Karar yazarı Mehmet Ocaktan, köşe yazısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" tanıtım programında dört çocuğunun da İmam Hatip'te okuduğunu ve daha sonrasında ise çocukları arasından "Harvard’ı bitiren var, London School of Economics’i bitiren var. Demek ki bak oluyor. Buraları bitirdiler. İmam hatipten oralara geçtiler. Ben bu evlatlarımla iftihar ediyorum" sözlerine değinerek " Türkiye’de eğitimde 'fırsat eşitliğ'nden söz etmek ne yazık ki mümkün değildir." dedi. Ocaktan, " Kısacası 22 yıllık AK Parti iktidarında eğitimdeki kalite açığı büyüyerek devam ediyor, İyi güzel de Türkiye’de kaç ailenin ekonomik olarak Harvard benzeri okullara erişim imkanı olabilir ki… Herhalde bu imkana sahip olan ailelerin sayısı bir elin parmaklarıyla sınırlıdır." ifadelerini kullandı.
Karar yazarı Ocaktan, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın 2023 yılında yaptığı bir konuşmadaki "Eğitimde fırsat eşitliği derken herkesin okula gitmesini değil herkesin kaliteli eğitime erişimde engellerle karşılaşmamasını kastediyorum. Eğitim harcamalarında özel kaynakların payı açısından Türkiye, tüm OECD ülkeleri arasında en yüksek orana sahip. Bu veri, eğitimde fırsat eşitliği konusundaki dezavantajımıza işaret ediyor." sözlerine işaret ederek AKP iktidarının her yerde yüksek okul ve üniversiteler açtığını ancak hem kalite hem de model anlamında çağı yakalayabilecek bir eğitim sistemi inşa edemediğini söylediği köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Bugün ilk okuldan üniversiteye kadar eğitim sistemimizin fotoğrafını çektiğimizde karşımıza çıkan manzaranın, kelimenin tam anlamıyla iç acıtıcı olduğunu itiraf etmemiz gerekiyor. Bir kere her kademedeki devlet okullarının büyük bir bölümünün çağdaş eğitim kalitesini yakaladığın söylemek mümkün değildir.
Özel eğitim kurumlarının ise pek azı kalite standartlarına uygun eğitim imkanı sunabilmektedir. Kaldı ki büyük toplum kesimlerinin ekonomik olarak özel okullara erişim imkanı da bulunmamaktadır.
Hal böyle olunca, Türkiye’de eğitimde ‘fırsat eşitliği’nden söz etmek ne yazık ki mümkün değildir. Kısacası 22 yıllık AK Parti iktidarında eğitimdeki kalite açığı büyüyerek devam ediyor. Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir konuşmada “Eğitim ve öğretimde, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum” itirafında bulunmuştu. (...)
Cumhurbaşkanının da altını çizerek ifade ettiği gibi bazı Türk çocukları Harvard’ta, London School of Economics’te okuma imkanı bulurken, bazıları ülkenin büyük bir bölümünde akademik kariyeri bile olmayan hocaların ders verdiği sıradan üniversitelerde okumak zorunda kalıyorlar.
İyi güzel de Türkiye’de kaç ailenin ekonomik olarak Harvard benzeri okullara erişim imkanı olabilir ki… Herhalde bu imkana sahip olan ailelerin sayısı bir elin parmaklarıyla sınırlıdır."
TIKLAYIN-Erdoğan'dan Mamak Müftülüğü'nün LGS öncesi öğrencileri camiiye çağırmasına ilişkin açıklama: Zorlama yok, gönüllülük esası var