Gündem

EŞİK: "Ilımlı mesajlar" veren Taliban, Afganistan'da kadın ve kız çocuklarına insanlık suçu işliyor!

15 Ağustos 2023 18:07

Eşitlik İçin Kadın Platformu, 15 Ağustos 2021’de Afganistan’da iktidarını ilan eden Taliban rejiminin ikinci yılında ülkenin kadınlar ve kız çocukları için bir hapishaneye dönüştüğünü söyledi. Platform, BM'nin Aganistan’daki duruma dair bağımsız değerlendirmeden sorumlu olarak görevlendirdiği Feridun Sinirlioğlu’na da bir mektup gönderdi.

Afganistan'daki Taliban rejimine ilişkin açıklama yapan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), ülkedeki durumun cinsiyet temelli zulüm ve toplumsal cinsiyet temelli bir “apartheid (ayrılık)” rejimi olduğunu belirtti. Afganistan'da insanlığa karşı suç işlendiğini söyleyen EŞİK, Taliban'ın özelde kadın haklarına ilişkin “ılımlı” mesajlar vererek dünya ülkelerinden destek almaya çalışarak iktidara geldiğinin altını çizdi.

"Taliban’ın kurallarına göre Afganistan’da yaşayan kadınlara; okula gitmek, çalışmak, spor yapmak, şarkı söylemek, parka ya da pikniğe gitmek, kuaföre gitmek, ibadethanelere gitmek, yanında bir erkek akraba olmadan taksiye binmek, doktora gitmek, tek başına 72 kilometreden uzağa seyahat etmek, araba kullanmanın yasak" diyen EŞİK, “Deyim yerindeyse nefes almak yasak” dedi.

EŞİK'in açıklaması şöyle:

“Küresel kadın hareketi, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki ırka dayalı apartheid rejimine karşı yürütülen mücadeleye atfen cinsiyete dayalı apartheid kavramının uluslararası hukukta suç olarak kabul edilmesi için bir kampanya başlatmıştır. Karima Bennoune tarafından hazırlanan ‘Afganistan’daki Cinsiyet Apartheid’ine Karşı Uluslararası Yükümlülük” başlıklı raporda açıklanan gender apartheid kavramı, kadınlara ve insanlığa karşı suçlar bağlamında önemli bir açılım sunmaktadır.

Bu kampanyanın başarıya ulaşması ve Afganistan’da ve başka coğrafyalarda Taliban, İŞID benzeri oluşumların mahkum edilmesi; dünyanın eşit, özgür ve barış içinde yaşanabilir bir yer olmasına önemli bir katkı olacaktır.”

Feridun Sinirlioğlu'na mektup

EŞİK, 16 Mart 2023 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararı ile Afganistan’daki duruma dair bağımsız değerlendirmeden sorumlu misyonun Özel Koordinatörlüğü görevine getirilen ve bir rapor hazırlamakla görevlendirilen Feridun Sinirlioğlu’na da bir mektup gönderdi.

Sinirlioğlu’ndan, bu süreçte Afganistan’daki ve diasporadaki Afgan kadın hakları savunucularıyla görüşülmesi ve onların görüşleri ile yaşam koşullarına raporda yer verilmesini isteyen EŞİK, Afganistan’daki kadınlara karşı özel savaşın sona ermesi için dünya devletlerinin harekete geçirilmesi ve Taliban rejimine yapılan doğrudan ya da dolaylı yardımları yasaklayan kararlar alınması için çağrı yaptı.