Gündem

Elazığ'da maden ocağında göçük: Tüm işçiler kurtarıldı

26 Şubat 2024 10:41

Güncelleme: 26 Şubat 2024 18:43

Elazığ’da bir krom madeninde göçük meydana geldi. Alacakaya bölgesindeki madende yaşanan göçükte dört maden işçisi toprak altında kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elazığ'daki maden göçüğünde tüm işçilerin kurtarıldığını duyurdu.

Arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, bir işçinin kurtarılma anı kameralara yansıdı.

Bakanlıktan açıklama: Tüm işçiler kurtarıldı 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elazığ'ın Palu ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte tüm işçilerin kurtarıldığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, göçüğün Palu'ya bağlı Kayaönü köyü yakınlarındaki bir krom madeni ocağında sabah 10.00 sularında meydana geldiği belirtildi.

Madenin, Polay Madencilik'e ait olduğu ve ilk aşamada 4 madencinin göçükten etkilendiğinin kaydedildiği paylaşımda, bir madencinin kendi imkanlarıyla göçükten çıktığı aktarıldı.

Paylaşımda, "Olay yerine intikal eden arama kurtarma ekipleri, diğer 3 işçimizi de kurtarmıştır. Olayda bir işçimiz yaralanırken diğer işçilerin sağlık durumları iyidir. Konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır. Göçükten etkilenen tüm işçi kardeşlerimize acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.

Dezenformasyonla Mücadele'den açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele biriminden göçük altında kalan işçilerin sayısına ilişkin bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Bu sabah saat 10.04'te Elazığ'ın Palu İlçesi Kayaönü Köyü'nde özel bir şirkete ait Krom Maden işletmesinde göçük meydana gelmiştir. İlk belirlemede 4 işçinin göçük altında kaldığı bilgisine ulaşılmıştır. 3 işçi kurtarılmıştır. Kalan 1 işçinin kurtarılması için Jandarma, AFAD, UMKE ve ETİ Krom arama kurtarma ekipleri olay yerinde arama kurtarma faaliyetlerini sürdürmektedir. Elazığ Valiliği, yaşanan olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatıldığını duyurmuştur. Resmi kaynaklar dışındaki açıklamalara itibar etmeyiniz" denildi.

AFAD: 1 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları sürüyor

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Alacakaya bölgesinde bir maden ocağında göçük meydan gelmiş olup ilk belirlemelere göre 3 maden işçisi göçük altında kalmıştır. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 2 maden işçisi kurtarılmış; 1 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Vali: 2 işçi kurtarıldı

Vali Toraman, "Arama kurtarma faaliyetleri süratle başladı. İlk etapta bir işçimiz kurtarıldı. Biraz önce de ikinci işçimizin kurtarıldığı haberini aldık. Şu anda göçük altında 2 işçinin kaldığını değerlendiriyoruz. Onlara da ulaşmak için arama kurtarma ekiplerimiz yoğun şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar" dedi.

Alacakaya Belediye Başkanı: Yıldırım Holding bünyesinde bir taşeron firmaya ait bir saha

Alacakaya Belediye Başkanı Başaran Yaşlı, “Genel anlamda söylenenler doğru arkadaşlarımız müdahalelerde bulunuyorlar. Yıldırım Holding bünyesinde bir taşeron firmaya ait bir saha. Çalışma alanı kapsamına baktığınızda Alacakaya diye geçiyor bölgemiz. AFAD ve belediye ekiplerimiz olay bölgesindeler” dedi. Yaşlı, “Genel anlamda tabi ki maden sektörüyle uğraşıyorsanız belli göçükler mutlaka oluşuyor ne kadar önlem alsanız da. Bazı şahıs ya da kişisel problemler ya da mekanik hatalardan oluşan göçükler oluyor halen: Bunların minimalize edildiğini söyleyebilirim. Ama tamamiyle önüne geçilebilir mi? Bence geçilemez ama minimize edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

CHP Alacak İlçe Başkanı: Bu ocak Yıldırım A.Ş.’nin dışında özel şirkete ait

Halk TV'ye konuşan CHP Alacak İlçe Başkanı Nazmi Gürbüz, “Yıldırım A.Ş.’nin ocakları var bu oraya yakın bir ocak Bedri Aydın diye bir müteahhittin ocağı. Göçük var ama net bir bilgimiz yok. Bu ocak Yıldırım A.Ş.’nin dışında özel şirkete ait bir ocak” dedi.

Yıldırım Holding'den açıklama

Yıldırım Holding, basında yer alan haberlere ilişkin olarak, "Basında haberlere konu olan maden ocağı Alacakaya bölgesinde yer alan, Eti Krom işletmemize komşu bir alanda ruhsat sahibi olan ve YILDIRIM Grubu ile ilişkisi bulunmayan bir şirket tarafından işletilen bir maden ocağıdır. Eti Krom arama ve kurtarma ekibimiz olay yerine ulaşmıştır ve tüm imkanlarıyla kurtarma çalışmalarına destek olmaktadır" açıklamasında bulundu.

Vali Toraman'dan tedavi gören işçilere ziyaret 

Elazığ Valisi Ömer Toraman, göçükten yaralı kurtarılan 4 işçiyi tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti.

Toraman'a AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Evren ve İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel eşlik etti. 

Elazığ Palu ilçesinde iki işçinin göçük altında kaldığı krom madeninde 2021 yılında asansör olarak kullandıkları vagonun düşmesi sonucunda iki işçinin, 2023 yılında da madende meydana gelen patlamanın ardından oluşan göçüğün altında kalan 1 işçinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

TIKLAYIN - Göçük meydana gelen Elazığ’daki krom madeninde 2021’de 2 işçi vagondan düşerek, 2023’te 1 işçi göçüğün altında kalarak hayatını kaybetmiş!