Dünya

Fransa'da maddi sıkıntılar sebebiyle kendini yakan öğrenciye 40 üniversiteden destek: Güvencesizlik öldürür

Öğrenci eylemlerinin ardından Lyon kentindeki üniversitelerde dün yapılacak dersler iptal edildi

14 Kasım 2019 17:58

Fransa'da maddi sıkıntı yaşadığını söyleyen ve bundan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sağcı lider Marine Le Pen ve Avrupa Birliği'ni sorumlu tutan 22 yaşındaki gencin cuma günü Lyon Üniversitesi'nin restoranında kendini yakması olayına destek amacıyla ülkenin 40 üniversitesinden öğrenciler, birçok noktada eylem yaptı. 

SoL'un haberine göre, genç öğrencinin kendini yakmasının ardından #laprécaritétue (güvencesizlik öldürür) etiketi sosyal medyada gündem oldu.

Olayın yaşandığı Lyon kentinde yüzlerce öğrenci sokağa çıkarken, Paris ve Lille kentlerinde de eylemler düzenlendi. Eylemlerden dolayı eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Lille'de gerçekleştireceği konferansı iptal etmek durumunda kaldı. 

Lyon kentindeki öğrenci örgütleri, üniversite kampüsüne girişi barikat kurarak engellerken, üniversite de dün yapılacak derslerin iptal edildiğini duyurdu. Paris'teki öğrenciler ise Yüksek Öğretim Bakanlığı binasının bahçe kapısını zorla açarak bina avlusuna girdi. Öğrenciler Bakan Frédérique Vidal'ın istifasını isteyerek slogan attı.

Kendini yakan gencin vücudunun yüzde 90'ında yanıkların oluştuğu ve durumunun kritik olduğu öğrenildi.

"Gelin mücadele edelim"

Kendini yakmadan önce Facebook hesabı üzerinden paylaşım yapan genç, maddi sıkıntılara artık dayanamadığını belirtirken, "Gelin, bizi bölmekten başka bir şey yapmayan faşizmin yükselişine ve eşitsizlikler yaratan liberalizme karşı mücadele edelim" demiş ve mektubunun sonunda “Yaşasın sosyalizm” ifadesini kullanmıştı.

Gencin, sosyal medyadaki paylaşımında şu ifadeleri kullandığı belirtildi: "Macron, Hollande, Sarkozy ve Avrupa Birliği'ni geleceğimiz hakkında belirsizlik yaratarak beni öldürmekle suçluyorum. Le Pen ve basını gereksiz korku yaratmakla da suçluyorum. Son istediğim bunun sona ermesi için arkadaşlarımızın mücadeleye devam etmesidir."