus Wagner askerleriyle ortaklık kurmasının ardından, Fransa’nın bölgedeki “terörle mücadele operasyonlarının” merkezini Nijer’e taşıdığı BBC’nin haberinde yer aldı. Uranyum açısından zengin kaynakların bulunduğu Nijer’de hem Fransa hem de ABD’nin askeri üslerinin varlığı biliniyor.

Fransa’nın açıklamasında ayrıca, isteyen diğer Avrupalıların da ülkeyi terk etmeleri için yardım edileceği belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, tahliyelerin salı günü başlayacağını açıkladı.

Burkina Faso ve Mali’nin ortak açıklamasının esas olarak Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Ecowas’a yönelik olduğu değerlendirildi. 

TIKLAYIN | Burkina Faso ve Mali, Nijer'e askeri müdahaleye karşı uyardı

TIKLAYIN | ECOWAS: Taleplerimiz yerine getirilmezse Nijer'e askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceğiz

Ecowas'ın son büyük askeri müdahalesi 2017 yılında Gambiya'da Yahya Jammeh'in seçimleri Adama Barrow'a karşı kaybetmesinin ardından başkanlığı bırakmayı reddetmesi üzerine gerçekleşti. Batı Afrika birliklerinin ülkede konuşlanmasının ardından Jammeh’in Ekvator Ginesi'ne sürgüne gittiği belirtildi.

Nijer cuntası, ülkeyi bölgesel ya da Batılı güçlerin herhangi bir "saldırganlığına" karşı koruma sözü verdi ve Fransa'yı askeri müdahale planlamakla suçladı. Pazartesi akşamı Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransız BFM TV kanalına yaptığı açıklamada bu iddianın doğru olmadığını söyledi.