Politika

Erdal Beşikçioğlu, T24'e konuştu: Mansur Yavaş Ankara'nın abisidir, abi ne derse kardeş onu yapar

"Kulübe desteğimiz artık bitti, bundan sonra ayaklarının üzerinde duracaklar. Fenerbahçe'yi Kadıköy Belediyesi destekliyor mu?"

14 Ekim 2024 08:00

T24'ün kamuoyuna duyurduğu, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ile 3. Lig ekiplerinden Etimesgut Belediyespor'un arasında yaşanan kriz, belediyenin, isminin ve logosunun kaldırılması için kulübe gönderdiği ihtarnameyle sonuçlandı. T24'e konuşan Beşikçioğlu, kulübün artık profesyonel ligde oynadığını anımsatarak, "Belediyeler profesyonel takımları destekleyemez, amatör kulüpleri destekler. Desteğimiz artık bitti, bundan sonra ayaklarının üzerinde duracaklar. Fenerbahçe'yi Kadıköy Belediyesi destekliyor mu? İnsanlar, rahatın bozulmasından kaynaklı birtakım şikâyetlerde bulunuyorlar" dedi. Beşikçioğlu, krizin ardında Mansur Yavaş'la seçim döneminden kalan "aday gerginliğinin" yattığı iddialarına dair ise, "Öyle bir gerginlik hiç olmadı, olmayacaktır da. Mansur Yavaş Ankara'nın abisidir, bizim abimizdir, abi ne derse kardeş onu yapar" diye konuştu.

İddiaya göre, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ve Belediye Meclisi, ağustos ayı sonunda, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın eski danışmanın da olduğu Etimesgut Belediyespor'un yeni yönetiminden kulübün belediyeye devrini istedi. Yönetim de kulübü devretmek için, göreve geldikten sonra 1 ayda harcadıkları öne sürülen 75 milyon lira ödenmesini isteyince belediyenin kulübe sağladığı tüm imkânlar geri çekildi.

T24'ün kamuoyuna taşıdığı krizin ardından, Etimesgut Belediyesi, kulübe 10 Ekim tarihli bir ihtarname göndererek, belediyenin isminin ve logosunun kaldırılmasını istedi. Kulüp yönetimi de “Etimesgutspor” olarak ismini değiştirme kararı aldı.

TIKLAYIN - Erdal Beşikçioğlu ile Etimesgut Belediyespor yönetimi arasındaki krizin nedeni Mansur Yavaş’la yaşanan gerginlik mi?

TIKLAYIN - Erdal Beşikçioğlu ile yaşanan krizi T24 duyurmuştu: Belediye ihtarname gönderdi, Etimesgut Belediyespor’un ismi ve logosu değiştirildi

Beşikçioğlu: Abi ne derse kardeş onu yapar

Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, yaşanan kriz ve ihtarnameyle ilgili T24'ün sorularını yanıtladı. ABB Başkanı Mansur Yavaş'la aralarında, 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmesiyle başlayan bir gerginlik olduğuna dair iddialara cevap veren Beşikçioğlu, "Öyle bir gerginlik hiç olmadı, olmaz da olmayacaktır da. Mansur Yavaş, Ankara'nın abisidir, bizim abimizdir, abi ne derse kardeş onu yapar" dedi.

Erdal Beşikçioğlu, Mansur Yavaş

"Bundan sonra ayaklarının üzerinde duracaklar"

Beşikçioğlu, Belediye Meclisi'nin kulübe gönderdiği ihtarnamenin ardından kulüp yönetiminin “Etimesgutspor” olarak ismini değiştirme kararı almasına ilişkin olarak da konuştu. Kulübün, 3. ligde oynadığını hatırlatan Beşikçioğlu, Belediye Mevzuatı'na göre profesyonel takımların desteklenemeyeceğini söyledi. Ağustos ayında kulüp kurslarında hizmet veren personeli geri çektiklerini de hatırlatan Beşikçioğlu şöyle konuştu: 

"Belediyespor profesyonel ligdedir artık, Belediye Mevzuatı'na göre de belediyeler profesyonel takımları destekleyemezler, amatör kulüpleri desteklerler. Biz de bu bağlam da dedik ki, 'Bizim size artık desteğimiz bitti. Şu ana kadar sizleri büyüttük, buralara kadar getirdik, bundan sonra siz ayaklarınızın üzerinde duracaksınız.' Ve biz o yüzden ismimizi ve personelimizi oradan çektik. Çekmek zorundayız çünkü profesyonel bir takım. Ama bu çok farklı bir şekilde lanse edildi. Ama biz yaptığımız işin doğruluğunu bildiğimiz için hiç onları dinlemedik bile.

Kulüp Başkanı Ümit Ozan ve Erdal Beşikçioğlu, 22 Ağustos

"Belediye kendi içinde amatör kulüp kuracak"

Bizim desteklediğimiz iki yapı var: Bayanlar Voleybol ve basketbol. Bu takımlarımız ve gençlerimizle beraber yolumuzu yürümeye devam ediyoruz. Tabii ki Etimesgut Belediyespor'u da manevi olarak destekliyoruz ister istemez. Belediye de kendi içinde futbolla ilgili amatör kulüp kuracaktır zaten. Bunda bir beyis yoktur."

"Şikâyetler rahatın bozulmasından kaynaklı; Fenerbahçe'yi belediye destekliyor mu?"

Beşişçioğlu, kulübün spor kurslarının paralı hale gelmesi ve harcanan paraya ilişkin olarak da, "Kulüp büyümüştür, artık kendi ayakları üzerinde duracak vaziyete gelmiştir, şu dakikadan sonra da belediyenin hamiliğine ihtiyacı yoktur. Bu çok net, Fenerbahçe'yi Kadıköy Belediyesi, Beşiktaş'ı Beşiktaş Belediyesi destekliyor mu? İster istemez rahata alışınca insanlar, o rahatın bozulmasından kaynaklı birtakım şikâyetlerde bulunuyorlar, normaldir" dedi. 

Ne olmuştu?

Mansur Yavaş, 31 Mart yerel seçimlerinden önce İYİ Parti’den istifa eden eski İl Başkanı Mesut Özarslan’ı Etimesgut ilçesinden aday göstermek istemiş ancak CHP Genel Merkezi’nin tiyatrocu Erdal Beşikçioğlu’nu aday göstermesinin ardından kriz yaşanmıştı. Özarslan’ın önce Yavaş’ın başdanışmanlık görevine getirilmesi ardından da 31 Mart’ta kazandığı Keçiören’e aday gösterilmesiyle bu kriz sonlanmıştı.

Yine iddiaya göre Yavaş’ın Etimesgut’a aday olarak düşündüğü bir diğer isim de Metin Akyüz’dü. Genel Merkez’in Beşikçioğlu’nu aday göstermesinin ardından Metin Akyüz de seçim sonrası “stratejik” iş birliği gözetilerek belediyeye başkan yardımcılığına ve kulüp başkanlığına getirildi. Ancak Akyüz, seçimden üç ay sonra her iki görevinden de istifa etti. 

Mansur Yavaş, Özgür Özel ve Erdal Beşikçioğlu

Akyüz gitti, yine Yavaş'a yakın isimler geldi

Akyüz’ün istifasının ardından kulüpteki yerine gelen isim ise aynı zamanda MKE Ankaragücü Başkan Yardımcısı olan, Ozan Beton-Yapı’nın sahibi Ümit Ozan oldu.

3. Lig’de oynayan Etimesgut Belediyespor’a 31 Temmuz’da Kulüp Başkanı olan Ümit Ozan da koltuğu devraldığı Metin Akyüz gibi Yavaş’a yakın bir isimdi. Etimesgut Belediyespor’un yeni Başkanvekili Abidin Doğan da Yavaş’ın eski danışmanları arasında. Kulübün Basın Sözcülüğüne getirilen Volkan Akpınar da Yavaş’ın mitinglerinde anonslarını yapan isimlerden.

"Kulübün devrine, 75 milyon liranın tahsili istendi" iddiası

Ancak Akyüz’ün istifası ardından yeni yönetimle de Beşikçioğlu arasında bir dizi kriz yaşandı.

Bu değişimin ardından Beşikçioğlu’nun kulübe yaptığı ziyaret yeni bir krize yol açtı. Beşikçioğlu, Akyüz’ün hem belediye başkan yardımcılığından hem de kulüpten istifasının ardından oluşan bu yeni yönetimi, 22 Ağustos’ta ziyaret etti.

İddiaya göre, Beşikçioğlu ve Belediye Meclisi, Yavaş’ın eski danışmanın da bulunduğu yeni yönetimden kulübün belediyeye devrini istedi.

Yönetim, kulübü devretmek için göreve geldikten sonra geçen 1 ayda harcandığı öne sürülen 75 milyon lira ödenmesini istedi. 

Ancak ziyaretten sadece birkaç gün sonra belediye, kulübe tahsis edilen bazı hizmetlerini geri çekme kararı aldı. İddiaya göre Beşikçioğlu’nun bu kararında, Yavaş’a yakın yeni yönetim nedeniyle belediyenin kulübe müdahale edemeyeceğini fark etmesi etkili oldu.

Beşikçioğlu'nun kulüp ziyaretinden

Belediye hizmetlerini geri çekti, kulüp kursları paralı yaptı

Ziyaretten birkaç gün sonra belediye, kulüpte hizmet veren 24 eğitmeni gerçi çekti, kulübün otobüsüne el koydu. Aynı gün açıklama yapan kulüp ise 14 branşta süren spor kurslarında kursiyer aidatlarının 1 Eylül itibarıyla 1500 TL olacağını duyurdu.

İddiaya göre, Beşikçioğlu'nun kulübe ziyaretinden yalnızca 5 gün sonra gerçekleşen bu iki olay da hem Yavaş’a hem de Akyüz’e yakınlığıyla bilinen Ümit Ozan ve kulüp yönetimine bir darbe olarak görüldü.

Ancak kulislerdeki başka bir iddiaya göre, Beşikçioğlu, imkânları belediye tarafından karşılanan kulübün devri için 1 ayda harcandığı öne sürülen 75 milyon liranın tahsili isteyen yönetime karşı bir tavır aldı.

Yönetim, 2 Eylül’de Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ı ziyaret etti

Etimesgut kriziyle gündem olan Keçiören Başkanı’na sürpriz ziyaret "mesaj" mı?

Yavaş’ın seçimden önce Etimesgut’a aday düşündüğü Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ve ABB Meclis Üyesi Atilla Çelik’in olaydan birkaç gün sonra yönetim tarafından ziyaret edilmesi ise “Beşikçioğlu’na mesaj” olarak yorumlandı. Belediyenin kulüple temmuzdan beri yaşadığı krizin ardında Yavaş ve Beşikçioğlu arasında seçim döneminden kalan gerginliğin yattığı öne sürülüyor.

T24 haberleştirdi, belediye ihtar çekti, kulübün adı değişti

Yaşanan krizi T24'ün haberleştirmesinden bir gün sonra Etimesgut Belediyesi, kulübe 10 Ekim tarihli bir ihtarname göndererek, belediyenin isminin ve logosunun kaldırılmasını istedi. Kulüp yönetimi, “Etimesgutspor” olarak ismini değiştirme kararı aldı.