Dünya

Edward Snowden 'bağlılık yemini' etti, Rusya pasaportu aldı

ABD Dışişleri: Snowden uzun süre önce Rusya'ya bağlılığını göstermişti

03 Aralık 2022 08:11

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) için çalıştığı sırada, 2013 yılında Amerikan istihbarat servisi CIA’e ait gizli belgeleri sızdıran Edward Snowden, o yıldan bu yana kendisine ABD yetkililerine karşı koruma sağlayan Rusya'ya 'bağlılık yemini' ettikten sonra Rus pasaportunu aldı. 

Snowden'e eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname ile vatandaşlık verilmişti. 

The Guardian'ın aktardığına göre cuma günü Snowden'in avukatı, müvekkilinin Rus pasaportunu aldığını belirterek, "Yemini etti" dedi.

Avukat Anatoli Kuçerena, Rus vatandaşlığının "ABD'ye iade edilmesini önleyeceği için" Snowden'in mutlu olduğunu belirtti.

"Tabii ki mutlu ve vatandaşlığı için Rusya Federasyonu'na minnettar. Artık o tam anlamıyla bir Rus vatandaşı" diyen Kuçerena, "En önemlisi de artık Rusya Anayasası'na göre iade edilemez" ifadelerini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, "Sayın Snowden uzun süre önce Rusya'ya bağlılığını göstermişti. Bu sadece resmileştiriyor" dedi.

Eski NSA çalışanı ABD'de casusluk ve hükûmete ait belgeleri çalmakla suçlanıyor.

Snowden 2013'te ABD'ye ait hassas belgeleri deşifre ettikten sonra önce Hong Kong'a gitmiş, ardından Rusya'nın kendine sığınma hakkı vermesiyle Moskova'da yaşamaya başlamıştı.