Seçim 2023

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Eminağaoğlu: YSK, seçim güvenliğini sağlayan değil, tehlikeye atan organ haline geldi!

"Atı alan Üsküdar’ı bu kez geçmesin!"

26 Nisan 2023 06:23

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “YSK, seçim güvenliğini sağlayan değil, tehlikeye atan organ haline geldi” dedi, “Atı alan Üsküdar’ı bu kez geçmesin!” çağrısını yaptı.

Eminağaoğlu , Sözcü gazetesine seçimine sayılı günler kala sandık güvenliğine ilişkin artan endişeleri değerlendirdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun bu seçim için de bir dizi tartışmalı karar aldığına dikkati çeken Eminağaoğlu, şu uyarılarda bulundu:

“Erdoğan'ın hem diploma sorunu hem de dönem engeline rağmen adaylığının kabul edilmesi, bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcısının istifa etmeden adaylıkların kabulü, bazı seçim çevrelerinde ittifak logolarının yer almaması gibi YSK'nın bu aşamaya kadar aldığı kararlar eşit yarış ilkesini bozmaktadır. Bu durum, AKP'nin seçimleri kazanamama olasılığı arttıkça, benzeri kararların da artacağını göstermektedir.”

“Bu seçim döneminde Anayasa delik deşik oldu. Hele de YSK kararları ile kevgire çevrildi. Partilerin, seçim güvenliği için görevini eksiksiz yapması her türlü olumsuzluğu çok büyük oranda bertaraf edebilir ama tamamen ortadan kaldırmaz. Bu nedenle seçimleri yöneten organların kararlarına karşı gerekli başvuruların yapılması ve bunun ısrarla takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.”

“14 Mayıs'ta mühürsüz oylar geçerli olamaz”

YSK'nın rejimi değiştiren 2017'deki referandumda aldığı “Mühürsüz pusula ve zarflar da geçerlidir” kararı, sandık güvenliği endişesini büyüten unsurların başında yer aldı. Eminağaoğlu, bu konuda YSK'yı bu konuda “derhal bir karar alıp açıklamaya” çağırdı. “14 Mayıs'ta mühürsüz oylar geçerli olamaz” dedi.