Ekonomi

Evde amortisman süresi kısalıyor

01 Eylül 2024 07:51

Konut fiyatlarında reel gerileme sürüyor ancak kira oranlarında beklenen düşme yaşanmıyor, aksine artış söz konusu. Kiraların konut fiyatlarındaki düşmeyle eş değer olmaması yatırımın geri dönüş süresini yani amortisman süresini kısaltıyor. Haziran ve temmuz ayında 13 yıl ile Haziran 2021’den sonra “en kısa amortisman süresi” görüldü

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, sene başında 15 yıl olarak hesaplanan süre, konut fiyatlarındaki gerilemeye karşı kiraların aynı oranda düşmemesi nedeniyle 13 yıla kadar düştü.

Endeksa’nın konut satışlarının en çok olduğu illerde yaptığı araştırmaya göre her ilde konut fiyatları reelde (enflasyondan arındırılmış) düşüyor. 3 büyük ile bakıldığında İstanbul’da reel gerileme yüzde 18, amortisman süresi 14 yıl olarak hesaplanıyor. İzmir’de reel düşüş yüzde 17 olurken, amortisman süresi yine 14 yıl olarak açıklanıyor. Yatırımın geri dönüş süresine bakıldığında en cazip il 10 yıl ile Ankara.

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, “Son dönemde yaşanan fiyat düşüşünü kiralar aynı hızda takip etmiyor ve aradaki makas giderek azalıyor. Bu da yıllık getiriyi artırırken, amortisman sürelerini 13-14 yıl seviyelerine çekmiş durumda. Kira artışlarının da tekrar TÜFE ile belirlendiğini yani yüzde 60-65 seviyelerinde olduğunu düşünürsek, yatırımcılar için bu dönemde iki önemli pozitif gösterge var diyebiliriz” ifadelerini kullandı.